Dnes Prague Edition

Propad Sparta–Plzeň 0:1

Sparta proti Plzni neodehrála špatný zápas, ale body nemá.

- Foto: Petr Topič, MAFRA

Tyčka! Zmar sparťanský­ch fotbalistů nemá konce, ani v desátém kole neukázali, že by měli bojovat o první příčky tabulky. Ve šlágru proti Plzni nedali gól a prohráli 0:1. V závěru poločasu rozhodl hlavičkou Daniel Kolář, kdežto Sparťan Václav Kadlec (na snímku) trefil jen tyč. Plzeň vyhrála i desátý zápas sezony, což se ještě nikdy nikomu nepovedlo.

Sparta je odpáraná. Dočista? Zřejmě ano! Na fotbalový titul ať zapomene!

Byť v nádherné atmosféře a v divokém reji na Letné odehrála zdaleka nejlepší zápas v sezoně.

Jsou to paradoxy, které ovšem nepřekvapí.

Jestli Sparta trenéra Stramaccio­niho vymění zítra, v zimní přestávce, nebo až v létě, toť jen otázka na klubové šéfy. Trpělivost, kterou s italským štramákem mají, je nevídaná.

Zápas pravdy včera navečer na leccos odpověděl. Sparta – Plzeň 0:1. Ztráta na ligového suveréna narostla na kolosálníc­h 15 bodů.

Pokud se divíte slovu kolosální, měli byste vědět, že se odehrálo teprve desáté kolo!

A Plzeň všech těch deset kol vyhrála, čímž vytvořila unikátní historicko­u šňůru a o jeden zápas překonala Spartu z podzimu 2011. Bravo Viktoria! „Zvládli jsme to spíš srdcem než kvalitou. Vyhrát na Spartě se nepovede každý den. Byla to hektika,“přiznal plzeňský trenér Pavel Vrba.

Aby paradoxů nebylo málo, nedělním hrdinou se stal záložník Daniel Kolář, bývalý sparťan.

Upřímně, Sparta si nezaslouži­la prohrát, opravdu ne. Daleko častěji střílela, měla víc gólových šancí,

o statistice rohových kopů (11:2) ani nemluvě. Když po hodině přišel na hřiště legendární patriot Tomáš Rosický, fanoušci přidali na grádech.

A Sparta zrovna tak, v 82. minutě Rosický vybojoval míč před vlastní šestnáctko­u, vyslal náramný míč na Václava Kadlece, který ještě lépe vypálil. Z více než třiceti metrů. To byla rána! Balon drcnul do tyče, náhradník Ben Chaim ho uklidil do prázdné brány a běžel slavit remízu. Jenže předčasně. Asistent rozhodčího Kříž váhal, jestli zvednout praporek. Nakonec se odvážil a Spartu pekelně naštval. To bylo nadávek, co schytal. Dodejme jen, že ze zpomalenýc­h záběrů měl sudí o milimetry pravdu.

A hlavní sudí Příhoda byl na pranýři zrovna tak, protože sparťané se dožadovali tří penalt. Jedné určitě právem, protože útočník Krmenčík před brankou strhnul rukama nabíhající­ho obránce Zahustela. Mohlo to být 1:1. Nebylo, co rozhodlo? Plzeňská efektivita, plzeňské sebevědomí a tři persony, které za velkým fotbalem vystoupaly ze Sparty. Takže paradoxy pokračují.

„Jsme strašně zklamaní, protože jsme si to nezaslouži­li,“reagoval kouč Andrea Stramaccio­ni.

Výmluvy na nepřízeň rozhodčích se nepočítají, Stramaccio­ni to má nahnuté.

A teď zpátky k hlavním osobnostem podzimního šlágru.

Daniel Kolář ve 38. minutě porazil přírodní zákony. Tak dlouho visel ve vzduchu, až k němu doletěl lehoučký centr od stopera Hejdy, a perfektně trknul hlavou. Dokonalé dílo, na které brankář Dúbravka nedosáhl. Kolář, jehož Sparta vychovala, zářil ve všech ohledech. Zkušeností, přehledem, pestrou hrou, fintami. Stejný význam měl exsparťans­ký stoper Hejda, který nejenže přihrál na gól, ale zároveň hrál perfektně v defenzivní fázi. Byl to on, kdo před přestávkou akrobatick­y vykopnul Hovorkovu hlavičku z brankové čáry. To byl zákrok večera!

Mimochodem, v té chvíli chyboval brankář Kozáčik, další pamětník sparťanské­ho dresu. Také on si – navzdory chybě – vysloužil vysokou známku. Vychytal sladké vítězství.

Třetina ligy je za námi a favorit jasný. Plzeň stíhá už jen mistrovská Slavia. Co bude dělat Sparta?

KARVINÁ Slávisté svou rekordní sérii bez porážky v první lize protáhli na 36 zápasů. V Karviné navíc poprvé v tomto ligovém ročníku vyhráli venku. Na pátý pokus.

„Výhra přišla včas a je o to lepší, že jsme uspěli na hřišti těžkého soupeře,“prohlásil slávistick­ý trenér Jaroslav Šilhavý. „Tady to není nikdy jednoduché, což se ukázalo i tentokrát.“Vážně? Vždyť Karvinští přímo na branku vystřelili pouze jednou...

„To jo, ale my jsme po prvním gólu byli nějakých dvacet minut pasivní, málo důrazní,“upozornil hostující útočník Milan Škoda. „Domácí měli nějaké závary. Byly to nebezpečné situace.“

Karvinský trenér Jozef Weber uznal, že jedna střela proti tak silnému protivníko­vi je málo. „Příčinou byla dobrá obrana Slavie, ale i naše horší hra,“řekl Weber. „Některé závary po standardní­ch situacích jsme mohli vyřešit lépe.“

Škoda měl dlaň levé ruky popsanou propiskou. „To je tahák,“usmál se. „Mám tam poznačené standardky, protože jich máme moc.“

Právě on v 19. minutě po rohu dal hlavou první gól hostů. Pomohl mu tahák?

„Ta standardka sice byla nacvičená, ale balon měl jít na přední tyč. Asi měl letět ke mně vzduchem, jenže propadl a se štěstím zapadl do branky,“podotkl útočník.

Trenér Šilhavý uznal, že v závěru prvního poločasu byl jeho tým pod tlakem. „Byli jsme pasivní a prohrávali osobní souboje,“řekl Šilhavý. „Naštěstí se nám po přestávce povedl brejk. Domácí šli do rizika, hráli vabank a my mohli přidat nějakou další branku.“

Slávisté venku uspěli po čtyřech remízách. „Předchozí zápasy se nám nepovedly, neměli jsme v nich ani tolik šancí, a pak se nás to trošku drželo,“uvedl Milan Škoda. „Tady jsme dali první gól, a i když domácí pak měli tlak, vedení jsme udrželi. O přestávce jsme si řekli, že musíme do druhé půle nastoupit úplně jinak. Byli jsme organizova­ní a Karvinští se už tolik k naší brance nedostával­i.“

V ní stál Přemysl Kovář, byť se karvinští fanoušci těšili na svého rodáka, brankáře Jana Laštůvku. Vyvěsili transparen­t s nápisem: „Lašty, vítej doma.“

Laštůvka kvůli lehčím zdravotním problémům zůstal na lavičce. „Mrzí mě, že nevyšlo, abych tady doma hrál, ale řešili jsme to s klidnou hlavou. Nemělo cenu, abych šel do branky za každou cenu, když jsem nebyl stoprocent­ně fit,“uvedl Jan Laštůvka.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Plzeňské objetí Jediný gól šlágru kola dal Daniel Kolář (vlevo), Plzeň vyhrála na Spartě 1:0 a s deseti výhrami z deseti zápasů vede ligu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Plzeňské objetí Jediný gól šlágru kola dal Daniel Kolář (vlevo), Plzeň vyhrála na Spartě 1:0 a s deseti výhrami z deseti zápasů vede ligu.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Střelec s tahákem Milan Škoda se proti Karviné trefil po rohu, na ruce měl napsaný tahák se standardka­mi. „Máme jich moc,“vysvětlova­l.
Foto: ČTK Střelec s tahákem Milan Škoda se proti Karviné trefil po rohu, na ruce měl napsaný tahák se standardka­mi. „Máme jich moc,“vysvětlova­l.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia