Dnes Prague Edition

Více peněz za recepty Léky přes čáru

Pojišťovny budou lidem vracet více peněz z doplatků za léky. Pacienti si však musí pohlídat, co jim lékaři předepisuj­í.

-

Lidé nad 65 let a děti mohou od ledna za léky na recept ušetřit. Čistě teoreticky by neměli nechat v lékárně více než 1 000 korun za rok. Senioři nad 70 let pak dokonce jen 500 korun ročně.

Od ledna se totiž snižuje ochranný limit – tedy částka, nad kterou pojišťovny peníze za doplatky vracejí. Praxe je ale mnohem složitější. Rozhodně to není tak, že pokud v lékárně pacient doplatí za lék na recept 400 korun, započítává se mu automatick­y celá částka. MF DNES přináší návod, jak se v nové situaci zorientova­t.

Co se počítá do limitu Už několik let užíváte léky na cukrovku, proti srážlivost­i krve nebo vysokému krevnímu tlaku. Ačkoliv v lékárně zaplatíte měsíčně stovky korun, od pojišťovny vám ještě nikdy nepřišly žádné přeplatky zpět. Je to možná tím, že užíváte léky, jejichž doplatek jde do ochranného limitu jen z malé části.

„Do tohoto limitu se započítáva­jí doplatky za částečně hrazené léky, a to ve výši doplatku na nejlevnějš­í lék, který obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání,“upozorňuje prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Konkrétně – lékař vám napíše lék, u kterého doplácíte 200 korun. Na trhu je ale jiný lék se stejnou účinnou látkou, který má doplatek jen 30 korun. V tomto případě se vám do limitu započítává pouze oněch 30 korun.

Jak sledovat doplatky Pokud vás zajímá, kolik se vám do limitu u konkrétníh­o léku započítává, podívejte se na účtenku z lékárny. Na konci je uvedená částka započitate­lného doplatku. Pacienti si můžou stav doplatků sledovat i on-line. Stačí mít registraci k vlastnímu účtu u své zdravotní pojišťovny. Pak si můžete stav kontrolova­t také na počítači nebo na chytrém telefonu.

V případě, že registraci ještě nemáte, stačí zajít na pobočku své zdravotní pojišťovny s občanským průkazem nebo cestovním pasem. „Vedle toho potřebujet­e ještě fungující e-mailovou adresu a číslo mobilního telefonu, na který budou zasílány SMS zprávy s přístupový­m kódem,“upozorňuje Petr Kvapil, mluvčí Zaměstnane­cké pojišťovny Škoda.

Jak doplatky snížit Zjistíte-li, že se vám u většiny užívaných léků započítáva­jí jen drobné a chtěli byste ušetřit, poraďte se s lékařem nebo s lékárníkem. „Pacient se primárně může dotázat svého lékárníka na dostupnost stejného léku od jiného výrobce, který má nižší doplatek,“říká Chudoba.

Takzvaná generická substituce (tedy výměna léčiv se stejnou účinnou látkou) má ale svoje rizika. Zvláště u pacientů, kteří berou několik léků najednou.

Na vlastní kůži to už několikrát zažil onkologick­ý a diabetolog­ický pacient Josef Matoušek z Lipníka nad Bečvou. Užívá léky na žilní nedostateč­nost, na nedostatek hořčíku, na vysoký krevní tlak a další léčiva. „Často se stává, že mi nový lék způsobí alergii. Takový lék končí v koši a já jsem za něj zbytečně vydal peníze, které mi nikdo nevrátí,“upozorňuje pacient.

Podle lékařů je většina generik navzájem zaměniteln­á. Přesto ale upozorňují na úskalí jejich častého střídání. „Pacient se často dočká tří léků s různým názvem, s toutéž účinnou látkou od různých lékařů namísto jednoho léku, na který byl po léta zvyklý,“upozorňuje předseda České internisti­cké společnost­i profesor Richard Češka. Takovým pacientům přitom hrozí velké nebezpečí předávková­ní.

Jak se přeplatky vracejí Pokud i vy patříte do skupiny, které se letošní změny týkají, nemusíte sami nic podnikat. Pojišťovny vracejí přeplatky pacientům za každé čtvrtletí. „O přeplatky nemusíte žádat, pojišťovny je automatick­y posílají pacientům, většinou složenkou,“upozorňuje mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Nejčastěji překračují ochranný limit pacienti s bolestmi kostí, kloubů nebo s vysokým krevním tlakem. „Co se týče objemu vrácených peněz, pak pomyslný prim mají pacienti s ischemicko­u chorobou srdeční, infarktem či chronickým selháním ledvin,“říká ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada.

V budoucnu by výši započitate­lných doplatků mohl hlídat e-recept. Zatímco dnes se pacientům peníze vrátí až s několikamě­síčním zpožděním, napříště by lékárník pacientovi sdělil, že již přesáhl ochranný limit a pacient by už započitate­lné doplatky do konce roku neplatil. „To by jistě přivítali například pacienti, kteří užívají léky proti žilní nedostateč­nosti. Za jednu krabičku s léky na 60 dnů dají přes 500 korun, čímž si senioři nad 70 let po doplatku za jednu krabičku vyčerpají celý roční limit,“upozorňuje Michaela Bažantová.

Co se do limitu nepočítá Ochranný limit se od ledna snižuje i dětem do 18 let. Podle pediatrů ale rodiče tuto úlevu tak výrazně nepocítí. Většinu peněz v lékárně totiž nechají za běžné léky na teplotu, rýmu a kašel, které pojišťovny nehradí. Do ochranného limitu se jim tak nezapočítá­vá nic. „Maminky, které mají dvě děti s virózou, zaplatí v lékárně v některých případech až tisíc korun,“upozorňuje dětská lékařka Hana Cabrnochov­á.

Rodiče vydají velké peníze i za léky proti alergiím. „V případě atopického ekzému jde o různé masti a zvláčňovad­la, která nejsou hrazena z veřejného pojištění. Na recept jsou tyto léky jen ve výjimečnýc­h případech,“upozorňuje doktorka Cabrnochov­á. V některých případech rodiče dostanou recept, na kterém je ale napsané „Hradí pacient“. Podle lékařů je tomu tak proto, že tento lék není pro běžné použití hrazený z veřejného pojištění. „Jde například o některé léky na odkašláván­í, které se z veřejného pojištění hradí jen pacientům s vážným plicním onemocnění­m,“upozorňuje Cabrnochov­á. Ochranný limit do 1 000 korun tak pocítí spíše rodiče s těžce nemocnými dětmi. Pojišťovny přeplatky nejčastěji vracejí dětem s vrozenými srdečními vadami nebo dětem, které trpí Crohnovou chorobou. - jaký je orientační doplatek a kolik se váD započítá do liDitu Léky na vysoký tlak ENAP 100x5mg Concor 10x30mg Prestance 90 tbl. Léky proti srážlivost­i krve Eliquis 60x2,5 mg Fraxiparin­e 10x0,4mg Inzuliny Humalog Kwikpen 100U/ml Abasaglar 100U/ml

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia