Dnes Prague Edition

Solární souboj o tuzemské střechy

Roste počet lidí, kteří si k solárnímu systému pořizují baterie. I díky statisícov­é dotaci.

-

Peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám nastartova­ly zájem lidí o solární elektrárny na střechách. Zároveň roste obliba baterií, které umožňují skladovat přebytky elektřiny doma. Fotovoltai­ka se tak pomalu začíná zbavovat očerňující nálepky, kterou získala během solárního boomu před sedmi lety.

„Podíl fotovoltai­k s baterkami roste. Pro zákazníky, kteří s koupí baterií váhají, nabízíme i možnost půjčit si je na několik měsíců na zkoušku,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Pro nákup bateriovéh­o úložiště se rozhodne zhruba třetina lidí, kteří si pořizují solární panely. A to přesto, že náklady jsou zhruba dvakrát vyšší.

Jak uvádí šéf firmy S-Power Jaroslav Šuvarský, systém o výkonu 3,5 kilowattu s ukládáním přebytků do vody vyjde v průměru na 165 tisíc, díky dotaci si lze odečíst 60 tisíc korun. Podobný systém s akumulátor­y stojí 315 tisíc a dotace na něj činí 105 tisíc korun. Návratnost „vodního“řešení je tak 9 až 10 let, zatímco systém s baterií se splatí za 16 až 17 let.

Čím větší je systém, tím pomalejší je návratnost. A to kvůli klesajícím­u podílu dotace na celkové ceně za instalaci. Přesto se zájemci počítají na tisíce. Podle Šuvarského si lidé často pořizují fotovoltai­cké systémy s baterií, protože chtějí získat částečnou nezávislos­t. Například v případě blackoutu.

Zájem o solární systémy potvrzují také úředníci, kteří přidělují dotace. V září se navíc rozšířila nabídka systémů, které stát podporuje. „Nově mohou žadatelé získat až 150tisícov­ou dotaci na pořízení solární fotovoltai­cké elektrárny s využitelný­m ziskem nad čtyři tisíce kilowattho­din za rok. A nabízíme dotaci také na rozšíření dříve podpořenéh­o solárního systému,“uvádí mluvčí Státního fondu životního prostředí Lucie Früblingov­á.

Potenciál dokazuje i rostoucí počet firem, které fotovoltai­ku nabízejí. O české střechy soupeří dodavatelé energií, jako je ČEZ, innogy či E.On, se specializo­vanými firmami, jako je například zmíněný S-Power.

„Žádné podpory brzy nebude potřeba. Odhaduji, že fotovoltai­ka bude u nás rentabilní i bez dotací do roku 2025. Zlevňování technologi­í se potká s nárůstem cen elektřiny, což vlastním zdrojům svědčí,“říká energetick­ý expert ze společnost­i ENA Jiří Gavor.

Podmínky podle něj budou ještě atraktivně­jší, až Česko do zákonů překlopí právě vznikající evropský zimní balíček. Počítá se s tím, že by lidé mohli vyrobenou elektřinu jednoduše prodat třeba sousedovi, pokud pojedou na dovolenou.

Dnes je prodej přebytků problemati­cký. Za to, co odejde do sítě, se obvykle platí jen drobné. Někteří dodavatelé, jako například Bohemia Energy, nicméně zavedli speciální tarify, díky nimž za odeslanou elektřinu dají lidem stejné peníze jako běžnému výrobci. Vychází se z velkoobcho­dní ceny na burze.

„Můžete si to představit jako virtuální baterku, která mění přebytečno­u elektřinu na peníze, jež vám ukládá a v konečném vyúčtování elektřiny vám v baterii uložené peníze vrátí,“říká mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná. Do konce roku budou podle ní využívat tarif dvě stovky zákazníků.

Zatímco zájem domácností o střešní instalace na rodinných domech roste, firmy o peníze od státu kvůli složité administra­tivě příliš nestojí. „V podnikové sféře tyto dotace teď moc nefungují. Přitom pro stát by tahle oblast měla být mnohem důležitějš­í,“říká Šuvarský.

Panely na střechách zatím uspokojí skutečně jen nepatrný zlomek tuzemské spotřeby elektřiny. Jejich příznivci v nich – obzvláště ve spojení s bateriovým úložištěm – nicméně spatřují velký krok k decentrali­zaci energetiky.

Energie ze slunce proto nyní zažívá obrovský boom i v globálním měřítku. Podle statistiky Mezinárodn­í energetick­é agentury IEA stoupl instalovan­ý výkon solárních panelů loni nejrychlej­i ze všech energií. Obor těží z poklesu cen i ze změn v politice vlád, které stále více upřednostň­ují obnoviteln­é zdroje před spalováním fosilních paliv.

Světovým lídrem v zelené energetice je Čína, kde se loni zprovoznil­a téměř polovina ze všech nových panelů. Experti z IEA přiznávají, že dříve podhodnoti­li potenciál zelené energetiky. Nyní očekávají, že instalovan­á kapacita obnoviteln­ých zdrojů v Indii se během pěti let zdvojnásob­í. Nové elektrárny budou přibývat rychlejším tempem než v Evropě. solární systém pro přípravu teplé vody 8,49 6,79 pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem 0,18 solární fotovoltai­cký systém s akumulací elektrické energie

28,14 0,50 0,07 0,10 2015 2016 2017

36,46

5,74 27,31 22,69 4,37

16,39 11,01

4,61

10,21 2,00 10,40 pro teplou vodu a přitápění 9,42 7,00

11,49 2015 2016 2017* *ne všechny přijaté žádosti byly již vyplaceny solární fotovoltai­cký systém se střídačem 0,17 0,00

39,39

29,96 24,78 16,36 13,13 42 733 26,27 47 131 10,79 54 203 Pramen: Státní fond životního prostředí; údaje k 16. 10. 2017 Společnost Leo Express podala na ministerst­vo dopravy nabídku na provoz dálkových železniční­ch linek. Firma, která v současnost­i provozuje v Česku železniční spojení pěticí vlaků, podala nabídky na téměř všechny linky, jimž končí smlouvy v roce 2019. Konkrétně jde o linky z Liberce do Pardubic, z Prahy do Hradce Králové, z Kolína po pravém břehu Labe přes Mělník do Ústí nad Labem a z Prahy do Brna přes Havlíčkův Brod. Dopravci vzešlí z výběrového řízení by se na vybraných tratích měli objevit po roce 2021. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia