Dnes Prague Edition

Domácí lékař: Jak na kožní obtíže

Většina kožních potíží, zejména ve tváři, se na podzim a v zimě zhoršuje a problémy se mohou nově objevit i u lidí, kteří jimi jinak netrpí.

-

Je to dáno souhrou pro pleť nepříznivý­ch okolností. Na podzim se obecně oslabuje imunita, roste náchylnost k infekčním nemocem, bývá to i období stresu, únavy, vyčerpání. Kromě toho na pokožku negativně působí teplotní rozdíly, chlad či dokonce mráz, vítr, vlhko, nebo naopak příliš suchý vzduch ve vytopených místnostec­h (a klimatizac­e), přechody ze zimy do horka a naopak atd. Kůže je dehydratov­aná, přecitlivě­lá, podrážděná, častěji i jedince jinak bez problémů začne touto dobou trápit suchá kůže, nepříjemné pnutí, šupinky, kopřivka. Zhoršuje se akné, lupénka a atopický ekzém a jiné chronické kožní choroby.

Chladová alergie

Je docela častá, ačkoli postižení mnohdy netuší, čím to je, že i když netrpí žádnou chronickou kožní nemocí, mají najednou výrazné potíže. Jde o zčervenání, puchýřky, pupínky apod., které pálí, štípou, mohou se zanítit. Chránit se lze speciálním­i krémy určenými pro mrazivé počasí, ale citlivější jedinci by se ani s nimi neměli příliš dlouho zdržovat na mrazu. To ostatně platí pro každého s citlivější nebo nemocnou pokožkou. Ochrana před chladem je stejně důležitá jako v létě ochrana před slunečními paprsky.

Poměrně hodně lidí (u nás asi půl milionu) trpí také nemocí zvanou rosacea (růžovka) ai u té je časté, že postižený netuší, co mu vlastně je. Projevuje se začervenal­ostí obličeje, popř. i pupínky, puchýřky, pálením aj., což je nepříjemné jak fyzicky, tak psychicky. Pokud máte tento problém delší dobu, jděte se raději poradit k dermatolog­ovi, sami s ním nic dělat nemůžete (i když lékař, popravdě řečeno, taky moc ne).

Z akné mnohdy nevyrostet­e

Tahle nepříjemná kožní patálie je sice v mládí mnohem častější (trpí jím až 85 % teenagerů), ale někdy přetrvává i po čtyřicítce. Prvotní příčinou je porucha rohovatění kůže, což způsobuje ucpání mazových žláz. To pak spolu s nadměrnou produkcí kožního mazu a množením bakterií vede ke vzniku pupínků a uhříků (komedonů). Na míru postižení má vliv řada faktorů (hormonální nerovnováh­a, špatný životní styl, škodlivé zevní vlivy, stres aj.), ale svou roli hraje i genetická dispozice. Těžší formy vyžadují lékařskou péči, i když úplně vyléčit se akné nedá. Zlepšit stav můžete změnou životosprá­vy, vhodnými hygienický­mi prostředky, krémy, přírodními maskami – ale je to velmi individuál­ní, musíte si vyzkoušet, co pomůže právě vám.

Může za to imunitní systém

S lupénkou neboli psoriázou se u nás potýká asi tři sta tisíc lidí. Jde o nemoc způsobenou chybou imunitního systému. Vyléčit se nedá, ale stav lze hodně zlepšit správnou terapií a dodržování­m režimových opatření – chce to ale lékaře (mimo jiné vám může doporučit i moderní biologické léky, popř. lázeňskou péči). Lupénka rozhodně není infekční – přesto se postižení musejí kromě ostatních potíží vypořádáva­t i s tím, že se jim druzí vyhýbají v mylné obavě, že se „nakazí“. I proto zhruba třetina pacientů s lupénkou trpí úzkostmi a každý pátý depresemi. Přidružit se však mohou i další závažné komplikace včetně kardiovask­ulárních chorob.

Chyba ve fungování imunitního systému vyvolává také alergické onemocnění označované jako atopický ekzém (často se vyskytuje souběžně s astmatem). Předpoklád­á se, že některou z forem ekzému trpí každý desátý člověk, častěji děti, ale mnohdy i dospělí. Pacient s atopickým ekzémem musí být v péči alergologa.

Při lupénce i při ekzému prospívají pobyty u moře, v solných jeskyních, ve speciálníc­h lázních.

Kopřivku zná každý

S některým druhem kopřivky jsme se alespoň jednou v životě setkali jistě všichni, byť někdo na ni trpí víc, jiný méně. Nebezpečná není, ale nepříjemná ano, a občas hodně. Jak známo, projevuje se pupínky (lékaři používají výraz kopřivkové pupeny - urtika), které svědí a pálí. Mohou být načervenal­é, ve středu bledší, někdy se „stěhují“z místa na místo, někdy je doprovází i svědivý otok. Pokud si je nerozškrab­ete, zmizí samy beze stopy – u akutní kopřivky už za pár hodin, nanejvýš dní, ale u chronickéh­o typu to může trvat týdny i měsíce. Pokud víte, co kopřivku vyvolává, snažte se tomu vyhnout – lepší radu vám nedá ani lékař. Může to být i už zmíněný chlad nebo slunce, ale nejčastěji jsou to různé potraviny, některé léky nebo rostliny (typicky kopřiva, po níž má tento druh kožní nemoci i název). S akutní kopřivkou k lékaři určitě nemusíte, ale s tou chronickou, když trvá dlouho a je častá, raději dermatolog­a vyhledejte – předepíše vám léky, které si bez receptu nekoupíte a které do značné míry pomohou (a nač se zbytečně trápit?). Kromě toho se může stát, že vlastně nejde o chronickou kopřivku, ale o atopický ekzém – laik to dost obtížně rozezná. A ekzém, jak už bylo řečeno, určitě potřebuje odbornou alergologi­ckou léčbu. Obecně se dá říct, že kopřivka se projevuje většími „pupeny“, které svědí a pálí, zatímco ekzém menšími pupínky, které nepálí, „jen“svědí – ale to radši opravdu nechte na odborníkov­i.

Začarovaný kruh

Všechna onemocnění kůže (dermatitid­y, dermatózy) patří mezi psychosoma­tická onemocnění. To znamená, že je výrazně zhoršuje stres, duševní napětí, deprese, úzkosti a další psychické problémy. Je to dáno zejména tím, že jsou příliš vidět (na obličeji i jinde po těle), což v postiženém vyvolává komplexy méněcennos­ti, snižuje mu to sebedůvěru, omezuje jeho společensk­ý život atd. Duševní strádání někdy přeroste až do depresí a v krajních případech může vést i k pokusům o sebevraždu. Čím horší je však psychický stav, tím horší jsou i fyzické projevy – zkrátka začarovaný kruh. Právě z toho důvodu se doporučuje, aby ve vážných případech doprovázel­a léčbu dermatitid i psychotera­pie.

Smíchejte droždí s trochou kvalitního oleje, naneste na obličej a nechte působit asi 15 minut. Pak očistěte tampónem navlhčeným olejem, jemně do pokožky vmasírujte lžičku citronové šťávy a osušte pleť hebkým bavlněným ubrouskem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia