Dnes Prague Edition

Egyptská letoviska po útocích znovu ožívají

-

PRAHA Z oblíbených egyptských letovisek se po teroristic­kých útocích v posledních letech stala města duchů, Evropané tam ze strachu přestali jezdit. Země následně přijala zvýšená bezpečnost­ní opatření a letos se do Egypta turisté z Evropy znovu začali vracet. „Na Sinaji mimo resorty nejezděte, ale v ostatních částech země už je bezpečno,“říká předseda Egyptské turistické asociace Hisham El Demery. Bezpečnost je pro nás prioritou a v této otázce Egypt postupuje společně s ostatními státy podle současných mezinárodn­ích pravidel. Že se nám to daří, to podle nás dokládají počty lidí, kteří se do Egypta začali znovu vracet.

Všechny státy kromě Ruska a zčásti Británie také během posledního roku obnovily letecké spojení s Egyptem. Ve srovnání s loňským rokem sem letos přiletělo o 90 procent Evropanů víc. To vše ukazuje na to, že situace v Egyptě se znovu normalizuj­e. Stejně jako v ostatních zemích ani tady nemůžeme útokům zabránit stoprocent­ně. Hrozba teroristic­kých útoků se nyní týká celého světa, viz nedávné události ve Spojených státech, Francii nebo Německu. Ale všichni jsme ve válce proti společnému nepříteli, kterým terorismus je. Šarm aš-Šajch je od letoška znovu otevřený, cestovní kanceláře nabízejí zájezdy a jen z Česka sem odhadem přijelo během letní sezony kolem pěti tisíc lidí. Zejména kvůli moři a potápění je to mezi nimi oblíbené místo. V hotelech a ve městě je bezpečno, obecně pak můžeme říci, že v resortech je bezpečnost­ní situace dobrá, nicméně na Sinaji se mimo resorty a k hranicím s Izraelem jezdit nedoporuču­je. Většina turistů do této oblasti jezdí s cestovními kancelářem­i a ty se nebezpečný­m oblastem vyhýbají. Podíváme-li se na dosavadní čísla od začátku letošního roku, pak celkově přijelo o 52 procent lidí více než loni. Loňský rok byl pro nás sice jedním z nejhorších let, i tak to ale považujeme za úspěch a nový začátek. Chceme se také vyhnout chybám z minulých let, kdy jsme se soustředil­i jen na několik zemí a 70 procent návštěvník­ů přijíždělo jen ze čtyř států: Británie, Ruska, Německa a Itálie. Nově usilujeme také o návštěvník­y z arabských a jihoameric­kých států a ze zemí, jako je Ukrajina, Indie a Japonsko.

Doufáme, že letos se nám podaří v Egyptě přivítat téměř čtvrt milionu Čechů.

To ano. Ale od začátku roku do srpna už z Česka přijelo téměř 135 tisíc lidí, takže počítáme, že do konce roku přinejmenš­ím hranici dvou set tisíc návštěv překročíme. Dosud nejvíc Čechů sem přijelo v roce 2008, tehdy jich bylo 260 tisíc.

Na prvním místě jsou Němci, na druhém Ukrajinci a na třetím obyvatelé Saúdské Arábie. Češi jsou určitě v první patnáctce. Ano, to jsou téměř všichni, přes 90 procent. Za to jsme samozřejmě rádi, ale chceme ukázat, že Egypt nabízí mnohem víc než jen písek a moře. Máme tu sedm tisíc let staré kulturní dědictví, města jako Luxor, oblasti kolem Nilu, jezero Nasir, jedno z největších umělých jezer světa… Pro objevování je tu ještě velký prostor. Ano. Sledujeme trendy a víme, že počet samostatně cestujícíc­h žen stále stoupá. Turismus v Egyptě má dlouhou tradici a my chceme oslovit všechny typy cestovatel­ů tak, aby se tady cítili jako doma.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia