Dnes Prague Edition

Pomluva se nevyplácí

-

Pomstít se rivalovi lze různými způsoby. Za oblíbený nástroj bývá považována pomluva. Ve světě politiky se za nejefektiv­nější pokládají pomluvy v podobě literatury faktu, jež má s fakty pramálo společného. Přesvědčil se o tom i Donald Trump. Ze svého týmu před nějakou dobou vyhodil spolupraco­vníka Steva Bannona a ten se mu odvděčil tím, že se stal jedním z hlavních zdrojů novináře Michaela Wolffa, který vydal knihu Ohnivá zloba. Plnou zášti a zloby vůči americkému prezidento­vi. Díky obrovské mediální kampani se dobře prodává, a o to jde v nakladatel­ském byznysu především.

Kniha měla zastínit pozitivní obraz Trumpa po prosazení snížení daní. Ale to se jí nepovedlo. Stejně jako loni na podzim pamětem Hillary Clintonové, která si v nich vyřizovala účty nejen s Donaldem Trumpem, ale i se svým sokem z primárek Berniem Sandersem. Na literárním trhu prohrála s bestseller­em se sugestivní­m názvem Zdrcená, v němž novináři Amie Parnesová a Jonathan Allen popisují zákulisí její zoufalé kampaně.

To však neznamená, že se podobné knižní útoky nebudou opakovat. Pomluvy, polopravdy či lži se dobře vyjímají především v pamětech prezidentů.

Nyní se čeká na memoáry bývalého šéfa Bílého domu Baracka Obamy. Na vlastní knize pracuje i jeho žena Michelle. Manželé za práva k oběma dílům obdrží společně rekordní sumu 65 milionů dolarů.

I přesto, že jsou memoárové knihy velmi oblíbené, protože se v nich lidé dovědí pikantní novinky ze zákulisí mocných, jejich autoři či zdroje nemusí vždy „vydělat“.

Stačí se podívat na Steva Bannona. Někdejší hvězda Trumpova týmu se po několika dnech omluvila a snažila se uvést na pravou míru některé své výroky. Nepomohlo to, bohatí stoupenci republikán­ů se od něj odvrátili a on musel odstoupit i z vedení ultrakonze­rvativního zpravodajs­kého webu Breitbart News.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia