Dnes Prague Edition

Ázerbájdžá­nské miliony v českých realitách

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

ČESKÝ KRUMLOV Restaurace Barbora má v centru Českého Krumlova, které ročně navštíví přes milion turistů, ideální polohu. Z její terasy mají návštěvníc­i výhled přímo na dominantu města – zámeckou věž. A hned pod nimi protéká Vltava. Restaurace Barbora však již neexistuje. Poté, co letos v červnu budovu za šedesát milionů korun koupil ázerbájdžá­nský podnikatel Ali Asgarov, se z Barbory stala restaurace Leyla specializo­vaná na kavkazskou kuchyni.

Sedmapades­átiletý Asgarov našel zalíbení také v další turisticky významné oblasti na Českokruml­ovsku. Za více než padesát milionů korun si v listopadu 2015 pořídil hotel Kupec ve Frymburku (dnes se jmenuje Hotel Leyla) a přikoupil k němu několik pozemků. Dohromady za nemovitost­i na jihu Čech zaplatil přes 137 milionů korun, a to ve velmi krátkém čase. Podle informací MF DNES navíc vyjednává o nákupu dalších budov v historické­m centru Českého Krumlova – mimo jiné i čtyřhvězdi­čkového Hotelu Dvořák, jehož hodnota se pohybuje ve stovkách milionů korun. Kupní cenu za nemovitost­i hradil Asgarov nebo jeho společnost AA Investment Group z advokátní úschovy. Původ peněz je tak neznámý. Peníze v Česku – především v Karlových Varech – investoval­a v minulosti již řada Asgarovový­ch krajanů. Většinou jde o lidi napojené na vládnoucí rodinu prezidenta Alijeva.

Č eský Krumlov, třináctiti­sícové okresní město na jihu Čech, navštíví ročně přes milion turistů. Krumlovský hrad a zámek patří mezi dvacet nejnavštěv­ovanějších míst země. Drtivá většina návštěvník­ů z ciziny však ve městě stráví jen jeden den.

A zatímco Praha se stala pro cizince zajímavým místem pro nákup nemovitost­i, historické centrum Krumlova zůstávalo dlouhou dobu mimo jejich pozornost.

Šedesátimi­lionová investice ázerbájdžá­nského podnikatel­e Aliho Asgarova tak patří mezi několik málo výjimek.

Většinu domů v centru vlastní Češi nebo společnost­i registrova­né k podnikání v Praze. Ve vnitřním městě, což je právě historické centrum, trvale žije pouze zlomek obyvatel – jen něco přes čtyři stovky lidí. Domy využívají jejich majitelé často jako penziony.

V nabídce realitních kanceláří je dnes k prodeji pouze jedna budova v centru města. (rel)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia