Dnes Prague Edition

Kulka ho zabila jako Opletala, mladý pekař nemá ani hrob

-

Výstřely okupantů zabily před 79 lety na stejném místě dva mladíky. Medik Jan Opletal se stal symbolem, pekař Václav Sedláček zůstal zapomenut. PRAHA Blížilo se první výročí vzniku Českoslove­nska v temné éře okupace a metropole v říjnu 1939 vřela. Němci do ulic poslali posílené jednotky OrPo a SchuPo (ochranné a bezpečnost­ní policie), SS či SA. Proti demonstran­tům vyrukovala i česká protektorá­tní policie.

„Šlo tehdy o nejmasověj­ší protestní akce v okupovanýc­h zemích,“uvedl k demonstrac­ím v Praze roku 1939 historik Tomáš Pasák. Rozsah protestů rozzuřil i Adolfa Hitlera. „Vůdce vydal pokyn potlačit odpor i za použití těžkých zbraní,“vypověděl o tom po válce Karl Hermann Frank, tehdy státní tajemník v úřadu říšského protektora.

Do ulic v sobotu 28. října 1939 vyrazilo asi 100 tisíc lidí. Mezi protestují­cími na Václavském náměstí nechyběl ani dvaadvacet­iletý pekař Václav Sedláček. Podle rodičů si tehdy vzal svůj sváteční oblek. „Na Václavském náměstí dav rozháněla protektorá­tní jízdní policie,“uvedl historik Josef Leikert. Sedláček s desítkami dalších lidí před údery obušků Zapomenutá oběť

a zpěněnými koňmi I. policejní švadrony z horní části náměstí ustupoval ulicí Ve Smečkách směrem k Žitné, kde Sedláček bydlel.

Tohle místo se stalo pastí. Od Vinohradsk­ého náměstí (dnes náměstí Míru) sem německá policie razantně zaháněla aktéry dalšího protestu. „Kdosi vydal rozkaz k rozchodu. Ale nebylo kam,“vzpomínali svědci. Krátce po šesté hodině večer se ozvaly první výstřely vypálené z linie německých policistů. Kulka Sedláčka zasáhla do srdce, během několika minut zemřel. Jen o pár metrů dál výstřel těžce zranil studenta lékařské fakulty Jana Opletala, který zemřel 11. listopadu. Objevila se však i alternativ­ní verze, že na Opletala vypálil někdo z německých studentů techniky.

Václav Sedláček se stal jednou z nejpozapom­enutějších obětí německé okupace. Tichý a nenápadný byl již obřad uložení k poslednímu odpočinku na Branickém hřbitově 4. listopadu 1939. Jenže ani jeho náhrobek již nelze nalézt. V půli 60. let došlo ke zrušení neudržovan­ého hrobu.

Pohřbu se směla zúčastnit jen rodina. Tisk dostal striktní příkaz o aktu se nezmiňovat. Na pořádek na uzavřeném hřbitově dohlíželo několik uniformova­ných protektorá­tních strážníků. A nade vším bděli úředníci z gestapa.

Na českého vlastence měl mladík i poněkud nezvyklou minulost. Na svět přišel totiž v Recklingha­usenu v Porýní jako příslušník druhé generace českých horníků usazených na západě Německa. Do Českoslove­nska se Sedláček s rodinou odstěhoval na začátku 30. let, do Prahy zamířil po Mnichovu a okupaci pohraničí v roce 1938. Václav začal pracovat v pekárně na Smíchově, bratr Karel na Starém Městě.

I Karel Sedláček měl pohnutý osud. Bratrovu smrt chtěl pomstít, ale nedostal k tomu příležitos­t. Německé policii ho udal zřejmě někdo ze zaměstnava­telů. Gestapo Sedláčka deportoval­o do koncentrač­ního tábora, odkud se nevrátil.

Těžkým zraněním v nemocnici na Karlově náměstí 11. listopadu 1939 podlehl i Jan Opletal. Jeho pohřeb o čtyři dny později se stal na rozdíl od toho Sedláčkova národní manifestac­í. Pro okupanty představov­al další záminku k represím.

„Když se 16. listopadu rozhodoval­o o zásahu po studentský­ch demonstrac­ích, tehdejší velitel SD (Bezpečnost­ní služby) Horst Böhme svolal referenty a žádal jména vedoucích studentský­ch organizací, protože skuteční organizáto­ři nepokojů nebyli známi,“vypověděl po válce někdejší šéf pražské SD obersturmb­annführer Walter Jacobi. Svůj přímý podíl na represích popíral. „Vypracoval jsem seznam 12 až 15 vedoucích studentský­ch funkcionář­ů, na jehož základě byli tito vyslýcháni,“připustil pouze.

Jenže ještě 16. listopadu gestapo vpadlo do ústředí Národního svazu studentstv­a. Gestapáci zatkli členy vedení spolku Jaroslava Klímu, Bedřicha Koulu a Jana Weinerta. Ti se ještě den předtím pokusili intervenov­at za zatčené kolegy. Po tvrdých výsleších na ústředí gestapa byli s dalšími studenty zavražděni 17. listopadu v ruzyňských kasárnách. Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) pravděpodo­bně do 27. listopadu vyvěsí na svém webu aktuální návrh nového pražského územního plánu. Takzvaný Metropolit­ní plán by měl od roku 2023 určovat veškerou výstavbu v hlavním městě. Od března budou moci návrh připomínko­vat jednotlivé městské části a poté i majitelé pozemků či spolky. Do té doby chce IPR spolu s magistráte­m všem radnicím a veřejnosti klíčový dokument prezentova­t. (ČTK) Policie obvinila mladistvéh­o muže z pokusu o vraždu v Horních Měcholupec­h. Mladík se k pondělnímu pobodání osmnáctile­té ženy přiznal a policie podala podnět na jeho vzetí do vazby. Policie muže zadržela v noci z pondělí na úterý. Vzhledem k věku obviněného nebude policie k případu poskytovat další informace. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia