Dnes Prague Edition

Je to čistá práce, říká první řidička popelářů

-

PRAHA Tisíce popelnic a kontejnerů každodenně v Praze vyprazdňuj­e několik desítek popelářský­ch vozů. Za volantem jednoho z nich je i historicky první řidička popelářské­ho vozu Pražských služeb, šestadvace­tiletá Lenka Stodolová.

„Tento typ práce mě lákal pracovní dobou i zaměřením,“vysvětluje Lenka, které se velká auta líbí a řady popelářů doplnila před půl rokem. Jako malá prý neměla o své budoucí práci představu, ale na střední škole přemýšlela o studiu práv. O nabídce práce popelářky se dozvěděla během svého stěhování z Tábora do Prahy za přítelem. Přemýšlela také o práci řidičky kamionu, ale tam je podle Lenky Stodolové nejistá pracovní doba. S popeláři naopak vyjíždí do ulic pravidelně v pět hodin ráno a zpátky v garážích je hodinu po poledni. Celé odpoledne má potom pro sebe.

Pánský kolektiv pražských popelářů Lenku přijal nadšeně, ale její nástup se neobešel bez několika úprav na pracovišti. Pražské služby pro ni musely připravit šatnu, samostatný záchod a ušít nový oděv.

„Všichni jsou na mě strašně hodní, se vším mi pomáhají a hlavně je to sranda. Někdy mi kolegové také udělají kafe,“dodává s úsměvem. První pražská popelářka

Řidič popelářské­ho vozu má podle Lenky tu výhodu, že se špínou a odpadem nepřijde nikdy do kontaktu. „Člověk si často řekne: Popelář, no fuj! Ale jako řidič jste absolutně v čistotě,“směje se.

Navíc je to prý klidná práce. Pořádně zpestřit ji však dokážou špatně zaparkovan­á auta v úzkých pražských ulicích, kolem kterých má s 3,5tunovým popelářský­m vozem problémy projet.

„Někdy jsou skvrny na slunci a všichni parkují tak, že je těžké se vyhnout. Pokud ale člověk není nervák a naopak je klidný řidič, tak je to dobrá práce,“vysvětluje Lenka a dodává, že si jízdu zkracuje poslechem audioknih.

Masu odpadu musí v hlavním městě zvládnout naložit okolo stovky popelářský­ch vozů, které se denně zastaví u více než 135 tisíc nádob.

V loňském roce Pražané vyhodili do popelnic přibližně 250 tisíc tun komunálníh­o odpadu. To je přibližně o 2 200 tun více než v roce 2015. Stále se také podle statistiky zvyšuje množství separované­ho odpadu, loni ho bylo vytříděno nejvíce za posledních šest let. (rsr) V Modřanech odhalila v březnu 2014 lžíce bagru zlaté a stříbrné mince. Nálezné asi dva miliony korun magistrát dodnes nevyplatil. Hlásili se o ně totiž hned čtyři lidé – bagrista, dva úředníci a tehdejší místostaro­sta Prahy 12. Bagrista navíc zpochybnil účast ostatních žadatelů při objevu. Podle magistrátu se však teď čtveřice dohodla, že poklad našla společně a nálezné si rozdělí rovným dílem. (hel)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia