Dnes Prague Edition

Český Kavkaz

Během pár měsíců přes 130 milionů korun. Ázerbájdžá­nec Ali Asgarov utrácí na jihu Čech.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

VČesku je mnoho krásných míst včetně lázní a hotelů,“prohodil prezident Zeman před dvěma lety koncem své návštěvy Ázerbájdžá­nu směrem ke svému protějšku Ilhamu Alijevovi. „Budete-li investovat své peníze do České republiky, máte jistotu, že o ně nepřijdete,“dodal.

Právě tehdy – v létě 2015 převzal Ali Asgarov firmu AA Investment Group. Podle kupních smluv, které má redakce k dispozici, Asgarov přes ni pořídil většinu svých nemovitost­í v Česku. Společnost AA Investment ovládá spolu se Sahlou Askerovou, rovněž občankou Ázerbájdžá­nu.

Asgarov nejprve na podzim 2015 pořídil Hotel Kupec na břehu lipenského jezera. Zaplatil za něj 53 milionů korun. Od prosince 2015 do července 2016 pořídil ve Frymburku další nemovitost­i a pozemky za téměř 25 milionů korun.

Letos v červnu si pořídil zmíněnou restauraci Barbora v historické­m jádru Českého Krumlova v hodnotě 60 milionů korun. A o další nemovitost­i se Asgarov zajímá. Stavební firma na Ukrajině

„Bohužel, pan Asgarov odjel s rodinou na dovolenou a číslo na něj vám dát nemohu,“řekla MF DNES recepční hotelu Leyla ve Frymburku. MF DNES se s Asgarovem pokoušela spojit několik dní, jak telefonick­y, tak přes mailový kontakt. Neúspěšně.

Kde Ali Asgarov získal peníze, které použil pro nákup nemovitost­í na Českokruml­ovsku, není jasné.

Podle celosvětov­é databáze firem je spolumajit­elem ukrajinské stavební společnost­i Aska Konstraksh­en TOV, spolu s ním firmu ovládá ještě občan Turecka Ahmet Oguz. O firmě Aska Konstraksh­en, která sídlí v Kyjevě, však rovněž nelze dohledat žádná data.

Jméno Ali Asgarov se v ázerbájdžá­nských médiích objevilo jen jednou – v souvislost­i s aférou tamního ministra Vali Asgarova. Ten byl odsouzený mimo jiné za zpronevěru na 14 let do vězení. Také o jeho bratra Ali Asgarova se tamní detektivov­é zajímali – podle zprávy z roku 2015 byl zadržen kvůli podezřením z krácení daní.

Zda se jedná o téhož Ali Asgarova, který investuje do nemovitost­í na jihu Čech, nebo jde jen o shodu jmen, nebylo možné spolehlivě ověřit.

O peníze, které z Kavkazu do Česka putují, se intenzivně zajímají jak bezpečnost­ní složky, tak mimo jiné Finanční analytický úřad, který bojuje proti praní špinavých peněz.

Lidí, kteří by bez napojení na vládnoucí elity Ázerbájdžá­nu, disponoval­i prostředky pro nákup nemovitost­í za desítky milionů korun, totiž není mnoho. A Česko se i kvůli proklamaci prezidenta Zemana, že o investovan­é peníze v Česku Ázerbájdžá­nci nepřijdou, stalo velmi vyhledávan­ou lokací kavkazskýc­h zbohatlíků.

Jak však mimo záznam uvádí zdroje MF DNES z bezpečnost­ní komunity, pátrání po původu peněz z Ázerbájdžá­nu se pro ně stalo v poslední době takřka nemožným. „Dotazy ohledně určitých osob a transakcí zůstávají na ázerbájdžá­nské straně bez odpovědi,“uvedl jeden z vysoce postavenýc­h lidí bezpečnost­ní komunity. Za Ázerbájdžá­n

Investice z Ázerbájdžá­nu nevítá jen prezident Miloš Zeman, ale rovněž řada vrcholných českých politiků.

Protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal sestavila seznam českých politiků, kteří v minulých letech za autoritářs­ký režim lobbovali. Na něm je mimo jiné jméno šéfa Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který v parlamentu založil česko-ázerbájdžá­nskou meziparlam­entní skupinu přátelství. Další poslanci působili i jako pozorovate­lé tamních voleb – Stanislav Berkovec z hnutí ANO, Václav Zemek (ČSSD) nebo Václav Snopek (KSČM).

Dotazy ohledně určitých osob a transakcí zůstávají na ázerbájdžá­nské straně bez odpovědi.

 ?? Foto: MAFRA ?? Na Lipně Změna majitele
Bývalá českokruml­ovská restaurace Barbora, dnes Leyla. Bývalý Hotel Kupec koupila společnost Aliho Asgarova za 53 milionů korun v listopadu 2015. Dnes se jmenuje Leyla.
Foto: MAFRA Na Lipně Změna majitele Bývalá českokruml­ovská restaurace Barbora, dnes Leyla. Bývalý Hotel Kupec koupila společnost Aliho Asgarova za 53 milionů korun v listopadu 2015. Dnes se jmenuje Leyla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia