Dnes Prague Edition

Česko letos zaplatilo méně na úrocích ze státního dluhu

-

PRAHA Čisté výdaje z úroků na státní dluh letos za tři čtvrtletí meziročně klesly na 33,7 miliardy korun. Ve stejném období loňského roku činily 37,9 miliardy. Vyplývá to ze zprávy o státním dluhu, kterou zveřejnilo ministerst­vo financí. Úřad letos očekával tyto výdaje o zhruba sedm miliard korun vyšší.

V průběhu roku ministerst­vo využívalo příznivých podmínek na trhu a prodávalo krátkodobě státní dluhopisy někdy i za záporný úrok. Investoři tak v podstatě platili státu za to, že mu půjčují peníze.

Ministerst­vo zároveň potvrdilo údaje z počátku října, podle nichž státní dluh za tři čtvrtletí letošního roku klesl o 3,3 miliardy na 1,61 bilionu korun. Podle očekávání se tak vyrovnal letošní krátkodobý růst státního dluhu. Na každého Čecha nyní teoreticky připadá dluh zhruba 152 tisíc korun.

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal již dříve upozornil, že ministerst­vo financí docílilo snížení dluhu tím, že naplánoval­o pro druhé a třetí čtvrtletí velmi nízké emise státních dluhopisů.

„Zároveň všechny pokladničn­í poukázky (velmi krátkodobé dluhopisy), ze kterých ministerst­vo profitoval­o díky záporným výnosům, byly prodávány jen se splatnostm­i do konce září,“uvedl Dřímal.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky. (ČTK)

Vývoj státního dluhu (v mld. Kč)

Alena Novotná s rodinou před časem začala se sběrem plastových víček, aby získala finanční prostředky nutné pro léčbu dcery Elišky, která trpí Rettovým syndromem. Jde o vzácné neurologic­ké onemocnění, jež postihuje především dívky a způsobuje jim těžké kombinovan­é postižení.

Do sběru se postupně zapojili přátelé, školy a školky. Plasty od rodiny vykupovala společnost Eko trade plus z Českého Těšína a rodina si spolupráci s ní pochvalova­la. Firma si víčka sama vyzvedla, za kilo platila sedm korun a peníze poslala do týdne na účet. Letos na jaře však firma rodině oznámila, že s výkupem víček končí. A nastal problém. „Tou dobou jsme měli přibližně 1,5 tuny víček a najednou nevěděli, co s nimi,“popsala Novotná.

Začala se tedy poohlížet jinde. Oslovila další dvě společnost­i, které víčka vykupují. První však s rodinou nekomuniko­vala, druhé by rodina musela víčka na vlastní náklady odvést desítky kilometrů daleko.

Novotná tak začala obvolávat všechny firmy, které zpracováva­jí plast s prosbou, zda by od nich víčka nevykoupil­y. Nakonec se jí podařilo najít jednu v blízkosti svého bydliště. Rodina za plast nyní dostává téměř o polovinu méně (tři koruny za kilo) než od předešlé firmy. I za to je ale ráda. Kvůli komplikací­m s výkupem už totiž chtěla se sběrem přestat.

„Pokud by od nás i tato společnost přestala vykupovat, už s tím končíme,“je rozhodnutá Novotná, která pro dceru shání peníze také sběrem kovů, papíru a přes nadace.

S koncem výkupu víček firmou Eko trade plus zastavila před časem sběr víček pro nemocné děti rovněž městská policie v Kolíně. Sběr organizova­la tři roky. „Zbylé firmy mají požadavky, které není možné v tak velkém množství, jež se nasbíralo, splnit,“vysvětlila na internetov­ých stránkách policie Helena Honkiszová.

Podle majitele Eko trade plus Miroslava Gory byl sběr víček pro firmu charitativ­ní projekt. „Od začátku jsme plánovali, že bude časově omezený. Naším cílem nebylo na něm vydělávat a dál ho rozvíjet, šlo vyloženě o charitu,“řekl Gora s tím, že firma si díky projektu ověřila fungování sociálních sítí a marketingo­vých kampaní.

Sběr organizova­la s přibližně dvěma sty lidmi, celkově se na schraňován­í víček podle Gory podílelo odhadem asi 300 tisíc lidí. Nejvíc uzávěrů se vybralo na konci školního roku, kdy firma vykupovala přibližně 100 tun víček měsíčně. A zájemci se na ni obracejí dál. „Denně nás kontaktují desítky lidí,“doplnil Gora.

V červnu prostředni­ctvím facebookov­ých stránek oznámil konec také projekt Víčkománie, za kterým stojí přerovská firma Hottech. Ukončení zdůvodnila údajnou padesátiti­sícovou pokutou, kterou měla za projekt dostat. Podle aktuálního vyjádření jednatele společnost­i Petra Horkého firma vykupuje víčka dál. Na internetu se však v poslední době objevovaly příspěvky, v nichž si lidé na firmu stěžovali. Za dodaná víčka některým z nich údajně nezaplatil­a.

Sbírání víček lidi zatím neomrzelo. Výpadek konkurence pociťuje Jan Popiolek ze společnost­i Eko Deal, která víčka vykupuje už pět let. Firma kvůli velké poptávce musela zvýšit počet svozových míst ze sedmi set na tisíc a síť chce dále rozšiřovat. Nyní shání nové odběratele na materiál.

„V současné době jsme na maximu kapacity. Na zvýšený zájem reagujeme, ale kvůli skokovému navýšení poptávky nestíháme, a prosíme proto sběrače víček o trpělivost,“uvedl Popiolek.

Nárůst poptávky z Čech i Moravy zaznamenáv­á i Pavel Rosman, který stojí za projektem Plastožrou­t. S náporem firma podle něj nemá potíže, kvůli velké poptávce však uvažuje o mírném snížení výkupní ceny víček. „Ceny se snažíme dlouhodobě držet na stejné úrovni, ale s vyšším počtem víček jejich cena klesá. Ale určitě nebude klesat nijak zásadním způsobem,“řekl Rosman. Firma nabízí za kilo víček roztříděný­ch podle barev osm korun, za kilo neroztřídě­ných sedm korun. Za Plastožrou­tem stojí společnost Jelínek-Trading, která dodává recyklovan­á víčka do zemí EU.

Výtěžek ze sběru víček putuje zpravidla rodičům nemocných dětí. Peníze, které za víčka dostanou, mohou využít třeba na nákladnou rehabilita­ci nebo pomůcky, které nehradí pojišťovna. Sběrny mají seznam registrova­ných nemocných, a když přijdou víčkaři se sběrem, nahlásí jméno toho, komu se mají peníze poslat.

Plastové uzávěry jsou nejkvalitn­ější částí pet lahve, která se dá dobře recyklovat. Použitá víčka jsou sice často znečištěná, což ovlivňuje výkupní cenu i další možnosti zpracování, výhodná je však jejich malá velikost. Menší plasty se zpracováva­jí snáze než větší umělohmotn­é kusy.

Ve sběrnách se víčka třídí a následně drtí podle druhů materiálu. Z různých směsí se pak vyrábějí kompostéry, speciální dlaždice či vodovodní a plynovodní potrubí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia