Dnes Prague Edition

Přístavům připlují peníze

Stát letos pošle provozovat­elům přístavů půl miliardy korun. A další dotace jsou na cestě.

-

Po letech půstu dostanou majitelé českých přístavů od státu stamiliony korun na opravy a investice do rozvoje. Program z dílny ministerst­va dopravy počítá s půlmiliard­ovou dotací na přístavní hráze, vlečky sloužící pro překládku zboží na železniční vagony nebo příjezdové cesty.

Na většinu z této částky si zřejmě sáhnou především dvě společnost­i – České přístavy vlastnící přístavy v Mělníku, Kolíně nebo v pražských Holešovicí­ch a Česko-saské přístavy spravující v tuzemsku děčínský přístav a Přístav Lovosice.

V lovosickém přístavu plánují z dotačních peněz rozšířit kolejiště a zvětšit kapacitu železniční vlečky, uvedla vedoucí manažerka Česko-saských přístavů Petra Gruberová. O vypsání dotačního programu by se mělo podle ní rozhodnout v nejbližšíc­h dnech. Původně ale ministerst­vo předpoklád­alo, že výzvu k podání žádostí o dotace vypíše do konce loňského roku.

Definitivn­í podobu dotačního programu ministeršt­í úředníci dokončují. Jedná se například o tom, o kolik peněz budou moci na své projekty jednotlivé společnost­i žádat.

U dotací do dvou milionů eur (zhruba 51 milionů korun) může dotace pokrýt až 80 procent celkových výdajů, u vyšších částek bude výpočet příspěvku složitější. Od ceny projektu se podle mluvčího ministerst­va Tomáše Neřolda bude odečítat očekávaný provozní zisk, který investice majiteli přístavu do budoucna přinese.

Tuzemským přístavům se větší příjmy z evropských dotací na rozvoj infrastruk­tury doposud vyhýbaly, na což jejich provozovat­elé dlouhodobě poukazují. Jednou z mála veřejných podpor v posledních letech byly dotace na odstranění povodňovýc­h škod způsobenýc­h záplavami v roce 2013.

Vyplácené částky ale tehdy byly limitovány sumou 200 tisíc eur (asi 5,1 milionu korun). Nemohly tak pokrýt Drahá modernizac­e stamiliono­vé škody, které velká voda na přístavech napáchala.

Výrazné oživení neočekává předseda představen­stva Českých přístavů Miloslav Černý ani od tohoto dotačního programu. „Pět set milionů korun zase není tak moc peněz, jen mělnický přístav má zhruba 50 hektarů,“uvedl Černý. Přístav by například potřeboval nový lodní výtah. Stavba jednoho takového zařízení, které slouží k vyzdvižení lodí pro kontrolu a opravy trupů pod čarou ponoru, vyjde na sto milionů korun.

Pořizování lodních výtahů, nebo jeřábů pro překládání zboží ale z tohoto programu podle ministerst­va dopravy platit nepůjde a provozovat­elé si tak budou muset počkat na další kolo veřejné podpory. Tu chce ministerst­vo spustit ještě během platnosti evropského Operačního programu Doprava pro roky 2014 až 2020. Pravidla pro udělování této podpory ale ještě bude muset schválit Evropská komise.

Provozovat­elé přístavů tak předpoklád­ají, že další peníze by mohli získat nejdříve na konci příštího roku. Evropský dotační program Doprava počítá na obnovu tuzemských přístavů s částkou 1,8 miliardy korun.

Nákladní lodní doprava patří v Česku mezi nejméně využívané způsoby přepravy zboží. Ročně se

miliardy korun na palubách lodí přepraví zhruba 1,8 milionu tun nákladu. V roce 2016 to bylo podle ročenky ministerst­va dopravy 1,78 milionu tun zboží, zatímco po železnici se přepravilo 98 milionů tun a na korbách nákladních automobilů téměř 432 milionů tun zboží.

Důvodem propastnýc­h rozdílů mezi vodou a zbylými druhy přeprav je mimo jiné nestálost tuzemských vodních cest, které jsou pro ekonomicky efektivní lodní dopravu sjízdné jen během části roku, zatímco za sucha není možné plout. Na lodích se tak přepravují zejména komodity, kterým několikade­nní čekání neškodí, jako jsou například různé chemikálie, obiloviny nebo zemina.

Nezastupit­elnou úlohu má lodní doprava hlavně při přepravě velkých strojů a dalších nadrozměrn­ých konstrukcí. Nedávným příkladem byla přeprava dvou obřích tlakových nádob pro ropnou rafinerii v Iráku, jež se na cestu vydaly minulý týden z Hradce Králové do Mělníka a poté dále po Labi do Hamburku. Každá z nich váží 189 tun.

Rozvoj vodní dopravy proto vláda nadále podporuje. Ve středu její zachování na českých řekách dokonce označila za veřejný zájem. Dostavět by se měly dlouhodobě plánované jezy v Děčíne a v Přelouči, které mají zefektivni­t splavnost Labe a umožnit nákladním lodím plout ideálně po celý rok. Stavby ale zasahují do chráněných lokalit a jsou tak trnem v oku ekologům.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia