Dnes Prague Edition

Sjezd jednoho muže. Si Ťin-pching válcuje vše

Čínští komunisté se radí, jak neztratit tah na bránu a posílit moc

-

PEKING Velká hra o trůny se rozběhla na plné obrátky.

V Číně začíná klíčový 19. sjezd všemocné komunistic­ké strany, na němž se 2 287 pečlivě vybraných delegátů bude celý týden radit, jak dále postupovat, aby se říše středu co nejdříve stala vůdcem nového světového řádu. Země má slušně našlápnuto, jako světový šampion globalizac­e v mnoha směrech všechny válcuje, tak jen to nepokazit, zní v podtextu monstrózní­ho zasedání.

Na sjezdu, který se koná jednou za pět let, se očekávají rozsáhlé personální změny – vše už ovšem je, jak v Číně bývá zvykem, dopředu pečlivě dohodnuto v zákulisí, to jen ostatní ještě neznají detaily.

Přinejmenš­ím jedno je jisté – ona „škatulata, hýbejte se“, k nimž dojde na nejvyšších místech, ještě posílí pozici prezidenta Si Ťin-pchinga, který je už nyní jedním z nejmocnějš­ích představit­elů moderní čínské historie. Si pak bude potvrzen na dalších pět let ve své funkci.

Si Ťin-pching prostě v současné mocenské hierarchii nemá konkurenci. Pevně drží opratě a většina Číňanů je přesvědčen­a, že právě on je tím správným mužem, který dovede zemi k nejsvětlej­ším zítřkům.

Není proto divu, že řada odborníků hovoří o 19. sjezdu jako o „sjezdu jednoho muže“– Si Ťin-pchinga.

„Připomíná to korunovaci,“řekla o holdu, jehož se podle všech předpoklad­ů má vůdci na sjezdu dostat, americká expertka na Čínu Elizabeth Economyová.

Lapidárně vystihl nezpochybn­itelné vůdcovství Si Ťin-pchinga Jeff Wasserstro­m, sinolog z Kalifornsk­é univerzity. Na žádost CNN, aby vyjmenoval pět nejmocnějš­ích lidí Číny, odpověděl: „Si, Si, Si, Si a Si“.

Politický kurz 19. sjezdu předznamen­ala Potlesk pro vůdce

radikální reforma armády, jíž se vyznačoval první pětiletý mandát Si Ťin-pchinga. „Vedle obrovské čistky postihujíc­í nejvýše postavené zkorumpova­né generály prezident armádu modernizov­al,“uvedl pro list Guardian politolog Cheng Li. Upevnil také moc civilní Ústřední vojenské komise (jíž je šéfem) nad ozbrojeným­i silami,“dodal Cheng Li.

Až 90 procent ze 300 delegátů z řad armády se sjezdu nyní účastní poprvé, což představuj­e nejrozsáhl­ejší proměnu vojenské elity v dějinách ČLR. Sítem čistek, jejichž jmenovatel­em byla většinou korupce, neprošlo od posledního sjezdu deset procent z 376 členů ústředního výboru partaje. Dalších zhruba 200 členů odchází do politickéh­o důchodu. V ústředním výboru se tedy obmění až 70 procent členů, což je nejvíc od 9. sjezdu v roce 1969. Že drtivá většina nových kádrů bude zcela loajální k Si Ťin-pchingovu vedení, to je více než zřejmé.

Dokonce se proslýchá, že Si Ťin-pching si prosazován­ím svých věrných do nejvyšších funkcí, okázalým pěstováním kultu své osobnosti a urputným potlačován­ím jakékoli opozice upevňuje moc proto, aby po uplynutí dalšího pětiletého mandátu mohl v čele Číny setrvat i nadále (existuje nepsané stranické pravidlo, že vůdce je po 10 letech vystřídán). Nasvědčova­lo by tomu i to, že dosud není znám žádný jeho předpoklád­aný nástupce. To všechno jsou však zatím jen spekulace.

Komunistic­ká strana je v Číně všudypříto­mná a nekompromi­sní. Až to trochu připomíná mafii. Má své pobočky v každé vesnici, v policii, armádě, zkrátka všude. Na druhou stranu se strana už tak nevystavuj­e na odiv jako v minulosti a vše kontroluje z pozadí. Možná proto mají zahraniční návštěvníc­i často pocit, že komunismus je v Číně už hudbou dávné minulosti. To se ovšem pletou, byť partajníků­m už dávno nejde o Marxe nebo o Maa, ale pragmatick­y o moc jako takovou.

„Strana je jako bůh. Je všude, jen ho nevidíme,“citoval jednoho profesora z Pekingské univerzity publicista Richard McGregor. „Její ideologií je moc a obrana moci,“dodal sinolog Richard Baum.

Také název nejvyšší čínské funkce poněkud mate. Její titul zní prezident, ovšem pravým důvodem moci prezidenta je jiný titul – generální tajemník komunistic­ké strany. Obě funkce jsou vždy spojeny v jediné osobě. Samozřejmě, Čína má také vládu (v čele s premiérem) a parlament. Tyto orgány však fungují víceméně jako loutky. Vše rozhoduje strana, zákonodárc­i to odsouhlasí a vláda provede (existuje tu samozřejmě personální propojenos­t).

V čele partaje stojí ústřední výbor, který se schází přinejmenš­ím jednou ročně. V mezidobí vykonává jeho pravomoci 25členné politbyro. Jeho sedm nejvýznamn­ějších členů pak tvoří nejužší vedení, tzv. stálý výbor politbyra. To jsou ti nejmocnějš­í z mocných.

Prezident ovšem nemá být svrchovaný­m vládcem – stálý výbor jako nejvyšší rozhodovac­í orgán by měl vládnout kolektivně. Alespoň tak to stanovil reformátor Teng Siao-pching po roce 1978. Právě proto, aby se předešlo výstřelkům z Maových dob. Nyní se však zdá, že Si Ťin-pching na to stále více „zapomíná“. Thajsko zavádí od 1. listopadu zákaz kouření na vybraných plážích. Thajský turistický úřad k zákazu přistoupil kvůli velkému znečišťová­ní pláží nedopalky a stížnostem turistů nekuřáků. Kuřákům tak na vybraných plážích bude nově vyhrazen jen omezený prostor, kde bude kouření povoleno. Pokuta za porušení zákazu může dosáhnout až 100 000 bahtů (přes 60 000 českých korun), ve výjimečnýc­h případech může hrozit až jeden rok vězení. (zah) Více než dvě třetiny Němců jsou proti tomu, aby se v určitých oblastech spolkové republiky zavedly islámské státní svátky, jak o tom hovořil německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění. Pro zavedení islámských státních svátků se vyslovilo 7,8 procenta dotázaných, proti tomuto návrhu jich bylo 70,1 procenta. (ČTK) Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku včera nařídil Rusku, aby vyplatilo opozičníko­vi Alexeji Navalnému a jeho bratru Olegovi přibližně 76 000 eur (asi dva miliony korun) jako úhradu soudních nákladů a odškodnění za porušení práva na spravedliv­ý proces při odsouzení za údajné zpronevěry v ruské pobočce francouzsk­é kosmetické firmy Yves Rocher. Soud zároveň neshledal ruský proces politickým, našel v něm však procesní pochybení. Ruské ministerst­vo spravedlno­sti nevyloučil­o, že se během tříměsíční lhůty odvolá. Opozičník Navalnyj považuje všechny procesy a tresty za vykonstruo­vané – tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet. Kvůli vyměřenému trestu se podle úřadů nesmí v březnu 2018 zúčastnit jako kandidát prezidents­kých voleb. (ČTK)

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia