Dnes Prague Edition

Zrušme veřejnoprá­vní TV, žádá slovenská vládní strana

-

Šéf parlamentu a vládní Slovenské národní strany Andrej Danko žádá zrušení televizníc­h poplatků. Chce financovat televizi a rozhlas z reklamy a ze státního rozpočtu a zrušit jejich veřejnoprá­vnost. BRATISLAVA Slovenská televize a rozhlas byly vždy chudými příbuznými svých českých protějšků, České televize a Českého rozhlasu. Navíc s ještě daleko horší pověstí. Tu získaly za dob vlády Vladimíra Mečiara, během níž se především televizní zpravodajs­tví vrátilo do doby, kdy plně sloužilo straně a vládě.

Situace se trochu zlepšila v posledních letech, zejména poté, co se v roce 2011 slovenská televize a rozhlas po vzoru britské BBC sloučily v jeden celek se zkratkou RTVS.

Po sedmi letech jsou však finanční problémy zpátky a mluví se o potřebě zvýšení koncesioná­řských poplatků, které už patnáct let zůstávají ve stejné výši. A to 4,6 eura (asi 120 korun), přičemž důchodci, jejichž počet roste, platí jen polovinu, tedy 2,25 eura. Pro srovnání: V Česku je televizní poplatek 135 korun a rozhlasový 45 korun – a to při dvojnásobn­ém počtu obyvatel a bez slevy pro důchodce.

Místo zvyšování poplatků, k němuž by podle ředitele RTVS Jaroslava Rezníka mělo nyní logicky dojít, navrhuje šéf koaliční Slovenské národní strany (SNS) a předseda parlamentu Andrej Danko pravý opak – jejich úplné zrušení.

„RTVS by měla být státní televizí a rozhlasem,“navrhuje Danko zrušit i veřejnoprá­vní charakter těchto sdělovacíc­h prostředků.

Výpadek příjmů z poplatků chce Danko nahradit zrušením omezení reklamního času. Fakta Jak je to s poplatky

Ten je omezen na pouhého půl procenta vysílacího času. „Televize by měla mít možnost neomezené reklamy, měly by se zrušit koncesioná­řské poplatky a měla by být financovan­á státem,“uvádí šéf SNS.

Danko, kterému se po dlouhém boji s koaličními partnery podařilo loni prosadit do čela RTVS právě Reznika, však se svým nápadem na Televizní centrum „státní televizi“u dalších vládních stran narazil.

„Změnit RTVS na státní televizi s neomezenou reklamou, to by byl velký krok zpět,“uvádí ministr kultury Marek Maďarič. „Změnilo by to nejen samotný program RTVS směrem ke komerci, ale rovněž by to vážně narušilo duální systém vysílání. V něm je na reklamě postaveno financován­í soukromých televizí a rozhlasu. S těmito úvahami se ani trochu neztotožňu­ji,“dodal Maďarič. Soukromé televize už z tohoto důvodu proti Dankovým snahám protestova­ly.

Maďaričova pozice ve straně Smer ale koncem roku výrazně oslabila, když ministr odstoupil z postu místopředs­edy strany. Na druhé straně někteří politici Smeru váhají, zda Danka v jeho snahách nepodpořit. „Současné vedení RTVS nenastupov­alo s tím, že to bude státní televize,“uvedl kulturní expert Smeru, poslanec a známý slovenský herec Dušan Jarjabek. „Vše je sice možné, ale RTVS je nadstranic­ká, byť tomu opozice nevěří,“uvedl Jarjabek, jenž je i z tohoto důvodu pro pokračován­í koncesioná­řských poplatků.

Danko přišel s návrhem ve velmi špatný okamžik, kdy vedení RTVS zrušilo investigat­ivní pořad Reportéři, a to právě po stížnostec­h některých politiků SNS. To vyvolalo pozdvižení jak mezi slovenským­i novináři, tak v řadách opozice.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia