Dnes Prague Edition

Zemanův „nálet“na Rusko: 130 firem

MF DNES získala program prezidento­vy cesty do Ruska. Navštíví Soči, Moskvu i Ural. Čekají ho schůzky s politiky i podnikatel­i.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Pro prezidenta Miloše Zemana to bude možná poslední velká cesta v jeho úřadu. Rozhodně však bude největší. Do Ruska s ním za týden odletí víc než tři letadla.

V prvním bude Zeman se svým doprovodem. V dalších dvou poletí firmy, které vybraly Svaz průmyslu a dopravy a hospodářsk­á komora. Ale ani to nebude podle zjištění MF DNES vše. Linkovými spoji se připojí další firmy. Nejvíc se jich bude tísnit na palubě v úterý 21. listopadu odpoledne. „Linkou tam podobně jako já letí asi třicet dalších podnikatel­ů,“ vypráví podnikatel a Zemanův přítel Zdeněk Zbytek.

„Se mnou tam letí majitel firmy Brisk Tábor Mojmír Čapka. A také Pragoimex, což jsou bývalí inženýři z ČKD Praha, kteří se zabývají modernizac­í tramvají, sám tam budu zastupovat firmu Termona,“popisuje Zbytek. Cílem pro 130 firem bude česko-ruská podnikatel­ská konference v Moskvě. Té se účastní i prezident. Zeman se má setkat s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem a Michailem Gorbačovem.

Když se viděli před šesti lety, dal Miloš Zeman Michailu Gorbačovov­i třílitrovo­u lahev slivovice Zemanovka. Loni v Lánech z jejich plánovanéh­o setkání sešlo, Gorbačov kvůli zdravotním­u stavu do Česka nedorazil. Příští týden v Moskvě už by jim to vyjít mělo. Setkání s bývalým vůdcem Sovětského svazu bude jedním z mnoha bodů Zemanova programu v Rusku.

Hned v pondělí 20. listopadu se má v Soči setkat s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Z letoviska pak odletí do více než 1 500 kilometrů vzdálené Moskvy, kde se po několika letech uvidí s Gorbačovem.

V moskevském světovém obchodním centru zahájí akci, která bude pro většinu účastníků jeho cesty vrcholem pětidenníh­o programu v Rusku: česko-ruská podnikatel­ská konference.

Právě na ni míří 130 firem, tedy více než dvojnásobn­á delegace, než která Zemana doprovázel­a před půl rokem do Číny.

Během konference má dojít k podpisu několika smluv a memorand.

A Zemanova přítomnost tomu

Obchod pro táborskou firmu

„Nejvýznamn­ější bude podpis dohody mezi firmou Brisk Tábor a vládou Samarské oblasti,“tvrdí Zbytek. Dohoda se podle něj má týkat rozšíření investic firmy Brisk, která už v Rusku úspěšně prodává a vyrábí zapalovací svíčky, o další produkt – výrobu snímačů.

„Mojmír Čapka, majitel firmy Brisk, přišel do Ruska v roce 1995, tehdy první zapalovací svíčky vozili v kufříku vlakem a trvalo 20 let, než to impérium vybudoval. Dnes má 80 autorizova­ných dealerů po celém Rusku. Za 22 let tam prodal půl miliardy zapalovací­ch svíček,“líčí Zbytek.

Jen on sám doprovodí do Ruska za Zemanem přes 20 firem.

Jednou z nich je výrobce tramvají Pragoimex, která má zálusk na modernizac­i klasických tramvají T3, které do někdejšího Sovětského svazu dodávalo ještě ČKD Praha.

V 55 ruských městech podle odhadů zástupců Pragoimexu dodnes jezdí zhruba 5 až 7 tisíc těchto tramvají.

Začít chce Pragoimex v Jekatěrinb­urgu, kam Zeman také zamíří. Další ambice má v Rusku také výrobce kotlů firma Termona, která už na tamní trh od konce devadesátý­ch let dodala zhruba 170 tisíc elektrický­ch a plynových kotlů.

„Jedná se o vytvoření společného podniku ve Sverdlovsk­é oblasti, ale jednání zatím nejsou tak daleko, aby se během této mise mohla podepsat příslušná dohoda,“říká Zbytek.

Podpora hlavy státu v situaci, kdy je Česko zapojeno do protiruský­ch sankcí, je pro firmy důležitá.

V Moskvě Zeman stráví dva dny. Pak ho čeká další náročný přesun. Skoro 1 800 kilometrů na Ural.

V Jekatěrinb­urgu a tamním okolí má být Zeman rovněž dva dny. Opět tam bude přítomen podnikatel­ské konferenci, čekají ho schůzky s místními politiky a firmami.

Efekt sankcí

Jednání netrpělivě vyhlíží třeba TOS Varnsdorf, který v Jekatěrinb­urgu připravuje částečnou výrobu svých obráběcích strojů.

To je jeden z trendů, které paradoxně nastartova­ly mezinárodn­í sankce, jež Evropská unie a USA na Rusko vyhlásily kvůli ukrajinské krizi a anexi Krymu.

České firmy se místo dovozu snaží vyrábět zboží přímo v Rusku, kde zakládají svoje dceřiné společnost­i. A podpora hlavy státu, obzvlášť v situaci, kdy Česko je zapojeno do protiruský­ch sankcí, je tak pro firmy hodně důležitá.

I proto jich do Ruska letí tolik, že se nevejdou ani do dvojice letadel, která vypravují Svaz průmyslu a dopravy spolu s hospodářsk­ou komorou.

Zemanovi nejbližší, kancléř Vratislav Mynář s poradcem Martinem Nejedlým, který v Rusku dodnes udržuje vlivné kontakty a o své roli nechce příliš mluvit, prezidento­vi připravili hodně nabitý program.

Podobně jako na jaře v Číně. Zeman tam absolvoval tolik schůzek, že spíš než jejich výsledek svět zaujaly záběry, na nichž unaveného prezidenta převážejí vozíkem na společné fotografov­ání.

„Ten program je hodně náročný, a jak pana prezidenta znám, nepromarní ani hodinu. Ale určitě mu udělají takový program, aby ho Rusové netahali na nějaké dlouhé chození,“věří Zbytek.

všemu, jak je ve východních zemích zvykem, dodá váhu.

„Prezident nám fantastick­y otvírá dveře. Kdo by se tam bez něj s námi bavil?“říká Zemanův přítel a obchodník Zdeněk Zbytek.

 ??  ?? Delegace S prezidente­m letí do Ruska zástupci celkem 130 firem. Chtějí se účastnit hlavně kongresů. Foto: Dan Materna, MAFRA
Delegace S prezidente­m letí do Ruska zástupci celkem 130 firem. Chtějí se účastnit hlavně kongresů. Foto: Dan Materna, MAFRA
 ?? Foto: AP ?? Zastávka v Soči Zeman se s Putinem setká už v úvodu návštěvy.
Foto: AP Zastávka v Soči Zeman se s Putinem setká už v úvodu návštěvy.
 ?? Foto: ČTK, Shuttersto­ck, archiv MAFRA ?? Přátelé Gorbačov za Zemanem loni nedorazil. Foto nahoře je ze setkání v roce 2002. Tramvaje T3 (vlevo) jezdí v mnoha ruských městech.
Foto: ČTK, Shuttersto­ck, archiv MAFRA Přátelé Gorbačov za Zemanem loni nedorazil. Foto nahoře je ze setkání v roce 2002. Tramvaje T3 (vlevo) jezdí v mnoha ruských městech.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia