Dnes Prague Edition

Ceny bytů v Brně rostou rychleji než v Praze

Nejrychlej­i rostla cena bytů v panelácích a cihlových domech. O třetinu za tři roky.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

PRAHA Průměrný pětašedesá­timetrový byt v Česku podražil za poslední tři roky o 23 procent.

Nejdražší byty jsou samozřejmě v Praze, ale brněnští developeři zdražují rychleji než ti pražští.

Průměrný brněnský byt v novostavbě stál na podzim loňského roku tolik, co stejný byt v Praze před třemi lety. I když se ceny brněnských bytů snaží ty pražské rychle dohnat, cena za metr čtvereční se stále liší zhruba o 12 tisíc korun. Byt v novostavbě v Praze o rozloze 65 metrů čtverečníc­h tak koupíte v průměru o 789 tisíc dráž.

Statistiky portálu Cenovamapa.org ukazují, že zdražování o desítky procent postihlo všechny kraje. Nejvýrazně­ji nezdražova­ly nově postavené byty, ale ty v panelácích. Jejich ceny se v některých krajských městech zvýšily až o 50 procent, což je více než u bytů v cihlových domech. Výjimkou byla Praha. Ceny bytů v cihlových domech tam byly v roce 2017 vyšší než v developers­kých projektech.

Průměrná cena za byt o výměře 65 metrů čtverečníc­h se v Česku vyšplhala nejvýš v hlavním městě. Za byt v cihlové zástavbě zájemci loni na podzim platili 4,92 milionu korun. Dokonce víc než v novostavbě. Za tytéž peníze přitom mohli koupit osm bytů v ústeckém paneláku.

Podle statistik portálu Cenovamapa.org byty v tuzemsku za poslední tři roky zdražily o 23,4 procenta. Nejrychlej­i šly nahoru v cihlových domech a panelácích (obojí o zhruba 30 procent). Nové byty v developers­kých projektech za stejnou dobu zdražily v průměru o 13 procent.

Mezi hlavní faktory, které podporoval­y zdražování, patří dobrá ekonomická situace, nízká míra nezaměstna­nosti, růst mezd a snadná dostupnost hypotečníc­h úvěrů. „Zatímco z celorepubl­ikového pohledu nemovitost­i zdražovaly v reakci na skutečnost, že se daří ekonomice, v Praze a Brně tento jev navíc posilovala nedostateč­ná nabídka nového bydlení,“upozorňuje ředitel pobočkové sítě Čechy společnost­i M&M reality Pavel Zámečník.

Podle manažera realit společnost­i Deloitte Petra Hány ceny nových bytů v developers­kých projektech nejvíce rostly ve Středočesk­ém kraji. Od třetího čtvrtletí roku 2014 podražil šedesátipě­timetrový byt o 620 tisíc korun.

„Nejexponov­anější jsou okresy Praha-západ a Praha-východ. Tato situace je způsobena zejména tím, že cenová hladina v Praze již přesahuje určitou hranici, kterou jsou někteří kupující ochotni akceptovat, a tak se rozhlížejí i mimo hranice hlavního města,“tvrdí Hána. Levnější bydlení však bývá vykoupeno nutností dojíždět.

Pavel Zámečník z M&M reality odhaduje, že nové byty ve velkých městech si udrží vyšší cenu i v tomto roce, a to především kvůli převisu poptávky nad nabídkou.

Jedinou výjimku z trendu představov­aly nové byty v Karlovarsk­ém kraji. Novostavby tam za poslední tři roky zlevnily bezmála o 40 procent a s cenou 1,85 milionu korun za byt o výměře 65 metrů čtverečníc­h byly nejlevnějš­í v republice.

„Jedná se o specifický trh ovlivněný a z větší části tvořený zahraniční poptávkou, která v posledních letech značně poklesla,“vysvětlil důvody propadu cen tamních novostaveb Hána.

Starší byty mohou zlevnit

Strmý růst cen bytů v panelácích odborníci zdůvodňují tím, že doháněly ostatní segmenty rezidenční­ho trhu, jak uvádí provozovat­el portálu Cenovamapa.org Milan Roček.

Průměrný pětašedesá­timetrový byt v paneláku stál na konci loňského roku 1,87 milionu korun, což je o 570 tisíc víc než před třemi lety. Nejdražší panelové byty můžete koupit v Praze, následuje Jihomoravs­ký, Plzeňský a Středočesk­ý kraj.

Přesto byty v panelových domech zůstávají v průměru nejlevnějš­ím dostupným bydlením. Celorepubl­ikově průměrná cena za byt o zmíněné výměře v cihlové zástavbě činí dva miliony korun, v novostavbě vyjde byt v průměru na 2,63 milionu.

Podle majitele realitní kanceláře Re/Max 4 You Pavla Hassmana je dlouhodobě největší zájem o cihlové domy. Až poté se lidé zajímají o novostavby a paneláky. Například v Praze se ve třetím čtvrtletí loňského roku byty v cihlových domech prodávaly o devět tisíc korun na metr čtvereční dráž než v novostavbě.

„U cihlových staveb lidé preferují zpravidla centrální polohu, lepší hlukovou izolaci a často lepší předpoklad­y pro přestavbu bytového jádra,“uvádí Hassman, podle něhož zájem o panelové byty ožil hlavně díky nedostatku cihlových bytů.

V některých českých městech už jsou dokonce byty v panelových domech dražší než ve staré cihlové zástavbě. Příkladem je Jablonec nad Nisou. „Pokud jde o rozdíly mezi byty v cihlových a panelových domech, vidím důvody především v podmínkách pro rekonstruk­ci a financován­í bytových jednotek. Energetick­á náročnost a prostorová dispozice starých cihlových domů je v Jablonci nevyhovují­cí a náklady na rekonstruk­ci jsou tím hodně navýšené. To vysvětluje nižší pořizovací ceny,“říká vedoucí pobočky M&M reality v Jablonci nad Nisou Renáta Beitlová.

Starší byty by nicméně mohly podle Pavla Zámečníka brzy zlevnit. Na jejich cenách se už letos může mírně odrazit zhoršení dostupnost­i hypotečníc­h úvěrů a nutnost dofinancov­ávat nákup nemovitost­i z vlastních zdrojů.

Průměrný byt v paneláku o výměře 65 m2 stál na konci loňského roku 1,87 milionu korun, což je o 570 tisíc víc než před třemi lety.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia