Dnes Prague Edition

Obklady stanice Jinonice se už měsíc rozpadají

-

JINONICE Více než osm měsíců trvala oprava nástupišť stanice metra v Jinonicích. Od loňského ledna do konce prázdnin vlaky zastávkou pouze projížděly, zatímco dělníci pracovali na tom, aby do prostor přestalo zatékat. Mimoto se opravila veřejná i provozní část stanice. Nyní se ale na místě opět pracuje. Nové hnědé dlaždice totiž nedrží a mohly by spadnout. Na některých místech jsou už od prosince přelepeny izolačními páskami.

„Reklamace keramickýc­h obkladů sloupů a stěn je řešena a práce na jejím odstranění probíhají v noční přepravní výluce. V tuto chvíli se čeká na dodávku další části obkladů z Itálie,“vysvětluje mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy Aneta Řehková, proč jsou obklady již měsíc zalepené. „ Pásky jsou pojistkou do doby úplného odstranění reklamace, které má proběhnout do konce ledna,“upřesňuje. (han) PRAHA Těžká technika je v řeporyjské­m vápencovém lomu Požáry potichu a možná už se ani neprobudí k těžebnímu životu. Nepříliš vzhledná jáma by se mohla proměnit na zelené místo s vodou na koupání.

Magistrát totiž zvažuje, že od společnost­i Strabag obří lom odkoupí. „Jde o jeden z největších zdrojů znečištění v hlavním městě. Okolí je přitom krásné, proto bychom z něj chtěli udělat místo, kde by se dalo koupat,“říká pražská radní pro životní prostředí Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

Nešlo by však o oficiální koupaliště, které musí splňovat řadu podmínek, ale o vodní plochu, kde by se dalo koupat neoficiáln­ě,jako je tomu u běžných rybníků, kupříkladu v parku Stromovka. Plavání tam sice není povoleno, ale ani zakázáno. Cena, za kterou by město lom vykoupilo, je zatím v řešení. „Objevila se částka 120 milionů korun, což za lom dávat nechceme,“líčí Plamínková. Vlastník se debatě o ceně lomu Požáry nebrání.

„Otázka prodejní ceny je v tuto chvíli otevřená a je k jednání s konkrétním potenciáln­ím kupcem,“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia