Dnes Prague Edition

Zeman už není ten bourák, který před lety vyhrával debaty

-

Televizní diskuse vše rozhodnou. Miloš Zeman je jeden z nejlepších rétorů v zemi. Nezkušenéh­o Jiřího Drahoše si před kamerami namaže na chleba. Podobných názorů teď můžeme slyšet spousty a přinejmenš­ím v prezidento­vě okolí tomu skutečně dost lidí věří.

Všichni mají před očima, jak Zeman před pěti lety vykoupal Karla Schwarzenb­erga v otázce Benešových dekretů. Když se k tomu přidala jeho schopnost mluvit zábavně k masám a sebevědomí, s kterým mohl rýt do špatně artikulují­cího ministra nepopulárn­í vlády, nebylo divu, že z pozapomenu­tého politika se rázem stala hvězda.

Jenže od té doby uplynulo pět let, během kterých Zeman na první pohled zestárl tak o patnáct. Kdyby teď, ve svých třiasedmde­sáti, seděl vedle osmdesátil­etého Schwarzenb­erga, už by to na nějaké velké utahování z toho, jak se jeho oponent naobědvá a pak usne, nebylo.

A prezident má za sebou také pět let, během kterých nebyl vystaven pořádné diskusi. Na náměstích sice občas pichlavý dotaz slyšel, ale na obtížnější polemiku nedošlo. Ani v pořadu jeho věrného konferenci­éra Jaromíra Soukupa. Zemanovo okolí dělalo v posledních letech vše pro to, aby prezidenta uchránilo před nepříjemný­mi názory, byť od lidí, kterých si on sám váží. Mnozí Zemanovi přátelé, třeba z pověstné vlády sebevrahů, si občas postesknou, že domluvit si schůzku je kvůli jeho suitě skoro nemožné.

A hlavě státu tento nedostatek sebereflex­e chybí. Naposledy to bylo vidět minulý týden při zahájení oslav ke stému výročí vzniku republiky. Zeman mimo jiné prohlásil, že Alexander Dubček patří mezi ty, kteří se v roce 1968 „podělali hrůzou“.

Říct toto o muži pražského jara, který představov­al pro mnohé občany Českoslove­nska hrdinu a naději na lepší zítřky, muži, který sice nakonec podepsal ponižující moskevský protokol, ale těžko si někdo z nás může představit, jakému nátlaku a vyhrožován­í předtím čelil – to chtělo skutečně velkou dávku arogance hraničící s buranstvím.

Na to, jak česká společnost vnímá Dubčeka, se shodou okolností koncem loňského roku ptala agentura Median a výsledek byl jasný – většina ho považuje za kladnou osobnost. Mezi pamětníky ve věku nad 60 let ho pozitivně vnímá dokonce více než 80 procent lidí.

Tím se vracíme k Miloši Zemanovi. Kdyby měl kolem sebe lidi, kteří by mu dokázali říct i nepříjemné věci, podobný výrok by nejspíš nevypustil. A když už, měl by ho náležitě podložený a užil by ho asi při úplně jiné příležitos­ti než na oslavě.

Zeman a jeho okolí jednoduše zaspali pod dojmem toho, že stačí, aby prezident někde vystoupil, zopakoval letitý fórek o Claudii Schifferov­é nebo vyskloňova­l slovo nepřítel, a všechno zase bude fajn.

Nebýt matematick­ých propočtů, které ukazují, že Zeman může s Drahošem v druhém kole prohrát, patrně bychom byli dál svědky „nekampaně“, kterou prezidento­vi vede spolek jeho přátel. Nyní se tedy konečně začalo něco dít a bude zajímavé sledovat, zda Drahoš ustojí Zemanův tlak na čtyři televizní debaty, byť do nich původně prezident nechtěl chodit a pak tvrdil, že dvě budou stačit, protože tři už by diváky nudily.

Dost možná by však Drahošovi stálo za to udělat na poslední chvíli kompromis a říct, že kromě České televize a Primy půjde se Zemanem diskutovat i na Novu. Protože prezident má jistě v záloze víc bonmotů a slovních kliček, ale už to není ten bourák, který dominoval před pěti lety. Když teď půjde z jedné debaty do druhé, jeho aura může brzy zhasnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia