Dnes Prague Edition

Zeman nedržel lopatu v ruce, já ji vzít umím

-

Od samého rána včera Jiřího Drahoše zaměstnáva­ly otázky na inzeráty, v nichž Miloš Zeman slibuje „Stop imigrantům a Drahošovi“s tím, že „Tato země je naše!“.

Jako jeden z prvních na toto téma padl i dotaz od zaměstnanc­ů firmy Gerresheim­er v Horšovském Týně v Plzeňském kraji. „I já se stavím proti nekontrolo­vatelné migraci, je to dohledatel­né. Dámy a pánové, mohu vás ujistit, že lidé z okolí Miloše Zemana budou chtít vytáhnout cokoli. Jsou to od nich podpásovky, snažíme se na to reagovat,“vykládal Drahoš. Stejně, jako při několika zastávkách v regionu ještě několikrát.

Na druhé straně, on se na adresu soupeře také nežinýrova­l. „Miloš Zeman reprezentu­je něco, co bylo. Při pohledu na vaši moderní technologi­i jsem si uvědomil, že i já jsem někdo, kdo se kouká do budoucnost­i,“řekl dělníkům v Horšovském Týně. „Podpásovky proti mně vedou pánové Mynář s Nejedlým. Pan prezident ne, ten kampaň nevede. Bůh ví, jestli o tom ví,“zjevně narážel na Zemanovu kondici a moc jeho okolí, když se zastavil v domově důchodců Baculus ve Vejprnici.

„Nedívejte se na mě jako na nějakého nepraktick­ého vědce. Umím vzít za lopatu, postavil jsem naši chalupu. Manželka by vám potvrdila, že jsem manuálně docela zručný. Možná na rozdíl od současného pana prezidenta, který lopatu možná nikdy nedržel v ruce,“poznamenal tamtéž.

Na rozdíl od závěrečné fáze kampaně před prvním kolem se toho zdánlivě dost změnilo. Drahoš je o trochu útočnější, na adresu Zemana a jeho okolí používá více bonmotů, byť se při rychlém střídání štací opakují. Působí o něco sebevědomě­ji.

Při včerejší návštěvě plzeňského regionu se mu také nestalo, že by ho někdo minul, aniž by věděl, o koho jde. Tak jako tomu bylo před prvním kolem třeba v Ostravě, kde slyšel i otázku: „A vy jste kdo?“Včera měl většinu setkání s lidmi v uzavřených místech – ve firmách, zdravotnic­kém zařízení, domově důchodců i v sále plzeňské Měšťanské besedy, kam lidé chodili přímo „na Drahoše“.

Novinkou bylo i to, že ho doprovázej­í dva svalovci v oblecích. Prezidents­ký kandidát si totiž pořídil ochranku. „Od soboty v La Fabrice (tam při vyhlašován­í výsledků zasedal Drahošův štáb – pozn. red.) jsme ji najali. Je to ochranka soukromá, platíme ji z vlastních prostředků,“řekla mluvčí prezidents­kého V akci kandidáta Kateřina Procházkov­á. Není to ale tak, že bychom se něčeho báli nebo čelili nějakým výhružkám. Občas něco přijde, ale kvůli tomu bychom ochranku nenajímali. Spíš se na různých místech na pana profesora tlačí hodně lidí, tak aby měl prostor,“dodává mluvčí. Chlapíci v černých oblecích i řídí. Na rozdíl od výjezdu do Moravskosl­ezského kraje před pár týdny, kdy šoférovala sama Procházkov­á nebo její kolega.

Nově Jiří Drahoš navštěvuje také místa, kde dříve nebyl, ale kam už zavítali jeho protikandi­dáti z prvního kola. V plzeňském regionu byl hned na několika místech, kde se před několika týdny snažil zverbovat voliče Mirek Topolánek. Společnou měli dopolední návštěvu Klatov nebo plzeňské nemocnice Primaved, kterou vede bývalý hejtman za ODS Petr Zimmermann. I tam bylo na Drahoše zvědavo více lidí než tehdy na Topolánka. „Mirek Topolánek byl předsedou mé strany. Netajím se tím, že jsem ho volil v prvním kole. Pak ale doporučil volit ve druhém pana Drahoše, takže je v pořádku, že je tady,“vykládal Zimmermann. „Snažíme se nebýt moc vlezdoprde­lkové, ale samozřejmě nás těší mít tu prezidents­ké kandidáty,“dodal.

Mimochodem možnost, že by Topolánkov­i lidé dali Drahošovým tipy, kam se dá vyjet, mluvčí Procházkov­á odmítla. „To vybírá náš produkční tým, dostáváme řadu pozvánek z míst, kde je zájem,“uvedla.

Část návštěv v Plzeňském kraji tak organizova­la regionální pobočka hospodářsk­é komory. Té samé, jejíž podporou se před prvním kolem poněkud neprávem pyšnil Zeman a jež v západočesk­é metropoli organizova­la setkání s podnikatel­i i Topolánkov­i. Jenže zatímco on se tehdy musel spokojit s kavárnou v Měšťanské besedě, Drahoš měl k dispozici malý sál, kam za ním poté přišli i zájemci z řad „obyčejných lidí“.

Byl úplně plný. Na prezidents­kého kandidáta se dokonce stály fronty a mnozí se dovnitř vůbec nedostali. A nepískali, jako na hokeji v Třinci. Ačkoli Drahoš i to zpochybňov­al. „Byl jste tam? Já se dobře koukal. Část lidí opravdu pískala, ale část tleskala,“odpovídal jednomu ze seniorů v domově Baculus.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia