Dnes Prague Edition

Víc, než může utratit

Drahošovi dárci poslali miliony pro druhé kolo prezidents­ké volby. Financován­í Zemanovy kampaně jeho podporovat­elé nerozkryli.

- Vojtěch Srnka Karel Hrubeš

Během prvních tří dnů mezi oběma koly prezidents­ké volby přišlo na transparen­tní účet Jiřího Drahoše přes devět milionů korun. Jeho protikandi­dát Miloš Zeman naproti tomu na svém účtě eviduje něco málo přes devět tisíc.

Drahoš tak vybral za tři dny skoro stejně jako Mirek Topolánek či Pavel Fischer za celou dobu kampaně před prvním kolem voleb. Jeho finanční zisky znamenají ale také to, že další peníze, které mu lidé ještě pošlou, bude muset po skončení voleb darovat na dobročinné účely, jak mu ukládá zákon.

Každý kandidát totiž má limit, kolik může utratit. Před prvním kolem 40 milionů a mezi prvním a druhým dalších 10 milionů. Už během prvního kola však Drahoš dostal

34 milionů korun. Když Drahoš říká, že chce během druhého kola vydat povolených 10 milionů, je už teď jasné, že všechny vybrané peníze nestihne utratit. Když se totiž již vybraná devítimili­onová částka přičte k tomu, co mu zbylo z prvního kola, minimálně čtyři miliony zbývají. Ty bude muset dát na charitu.

„Ještě jsme si nevybrali žádnou nadaci, na kterou peníze darujeme. Uvidíme, kolik to nakonec bude,“říká mluvčí Drahošovy kampaně Kateřina Procházkov­á.

„Obamovské dary“

V prvním kole Drahoše podpořilo vedle menších dárců také několik byznysmenů.

MF DNES už v minulosti informoval­a o tom, že mu peníze zaslal třeba Tomáš Krsek, akcionář a předseda představen­stva společnost­i Škoda Transporta­tion. V lednu 200 tisíc Drahošovi poslal také Robert Runták, který fakticky vybudoval největší exekuční úřad v Česku. Nejdřív jako ředitel spolupraco­val s Tomášem Vránou a blízko vedení úřadu má i poté, co jej převzal Runtákův vrstevník a jeho bývalý podřízený

Lukáš Jícha. MF DNES se Runtáka ptala, co k zaslání příspěvku pro Drahoše vedlo, ale neodpovědě­l. Runták však zároveň platí za velkého sběratele moderního umění, který v Olomouci dokonce buduje nové kulturní centrum. Milion Drahošovi zaslal třeba Václav Dejčmar, podnikatel, který v minulých volbách do Sněmovny podpořil Piráty. Dejčmar spoluvlast­ní společnost RSJ, jejíž roční obrat se odhaduje na biliony korun.

Aktuálně Drahošovi přispívají spíše menší dárci. Peníze mu jich zaslalo skoro šest set. A jejich motivací nemusí být ani tak láska k němu, ale spíš zájem, aby ve funkci prezidenta vystřídal Miloše Zemana.

Ukazuje to třeba šestadvace­tiletá studentka Julie z Prahy, která Drahošovi poslala 20 tisíc. „V prvním kole jsem volila Horáčka, ale prostě mám zájem, aby Drahoš ve druhém kole uspěl, tak jsem peníze poslala,“popisuje svou motivaci.

Kampaň od přátel

Pohled na konto Miloše Zemana je pro posouzení nákladů na jeho volební kampaň zcela irelevantn­í. Billboardy a inzerci za Zemana platí spolek Přátelé Miloše Zemana. Odkud pocházejí peníze, tak de facto není možné zjistit. Spolek vede hradní kancléř Vratislav Mynář a předseda Jazzové sekce Karel Srp. A původ peněz nedokázal osvětlit ani člen spolku, předseda Strany práv občanů Jan Veleba ve středečním rozhovoru pro DVTV. Po několika zopakovaný­ch otázkách na financován­í Veleba uprostřed pořadu odešel ze studia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia