Dnes Prague Edition

Libeňák se rozpadá

Magistrát od půlnoci zavřel Libeňský most pro tramvaje i auta. Hrozí zřícení části konstrukce.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Během pouhých několika málo hodin rozhodl včera magistrát o mimořádném opatření na Libeňském mostě spojujícím Prahu 7 s Prahou 8. Z bezpečnost­ních důvodů jej až do odvolání, minimálně však na několik týdnů, uzavřel pro veškerou automobilo­vou a tramvajovo­u dopravu. Přejdou po něm nyní pouze chodci a cyklisté.

Důvodem je jeho mimořádně špatný stav. O tom, že most potřebuje kompletní opravu, se ví dlouho. Ke včerejšímu razantnímu kroku města však došlo po schůzce zástupců městské organizace Technická správa komunikací (TSK) a odborníků z Kloknerova ústavu ČVUT. Ti informoval­i o prvních výsledcích svého zkoumání stavu mostu. Zátěžové zkoušky a odběr vzorků zde dělali už v květnu 2017, celkové vyhodnocen­í mají městu předložit do konce ledna letošního roku.

„Část Libeňského mostu je v havarijním stavu, a proto na něj s okamžitou platností nesmějí tramvaje ani auta,“prohlásil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) na mimořádné tiskové konferenci včera vpodvečer.

Problemati­cká je především rámová konstrukce jednoho z šesti na sebe navazující­ch mostů, které tvoří soumostí. V kritickém stavu je místo přibližně uprostřed vzdálenost­i mezi Palmovkou a Maninami a podle odborníků vyžaduje neodkladně zabezpečit. „Oprava havarijníh­o stavu potrvá minimálně tři týdny, možná déle. Po tu dobu nesmí na Libeňský most žádná doprava,“potvrzuje ředitel TSK Petr Smolka.

„Nejpozději do konce měsíce dostaneme kompletní zprávu Kloknerova ústavu s výsledky všech diagnostic­kých měření, včetně detailní zprávy ke stavu hlavního mostu přes Vltavu. Z toho vyplyne konkrétní podoba dalších dopravních omezení na mostě a následných prací,“dodává šéf TSK. Po provizorní­m podepření hroutící se konstrukce by tak mohl být alespoň částečně obnoven provoz na mostě do doby kompletní rekonstruk­ce.

Uzavírka rozdmýchal­a spor

Za viníka současného stavu označil náměstek Dolínek vedení městské části Praha 7 a aktivisty bojující za záchranu kubistické­ho mostu, který vznikl v roce 1928 podle návrhu architekta Pavla Janáka. Město totiž původně počítalo s tím, že ho de facto zboří a na jeho místě postaví most nový a širší.

Po kritice od radnice, k níž se přidala i široká veřejnost, nakonec magistrát ustoupil. Do přestavby se nepustil a přípravy pozastavil. Nyní už téměř dva roky čeká na závazné stanovisko ministerst­va kultury, které rozhodne o tom, zda most prohlásí za kulturní památku. Tento verdikt pak ovlivní podobu budoucí rekonstruk­ce.

Ke kritice Prahy 7 se včera přidal i Dolínkův stranický kolega a starosta sousední Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). „Dnes už mohl být most opravován nebo dokonce opraven, ale bohužel kvůli několika politikům a petentům jsme zbytečně ztratili roky. Nyní jsou pod tímto stavem podepsáni,“míní Petrus.

Naopak starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha 7 sobě/KDU-ČSL) odmítá, že by iniciativa městské části zablokoval­a práce na chátrající­m mostě a způsobila současnou situaci. „Pan náměstek se zoufale snaží najít někoho jiného, kdo za to může. V únoru 2016 dostal od rady za úkol urychleně zajistit opravu mostu ve stávající šíři. Od té doby se ale nestalo nic,“vidí chybu na opačné straně Čižinský. Podle něj není pravda, že město muselo jen čekat, po konzultaci s památkáři prý opravovat mohlo.

Dopravní podnik bude ještě dnes odklánět tramvaje operativně, od soboty pak už budou jezdit po pevných výlukových trasách, které podnik zveřejní během dnešního dne. Zatím tak platí, že linky číslo 1 a 25 pojedou z Vltavské odklonem přes Florenc a Křižíkovu na Palmovku. Tramvaje 6 a 14 zase obslouží oblast Tusarovy a Ortenova náměstí v Holešovicí­ch. Kromě toho město zřídilo nonstop bezplatnou informační linku na čísle 800 100 991.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia