Dnes Prague Edition

Katarská katarze

Dva zápasy, dvě výhry. Co ale ukázala daleká fotbalová mise

-

Výsledky u Perského zálivu byly lepší než předvedená hra. Klame hlavně sobotní skóre 1:0 s Katarem. Domácí byli dynamičtěj­ší, techničtěj­ší, měli tři šance. „Hráli jako katarská Barcelona. Z nás lilo, zatímco oni snad nebyli ani zpocení,“divil se obránce Vladimír Coufal. Trenér Karel Jarolím v jednu chvíli málem naštvaně kopl do lahve s vodou, jak mu vadily nepřesnost­i. Na závěr se však pousmál: „Zkušeností jsme nasbírali dost.“

Sedm zápasů, šest výher, pět gólů. Pohotový záložník z Udine přináší reprezenta­ci štěstí. Jeho gól porazil i Katar. „Tonda by se měl vypracovat k tomu, že se stane jedním z tahounů,“řekl Jarolím. A tahoun by měl mluvit s novináři, ne je uraženě obcházet.

Jen dvakrát za posledních deset let se podařilo Česku vyhrát čtyřikrát za sebou. Vítězný počin z konce roku 2017 se cení. „Škoda, že taková série nepřišla loni na úvod kvalifikac­e,“litoval kouč. Tehdy šlo Branka: 15. Barák. Rozhodčí: Kasimov (Uzbekistán). ŽK: Barák - Madibú, Afif. Diváků: 2 100. Poločas: 1:0. Hráno v Dauhá. Katar: Šíb - Chadar, Hišam, Alí Muchtár, Sálim (67. Hasan) - Muhammad (76. Muntari), Madibú, Búdiaf, Afíf - Haidus, Muizz Alí. Trenér Sánchez. Česko: Pavlenka 2 - Coufal 3.5, Kalas 2, Simič 2.5, Bořil 3 - Hušbauer 3 (62. Frýdek 3.5), Barák 2.5 (74. Souček) - Sýkora 4 (46. Kopic 3.5), Houska 4 (46. Hrubý 5), Falta 4 (62. Jankto 3.5) - Kliment 5 (46. Šural 3.5). Trenér Jarolím. střely na branku

5:5 střely mimo 5:3 (jap) rohy hodnocení 8:4 3.5:3.5 Sbírání zkušeností o mistrovstv­í světa, teď jen o dobrý pocit.

Mladý stoper si mohl vybrat ze čtyř národností, které bude reprezento­vat. Po sobotní premiéře Stefan Simič dojatě pronesl: „To je nejvíc, co mě zatím v kariéře potkalo.“Simič zabojuje o místo ve stoperské dvojici. S kým? Kalas, Suchý, Brabec.

Jen brankář Koubek nehrál v Kataru ani minutu. Přednost dostali kolegové Vaclík s Pavlenkou. Znamená to něco víc v boji o brankářsko­u jedničku?

V příští fázi už národní tým zkoušet nebude: „Je potřeba mužstvo stabilizov­at.“Nováčci z ligy Falta, Hrubý, Coufal nebo Houska reprezenta­ční úrovně nedosahují. Ani útočník Kliment z Kodaně.

No jo, ale kde ho najít? Čím dál víc se potvrzuje, že lídrem bude muset být tým jako takový. Ale může to stačit na nejlepší?

V březnu se národní tým vydá na přípravný turnaj ještě dál. V Číně bude čekat místní reprezenta­ce, Uruguay a Wales. „Nevšední konfrontac­e se nám může hodit,“myslí si Jarolím. Kéž by měl pravdu.

Dá se dodat, že naštěstí. Po čínském turné následují už pouze ostré zápasy. Žhavou novinkou bude Liga národů, kterou vystřídá tradiční kvalifikac­e o Euro 2020.

Poznali katarský luxus, pohostinno­st, silniční zácpy i výheň. Vrátí se tam Češi za pět let, až vypukne mistrovstv­í světa? „Bylo by to nádherné,“zasnil se brankář Tomáš Vaclík. Naděje velká není, ale žije. Je potřeba mužstvo v plné síle, čili se Schickem, Krejčím, Dočkalem, Kadeřábkem, Daridou nebo Gebre Selassiem, kteří v Kataru chyběli.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia