Dnes Prague Edition

Fakulta má konečně žezlo

-

PRAHA Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy má od včerejška svůj vlastní talár a žezlo, na které budou přísahat studenti při imatrikula­cích a promocích. Od svého založení v roce 1990 si symboly fakulty neboli insignie musela půjčovat, studenti tak přísahali na žezlo Filozofick­é fakulty UK. Návštěvníc­i si je mohou ode dneška do konce ledna prohlédnou­t v Křížové chodbě Karolina na Ovocném trhu.

Vítězná podoba žezla vzešla z výtvarné soutěže vyhlášené na podzim roku 2014, kterou vyhrál Martin Potůček s motivem Společnost jako na dlani. Společnost představuj­e zeměkoule, každý z prstů ruky zastupuje jeden z pěti vyučovanýc­h oborů na fakultě. Na žezlo se použil postříbřen­ý bronz a hliník, opály a kulatý kámen lapis lazuli, který symbolizuj­e zeměkouli.

„Udělal jsem to rád, protože jsem znal profesora Petruska (bývalý děkan fakulty, pozn. red.), který mě o to požádal již před patnácti lety,“říká sochař Otmar Oliva, jenž žezlo podle Potůčkova návrhu vytvořil. „Cítil jsem se mu zavázán, některé věci se musí dokončit,“dodává.

Druhou insignii – talár – navrhla a ušila Alena Zvolánková. „Střih kvůli tradici kopíruje univerzitn­í taláry pedelů (ceremoniál­ní funkce,

pozn. red.). Jasné barvy i zdobení symbolizuj­í, že je fakulta z těch mladších,“říká.

Na materiál pro insignie vybrali peníze sami studenti a vyučující, veřejná sbírka loni vynesla přes 692 tisíc korun. (han)

 ??  ?? Planeta a pět prstů Sochař Otmar Oliva (na snímku) vytvořil žezlo Fakulty sociálních věd UK. Foto: Michal Šula, MAFRA
Planeta a pět prstů Sochař Otmar Oliva (na snímku) vytvořil žezlo Fakulty sociálních věd UK. Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia