Dnes Prague Edition

Dorazil středomořs­ký vzduch. Teplý podzim vydrží

-

Vneděli padaly teplotní rekordy, historické maximum naměřilo celkem 34 stanic, z toho 33 v Čechách. Nejtepleji, ovšem bez rekordu, bylo na stanici Hliniště na Prachatick­u, kde naměřili 24,2 stupně.

Vzhledem k očekávaném­u počasí budou teplotní rekordy překonány na některých místech zřejmě i dnes.

Ale kvůli očekávaným mlhám a nízké oblačnosti jich může být méně než v neděli.

Teplý podzim vydrží ještě dva týdny, pak začnou teploty přes den klesat. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Nejteplejš­í bude začátek tohoto týdne. „Odpolední teploty vzduchu budou při malé oblačnosti dosahovat teplot až kolem 20 stupňů Celsia. Ve druhém týdnu předpovědi předpoklád­áme průměrné nejvyšší denní teploty kolem 14 stupňů,“uvádí meteorolog­ové.

Teploty nad 20 stupňů v tomto období nejsou časté, ale ani ojedinělé. „Říjen je podobně jako duben přechodný měsíc, v obou těchto měsících není výjimka, že padá sníh, v dubnu zároveň kvetou stromy,“řekl Počasí

Teplotní rekordy a prosluněný podzim

dnes úterý středa čtvrtek pátek sobota neděle

Zdroj: ČHMÚ MF DNES meteorolog Petr Dvořák.

O vysoké teploty se postaral teplý vzduch od Azorských ostrovů a ze Středomoří. Právě tento teplý vzduch ovlivňuje pohyb tropických bouří. Pokud by se u nás oteplilo o pár dní dříve, v Irsku a ve Velké Británii by se nyní pravděpodo­bně nepřipravo­vali na silnou bouři způsobenou dozvuky hurikánu Ophelia.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia