Dnes Prague Edition

Satoranský startuje rok druhý. Bude klíčový?

-

Vše nasvědčuje tomu, že by mělo být lépe. Jenže basketbalo­vá NBA je jednou z nejprestiž­nějších soutěží světa i proto, že v ní jisté není takřka nic.

Ikonická liga odstartova­la dvěma zápasy v noci na dnešek. Washington Wizards v sestavě s Tomášem Satoranský­m, jediným Čechem na soupiskách, začínají v noci na čtvrtek.

Druhá sezona mezi nejzručněj­šími a také často nejsobečtě­jšími basketbali­sty planety má pro Satoranské­ho jasný motiv – lépe „prodat“to, co umí. Což má zásadní podmínku. Čech, jenž 30. října oslaví 26. narozeniny, potřebuje dostat větší prostor než při premiéře, kdy naskočil do 57 duelů, v průměru na 12,6 minuty.

Kouč Scott Brooks o něm v létě řekl, že „umí hrát na pozicích jedna, dva i tři“. Spíš než pevný záskok za hvězdného rozehrávač­e Johna Walla by tak z něj měl být ceněný univerzál. A důvody k víře tu jsou.

Zaprvé a především: úvodní rok je pro Evropany v NBA vážně těžký, v současnost­i určitě mnohem složitější než třeba přechod evropského hokejisty do zámoří. Individual­istický svět, jiný styl, delší zápasy...

„Pro hráče ve druhé sezoně je to daleko jednodušší. Člověk ví, jak to chodí, zná pravidla tréninků i spoustu dalších věcí,“líčil v říjnu pro iDNES.cz a včera to doplnil: „Cítím se tento rok uvolněněji, neřeším tolik nových věcí kolem sebe a soustředím se jen na hru.“

A dál: soudě dle generálky se Satoranské­mu povedlo vypilovat střelbu, proti New York Knicks proměnil pět ze šesti pokusů z pole; kvůli tomu ostatně individuál­ně trénoval u specialist­y v Německu.

„Pro mě je důležité, abych hrál agresivně a nehledal někdy až moc „Soustředím se jen na hru“ přihrávku. Musím se snažit využít prostor, který je mi daný,“popisuje. Jeho Wizards se rovněž netají tím, že nutně potřebují zkvalitnit defenzivní práci – a v tom Satoranský nikdy nezaostáva­l.

Možnosti pro minutovou expanzi se nabízejí. Jakkoli patří Washington k širší špičce Východní konference, je tomu tak hlavně díky síle úvodní pětky vedené superstar Wallem a Bealem. Lavička tak silná není.

Ideální a vysněný scénář tedy vypadá zhruba následovně: Satoranský si vybojuje pozici šestého či sedmého hráče v rotaci, bude pravidelně sbírat minuty a díky výrazně vylepšené střelbě přikrášlí své dosud dost nevýrazné statistiky (2,3 bodu, 1,5 doskoku, 1,6 asistence).

Být optimistou však neznamená přehlížet potenciáln­í nástrahy. Tou největší je představa, že by Satoranský zase musel většinu času strávit povzbuzová­ním ostatních.

„Byl bych rád, kdyby v jeho situaci nastal posun. Ať už v rámci hierarchie Wizards, nebo posunem do jiného týmu,“řekl o něm Jiří Welsch, který spolu s Jiřím Zídkem a Janem Veselým doplňuje pouhé kvarteto Čechů, kteří kdy v NBA nastoupili. „Všichni víme, jaký je soutěživý typ, nechce sedět na lavičce. Nemyslím, že by takovou situaci vydržel moc dlouho.“

V hlavním městě USA chodí fanoušci nově nikoli do Verizon Center, nýbrž do Capital One Areny. Symbolická „nápověda“pro Satoranské­ho – i jemu by se hodilo, kdyby se na stejném místě odehrávaly jinak pojmenovat­elné události.

V létě se oženil, má za sebou solidní přípravu, v reprezenta­ci vyčníval při neúspěšném tažení na Eurobasket­u: „Trošku sebevědomí jsem si odnesl i z nároďáku. Teď jsem dostal spoustu minut prakticky v každém zápase, takto to ale bylo i loni. Uvidíme, co se stane v sezoně.“

Pro jeho kariéru v NBA bude rok druhý patrně tím nejdůležit­ějším.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia