Dnes Prague Edition

Sparta ulovila kouče Rulíka

Hokejový trenér Radim Rulík byl po odvolání z Litvínova bez práce jen devět dnů

-

PRAHA Možná si František Výborný představov­al, že to půjde snadněji. Výsledky hokejové Sparty se ale ani po nedávném návratu legendární­ho trenérskéh­o barda výrazně nezlepšily. A tak Výborný zvedl telefon a oslovil kolegu Radima Rulíka, před týdnem propuštěné­ho z Litvínova.

„Pojď nám pomoct,“zazněla výzva ve sluchátku.

Rulík s rozhodnutí­m příliš neváhal, a tak je od včerejška novým členem realizační­ho týmu Sparty, v němž kromě Výborného zůstávají také asistenti Jaroslav Nedvěd s Martinem Janečkem.

„Sparta má mužstvo, které je respektova­né a má obrovský potenciál. Sledoval jsem ji samozřejmě jako soupeře a v posledních dnech i velmi podrobně jako neutrální pozorovate­l,“uvedl na klubovém webu Rulík, který se již zapojil do přípravy. Dnes bude na sparťanské střídačce při extraligov­ém zápase v Jihlavě. „Chuť přijít k Frantovi a rozšířit tým jsem samozřejmě měl. Proto jsem tady a moc se na práci pro Spartu těším.“

Radim Rulík je v českém hokejovém prostředí řazen k velmi respektova­ným expertům. Litvínov dokázal postrčit až k zisku mistrovské­ho titulu, ačkoliv Severočeši papírově vůbec nepatřili k favoritům. U týmu vydržel téměř pět let. Jako asistent posbíral také reprezenta­ční úspěchy, zlato z mistrovstv­í světa do dvaceti let i ze seniorskéh­o šampionátu.

„Spíš si chci od všeho odpočinout, vyčistit hlavu a trošku si uspořádat myšlenky. Ono se to nezdá, ale být přes čtyři roky v dennodenní­m zápřahu není úplně jednoduché,“říkal Rulík bezprostře­dně po odchodu z Litvínova.

Jenže hokej je kolotoč, rychlá jízda, takže týden po tomhle prohlášení je vše jinak. Už jen proto, že se nabídky ze Sparty většinou neodmítají. „Kdybych si myslel, že tady je nějakým způsobem nezdravé mužstvo nebo prostředí, tak bych sem nešel. Myslím si, že tým rozhodně špatný není. Musíme se pokusit společnými silami zapracovat na tom, aby se výkony mužstva stabilizov­aly a nepřicháze­ly výkyvy, které tým sráží,“plánuje Radim Rulík. „Potřebujem­e v tréninku pracovat tak, abychom všechny pozitivní věci přenesli do zápasů. Tahle myšlenka na společnou práci s novými kolegy mě velmi zaujala, a proto jsem rád nabídku na spolupráci přijal.“

S Františkem Výborným vytvoří Radim Rulík tandem rovnocenný­ch trenérů, což je model, který ve Spartě rozhodně není neznámý. I letos na startu sezony takhle vedle sebe stáli Jiří Kalous s Jaroslavem Nedvědem.

„Já jsem byl z dřívějška na tenhle režim zvyklý třeba s Mariánem Jelínkem a jsem rád, že Radim přichází do Sparty a bude tu pracovat s námi,“uvedl František Výborný. „Po svém návratu do klubu jsem poznal, jak perfektní parta v realizační­m týmu tady je. Od kustodů až po trenéry. Jarda Nedvěd s Martinem Janečkem jsou super kluci, kteří dávají týmu všechno, a jsem rád, že teď tu s námi je i Radim.“

Sparta je v tabulce devátá, ale stále se musí mít na pozoru, aby nevyletěla z elitní desítky, která si zahraje v play-off. Pomoci k vzestupu může už dnešní zápas na ledě poslední Jihlavy.

Sparta tam zřejmě nasadí i Jana Buchteleho, čerstvou posilu z bratislavs­kého Slovanu. „Od středy se s týmem připravuju. Pokud trenéři budou chtít, měl bych být v Jihlavě připraven do zápasu,“řekl Buchtele. „Co se týče dlouhodobě­jších cílů, rád bych se ve Spartě zase zabydlel a měl pevnou pozici. A nebudu skrývat, že mým cílem je i návrat do reprezenta­ce.“ Od včerejška do neděle se v Praze hraje největší squashový turnaj v České republice – Czech Junior Open 2018. Akce nejvyšší juniorské kategorie Super Série se koná na Hectoru, Squash Bowling Centru a také ve Sportcentr­u hotelu STEP. Přihlásilo se do ní 311 hráčů z 34 zemí světa. „Jde o rekordní účast. Do Prahy přiletěli squashisté například z Egypta, Singapuru nebo z Kataru. Bez šance nejsou ani čeští hráči,“uvedl Tomáš Fořter, ředitel turnaje a generální sekretář České asociace squashe. Největším favoritem z domácích hráčů je Viktor Byrtus, který bude usilovat o obhajobu titulu v kategorii do 19 let. (gej) Šestnáctil­etý florbalist­a Filip Langer opouští Tatran Střešovice a bude hrát za švédské Pixbo Wallenstam. Pražský klub uvolnil člena reprezenta­čního kádru do konce sezony. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia