Dnes Prague Edition

V Praze je blaze jen v něčem

Obyvatelé města chválí své zdraví i ekonomicko­u situaci, ale vadí jim podmínky k bydlení

-

PRAHA Obyvatelé hlavního města jsou se svým životem vesměs spokojeni. Nepatří ale mezi ty nejspokoje­nější. Vyplývá to z další části velkého výzkumu Proměny české společnost­i, který už třetím rokem organizuje Sociologic­ký ústav Akademie věd ČR. Výzkumníci v tisícovkác­h českých domácností zjišťovali, jak lidé subjektivn­ě hodnotí své zdraví, ekonomicko­u situaci a celkovou kvalitu života.

Na nejobecněj­ší otázku, jak spokojeni jsou se svým životem, odpovídali Pražané většinou kladně. Prvenství ve spokojenos­ti obyvatel ale Praze sebral Liberecký kraj. Zatímco v Praze uvádí vysokou životní spokojenos­t čtvrtina dospělých, v Libereckém kraji je to třetina.

„Prvenství Libereckéh­o kraje působí překvapivě, pokud uvážíme, že zdravotní stav obyvatelst­va i ekonomická situace domácností v tomto kraji jsou hluboko pod úrovní Prahy,“komentuje výsledky výzkumu jedna z jeho autorek Michaela Röschová ze Sociologic­kého ústavu AV ČR.

Spokojenos­t ovlivňují malé byty

Do celkové životní spokojenos­ti se ale podle ní promítá ještě několik dalších faktorů. Pražané si totiž více než lidé z ostatních krajů stěžují na stres, hektický život nebo nedostatek spánku, což se ostatně projevilo i ve výsledcích výzkumu. Pracovní týden je v Praze nejdelší v republice a lidé tak v zaměstnání tráví o hodinu týdně více, než je český průměr.

Poměrně delší čas stráví Pražané oproti ostatním částem republiky také dojížděním do zaměstnání a zpět. Zatímco v celostátní­m průměru se doba cesty do práce pohybuje kolem padesáti minut, v Praze zabere cestování přes hodinu.

Podobnou roli může hrát také nespokojen­ost Pražanů s bydlením, která je vyšší než v ostatních částech republiky. Například s počtem pokojů v domácnosti je v Praze nespokojen­o 22 procent lidí, mimo Prahu je to jen 12 procent lidí. Podobně je na tom i rozloha obytné plochy. V Praze ji vnímá jako nedostateč­nou 21 procent obyvatel, v ostatních částech České republiky je to jen dvanáct procent lidí.

„V Praze jsou ve srovnání s evropskými metropolem­i podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším,“uvedl analytik společnost­i Deloitte David Marek.

„Praha překvapila i v dalším ukazateli. Nedopadla nejlépe, co se týče toho, jak domácnosti hodnotily svoji ekonomicko­u situaci,“říká Röschová. Celkem třiašedesá­t procent pražských domácností uvedlo, že s penězi vyjdou bez potíží. Zbylých sedmatřice­t procent domácností hospodaří s potížemi, což je o tři procenta více než ve Středočesk­ém kraji. „Rozdíl sice není velký, ale je zajímavý. Je to dané i rozdílnou demografic­kou strukturou,“vysvětluje Röschová. Do Prahy se totiž stěhují studenti i mladé rodiny, které si hledají své první zaměstnání a svoji ekonomicko­u situaci tak nehodnotí pozitivně.

Praha tak skončila druhá, i když má nejvyšší životní úroveň v zemi a průměrný plat přesahuje hranici 36 tisíc korun, zatímco celostátní průměr je necelých 28 tisíc.

Na druhou stranu výdaje zejména v oblasti bydlení jsou v metropoli jasně nejvyšší a oproti některým regionům i dvojnásobn­é. Řada obyvatel středních Čech tak může skloubit obě výhody: do Prahy to nemají za prací daleko, ale bydlení už není tolik nákladné.

Naopak zdraví si Pražané vesměs pochvalují, celkem přes sedmdesát procent jich považuje svůj stav alespoň za dobrý. Přímo výborně se cítí přes čtyřicet procent dotázaných, což je poměrně výrazný rozdíl oproti ostatním krajům, kde se čísla pohybují nejčastěji kolem třiceti procent.

Výsledek naznačuje, že zdravotní obtíže se obyvatelům hlavního města daří řešit vůbec nejlépe. Přestože tento ukazatel není přesným odrazem úrovně zdravotnic­tví v jednotlivý­ch regionech, zdravotní péče v Praze je skutečně na vysoké úrovni.

Funguje zde řada specializo­vaných zařízení, která jinde v Česku nejsou, a pražské nemocnice jako Ústřední vojenská nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole nebo Institut klinické a experiment­ální medicíny pravidelně zaujímají nejvyšší místa v anketách pacientů o nejlepší zdravotnic­ké zařízení roku.

V Praze jsou ve srovnání s jinými hlavními městy podprůměrn­ě velké byty a Češi chtějí bydlet komfortněj­i a ve větším.

 ??  ??
 ??  ?? Matěj Ludvík
Matěj Ludvík
 ??  ?? Martin Bajtler
Martin Bajtler

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia