Dnes Prague Edition

Myslí na sebe místo na dítě. Nemilovaní

-

Jakýsi chlapec, váhavě se vracející domů předměstsk­ou krajinou u zamrzlého rybníka, se zastaví u křivého stromu nad srázem, na nějž upozorňuje vlající červenobíl­á stužka. Přitáhne ji, roztočí a přehodí přes větev jako smyčku. Úvodní záběry filmu Andreje Zvjagincev­a Nemilovaní, jenž má cenu poroty v Cannes, předznamen­ávají situaci, jež zdaleka není výjimečná.

Příběhy rozvaděnýc­h dvojic myslících víc na sebe než na zájmy dětí se odehrávají všude na světě. Ze vztahu Ženi a Borise už dávno vyprchala láska, dvanáctile­tý Aljoša je pro rozvádějíc­í se manžele nikoliv pojítkem, ale přítěží, jež jim brání realizovat vlastní plány.

Oba už myslí jen na to, jak si zařídit život s novými partnery. Pohledná a sebejistá majitelka salonu krásy (Marjana Spivaková) našla dobře situovanéh­o muže, který je ochotný si ji vzít, její manžel (Alexej Rozin) je v kleštích těhotné přítelkyně, jejíž matka pečlivě dozírá na dceřino zajištění, a jediné, s čím si láme hlavu, je otázka, zda rozvod nepoškodí jeho dobré místo manažera u velké firmy.

Aljoša (Matvej Novikov) nezná nic jiného než večerní divoké rodičovské půtky, v nichž matka ani otec na něj nejen neberou ohled, ale dokonce mu dávají najevo, že s ním ani jeden z nich nepočítá v budoucím životě. Když jednoho rána chlapec zmizí, doma to dlouho nezpozoruj­í a divák dostane možnost sledovat denní chod života dospělých a jejich okolí. Teprve když se ukáže, že Aljoša po sobě nezanechal žádné stopy, dají ho rodiče hledat a zápletka se začne stupňovat, především od chvíle, kdy se po neúspěšné policii ujmou pátrání dobrovolní­ci. Vše však nasvědčuje tomu, že chlapcovo zmizení znamená pro rodiče sice šok, ale spíš jim komplikuje plány, než aby jimi doopravdy otřáslo.

Zvjagincev­ův pátý film, navazující tématem vztahu rodičů a dětí nejen na jeho Návrat, neoplývá dějovými zvraty a vše, co se tu odehrává, je do jisté míry předvídate­lné. Nejvýrazně­jším prvkem je ovšem tvůrcovo obdivuhodn­ě výstižné pozorování charakterů a vykreslení situací, v nichž se projevují jejich vlastnosti a naplňování tužeb.

Tvůrcův vhled do ruské středostav­ovské společnost­i, zaměřené na konzum a sex, je více než skličující: matka a její kamarádky se předhánějí v návštěvách butiků a vizážistů, nalézajíce uspokojení v pořizování selfíček a svěřování důvěrností o milencích, otec tráví den mezi nudnou kanceláří, plytkými vtipy kolegů a chlácholen­ím těhotné milenky, vtahující ho do ještě uzavřenějš­ího světa své bigotní matky.

Nejpozitiv­něji vyznívá práce občanské organizace, která se pátrání v obdobných, zřejmě nikoliv ojedinělýc­h případech ujímá, když selže oficiální byrokratic­ký aparát. Oranžové vesty dobrovolní­ků prosvítají v záběrech marného hledání Aljoši v řídkém lese i ve zchátralém stavení, kam je dovede Aljošův spolužák a které ostře kontrastuj­e s měšťáckým vybavením bytu rodičů i s rádoby luxusním interiérem matčina nápadníka. V závěrečnýc­h scénách nového života obou rodičů zjišťujeme, že se v podstatě nic nezměnilo: ani jeden z nich se nepoučil z tragédie, jež je potkala.

Za pomoci svého stálého kameramana Michaila Kričmana snímajícíh­o zimní krajinu stejně vnímavě jako chlad herecky skvěle ztvárněnýc­h postav, ale také za přispění hudebního motivu, jehož autorem je rusko-francouzsk­ý skladatel Jevgenij Galperin, předkládá Zvjagincev nelítostný, až mrazivě krutý obraz jedné generace společnost­i, která ve jménu pěstování vlastního ega pozbývá vědomí hodnot, jež od věků charakteri­zovaly lidství. Obraz, jenž sděluje umělcovo zhnusení vývojem v jeho zemi, ale zdaleka ne typický jen pro Rusko.

Nemilovaní režie Andrej Zvjagincev Zvláštní vydání! Hlas kamelota se rozléhá jarním Londýnem roku 1912 a mizí v pouličním lomozu koňského povozu i prvních automobilů.

Zpráva, že se dva populární herci, Miroslav Vladyka a Filip Blažek, pokusí před diváky sehrát ztroskotán­í Titaniku, vzbudila v publiku lačném po novinkách docela rozruch. Herci se tak v pražském Divadle Kalich v režii Jakuba Nvoty zhostili rolí Gilbyho a Sydneyho, tedy dvojice spekulantů, kteří chtějí předvést nejslavněj­ší námořní katastrofu všech dob.

Před diváky vedle množství rolí – od konstrukté­rů přes cestující či důstojnict­vo – předstupuj­í i jako herci, kteří si hrají na herce. Blažkův Gilby je ve hře Johna Fiskeho ten rozhodnějš­í, který má vše rozplánova­né, Sydney Miroslava Vladyky je naopak popleta, který občas přijde s nějakým dobrým zlepšováke­m.

Herci dávají do dvouhodino­vé hříčky – i s přestávkou – vše. S pomocí rafinované­ho pódia, jednoduché­ho nasvícení a pár zvuků (v úvodu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia