Dnes Prague Edition

Biatlonová doba bronzová. Když to jde i v Anterselvě

-

Když v pondělí dorazila do Jižního Tyrolska, hned si postěžoval­a svému vzdálenému strýci a trenérovi v jedné osobě Zdeňku Vítkovi: „Trochu se tady toho bojím, nesedí mi to tu.“Vlastně se asi není co divit, stačí nahlédnout do statistik.

Veronika Vítková skončila v závodech Světového poháru v Anterselvě nejlépe osmá ve sprintu před dvěma lety.

V italském středisku, které se nachází v 1 634 metrech nad mořem, se tradičně pere s aklimatiza­cí.

„Prostě to tady musím přežít. Vždyť i v nejlepší sezoně 2014/2015 byla Anterselva mou nejhorší částí svěťáku,“vyprávěla o zimě, ve které skončila na čtvrtém místě v celkové klasifikac­i poháru.

Přesto ji kouč Vítek uklidňoval a vyprávěl, že jednou se to musí zlomit. Sám to věděl nejlíp. Byl to právě on, kdo tady v roce 2000 ovládl úvodní závod Světového poháru a díky tomu také poprvé a naposledy oblékl žlutý dres vedoucího muže seriálu.

Po včerejším sprintu, ve kterém jeho svěřenkyně dojela potřetí v sezoně třetí, se mu ulevilo.

Měl pravdu. Celou dosavadní statistiku z malého městečka v Dolomitech může Vítková hodit do koše. „A já ji musím moc pochválit. Dokázala si, že i v Anterselvě to jde,“jásal hned po závodě trenér.

Po bezchybném výkonu na střelnici Vítková nestačila jen na poprvé v sezoně famózně jedoucí Norku Tiril Eckhoffovo­u a Němku Lauru Dahlmeiero­vou. „No, když dá Tiril dvě nuly, těžko se s ní závodí,“hodnotil to Vítek.

Devětadvac­etiletá Češka zažívá úplně opačnou sezonu než před rokem, kdy se vyloženě trápila. „Jednou mi vyšel běh, podruhé střelba, ale nikdy se to nesešlo,“vyprávěla.

V aktuální zimě se u ní tyhle dvě veledůleži­té biatlonové činnosti scházejí často.

„Přitom do tohoto sprintu jsem šla s tím, že můžu jenom sama sebe překvapit, což se povedlo. Na trati jsem se necítila moc dobře a pak jsem měla jednu z nejmenších ztrát v sezoně. Vůbec jsem to nečekala,“těšilo ji.

V lednu stála Vítková na stupních vítězů nejprve Oberhofu, poté v Ruhpolding­u a nyní i v Anterselvě. I proto už je v hodnocení Světového poháru šestá, v žebříčku sprintu na druhém místě ztrácí na Anastasii Kuzminovou 46 bodů.

„To jsem koukala, když jsem to viděla,“smála se po závodě česká jednička. „Jsou před námi ještě tři sprinty, tak uvidíme.“(mat) Počasí Dnes

Zítra 1/-5 Slunce

Proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky, na horách četnější, přes den v polohách pod 400 m přechodně i smíšené nebo dešťové. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C, na jihu Moravy ojediněle až 6 °C, v 1 000 m na horách kolem -2 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s.

Oblačno až zataženo, zpočátku na východě i polojasno. Od západu na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Večer ubývání srážek a oblačnosti. Nejvyšší teploty -1 až 3 °C. Mírný západní až jihozápadn­í vítr 3 až 7 m/s.

Pozítří 0/-5 7:48 16:32

Oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Během dne místy až polojasno. Nejvyšší teploty -2 až 2 °C. Mírný západní až severozápa­dní vítr 2 až 5 m/s. Měsíc 9:02 19:04

Bio 2 Mírná zátěž Rizikové skupiny by se měly vyvarovat zvýšené fyzické a psychické zátěže. Naváže na Soči? Kompletní předpověď počasí najdete na www.pocasi.idnes.cz

 ?? Foto: Český biatlon ??
Foto: Český biatlon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia