Dnes Prague Edition

U Horoměřic řidiči rádi jezdí rychle

-

HOROMĚŘICE Zatím není jasné, zda za tragickou srážku autobusu s osobním autem z 12. ledna na silnici mezi Prahou a Horoměřice­mi může rychlá jízda. MF DNES se přesto rozhodla ověřit tvrzení místních, že si řidiči silnici druhé třídy často pletou s dálnicí.

V úseku, kde při havárii zemřeli tři lidé a 45 se jich zranilo, umístili reportéři ve středu 17. ledna radar. Přestože byla silnice dopoledne mokrá a kluzká, povolenou rychlost překročily desítky řidičů. A poměrně častá byla dokonce rychlost okolo 110 km/h.

„Během hodiny jsme zaznamenal­i celkem 44 řidičů, kteří jeli přes devadesát. Z toho osm řidičů jelo přes 109 a více a jeden dokonce překročil rychlost 130 kilometrů v hodině,“uvedl k měření Libor Winkler ze společnost­i Sorneco, která radar redakci zapůjčila.

Nejrychlej­ší řidič tedy jel o téměř padesát kilometrů v hodině více, než je povolená rychlost. „Je to rovina. A nebezpečná je v tom, že svádí k rychlé jízdě. Ať z jedné, nebo z druhé strany,“uvedl dříve vedoucí strážníků v Horoměřicí­ch Petr Dvořáček.

Přesto policie daný úsek nepovažuje za rizikový. Podle její databáze zde bylo od roku 2013 osm dopravních nehod, z toho ve čtyřech případech Noha na plynu

šlo o střet se zvěří a ve dvou případech šlo o nebezpečné předjížděn­í.

Změnu povolené rychlosti v daném úseku Středočesk­ý kraj nechystá, ale úředníci chtějí počkat na šetření policie. „Posouzení návrhu na snížení rychlosti musí vyplývat z konkrétníc­h analýz. V tomto případě se však domníváme, že návrh není opodstatně­ný. Spíše jde o dodržování maximální povolené rychlosti a silničního zákona,“sdělil pro iDNES.cz mluvčí kraje Marek Rejman.

Podle něho zatím také nehrozí, že by měla padnout alej stromů u silnice. Do jednoho ze stromů totiž autobus naboural „Zde je rozpor v legislativ­ě. Podle odborníků přetrvává názor, že stromy u silnic mají své opodstatně­ní,“dodal Rejman.

Nehodu policie stále vyšetřuje a potrvá jí to ještě několik týdnů. Postupně vyslýchá svědky a čeká, až budou schopni vypovídat i vážněji zranění cestující.

Pro rodinu řidiče autobusu, který při tragické nehodě zahynul, vznikla mezi jeho kolegy z Kladna sbírka. Tu chystá také společnost Arriva, které havarovaný autobus patřil.

 ?? Foto: Sorneco ??
Foto: Sorneco

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia