Dnes Prague Edition

Devět let poté... A Vrba je pořád král

-

Když na podzim 2008 podepisova­l smlouvu, Plzeň byla v tabulce dvanáctá. Devět zápasů, osm bodů. U veřejnosti téměř neznámý trenér Pavel Vrba hned vydřel překvapivo­u remízu 1:1 se Spartou.

V neděli Spartu porazil 1:0, což znamenalo, že vyhrál i desátý zápas v sezoně a vstoupil do dějin. Tohle nikdo v české lize nedokázal.

„Podobné rekordy mě nezajímají. Prémie za ně nedostanu, takže budu radši první po třicátém kole, i když třeba několikrát prohraju,“řekl Pavel Vrba klidným hlasem.

Jeho plzeňská mise nepřestává fascinovat.

Jen pro dokreslení, jaký je Vrbův základní pohled na věc. V kádru nerad dělá kotrmelce a důvěřuje těm, kteří ho poslouchaj­í. Třebaže mu experti občas vzkazují, že má přestárlý a motivačně vyčpělý tým, Vrba tvrdošíjně spoléhá na vyzkoušené. Proto má v brance Kozáčika, na krajích obrany Limberskéh­o s Řezníkem nebo na lavičce útočníka Bakoše s driblérem Pilařem.

Mimochodem, už při své premiéře 19. října 2008 poslal do sestavy záložníky Petrželu s Kolářem, kteří za Plzeň válí i dnes. Přitom devět let je celá věčnost, zvlášť ve fotbale. Ne tak u Vrby. Možná se mění jeho reputace, sebevědomí nebo výška platu, trenérský styl však nikoli.

„Teď už Viktorku sleduju zvenčí, ale Vrbův rukopis tam vidím jednoznačn­ě,“líčí ikona Pavel Horváth, dnes kouč druholigov­ého Sokolova.

„Pan Vrba vnímá fotbal pořád stejně a skoro do puntíku pracuje podle stejných tréninkový­ch šablon. Jeho styl funguje a já jsem rád, že můžu být jeho součástí,“vděčně dodává Daniel Kolář. Byl to právě on, kdo v neděli nádhernou hlavičkou sestřelil Spartu a přidal na vítěznou šňůrku desátý korálek.

Viktoria vládne. Sice to od ní není tak ofenzivní, nápaditý a někdy až riskantní gejzír jako před lety, ovšem její statistiky omračují. Deset kol, třicet bodů, skóre 21:3. Osmibodový náskok na druhou Slavii, patnáctibo­dový na šestou Spartu. „Nejedeme zase až tak suverénně, jak naznačuje bodový zisk,“brzdí Vrba euforii.

Jistě, pár zápasů vyhrál s klikou (třeba ten nedělní na Letné), rád by omezil hluché pasáže a potřebuje zkvalitnit upracovaný střed pole (Hořava, Hrošovský), ale štěstí jde naproti. Přesvědčil hráče, byť už mnozí dosáhli na velké úspěchy, že mají před sebou životní výzvu. Ačkoli sám s Plzní získal dva tituly a dvakrát slavně postoupil mezi evropskou šlechtu, teď drží motivační trumf. Ligový šampion jde rovnou do Ligy mistrů, což se nemusí dlouho opakovat. I proto se Vrba po třech a půl letech vrátil.

Slovní spojení „Čempijons Líg“v jeho větách rezonuje často.

Když přesně před devíti lety přicházel, o něčem takovém se mu ani nesnilo. Po Jaroslavu Šilhavém přebíral tým, který sice vypadal zajímavě, ale neuměl vyhrávat. Jak se brzy ukázalo, Vrba s sebou přinesl atraktivní styl i vítězné kouzlo. A funguje dodnes. Co může být dál? Sázková kancelář Tipsport včera vyhlásila kurzy, kam by se trenér Vrba mohl po aktuální sezoně posunout. Do Sparty – 6:1. Zpátky k reprezenta­ci – 8:1. Do Slavie – 10:1. Zpátky do ruské ligy – 20:1 Do čínské ligy – 50:1. Do německé ligy – 100:1. Do španělské ligy – 200:1. Suverénně nejnižší kurz (1,25:1) je pochopitel­ně na to, že setrvá v Plzni. Pokud by hrála Ligu mistrů, tak na to můžete vzít jed. Slavná liga začíná Co sledovat v NBA v sezoně 2017/18

Kdo zastaví šampiony?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia