Dnes Prague Edition

Mnoho otazníků. Nejen nominačníc­h

Český olympijský výbor schválil složení výpravy na ZOH

-

íslo bylo včera posvěceno: 85 českých olympionik­ů vyrazí do Pchjongčch­angu. Ale seznam jmen ještě definitivn­í není. Otazníky zůstávají a nejen ty nominační.

Pět prázdných kolonek v dokumentu se složením výpravy na zimní hry 2018 čeká na doplnění jmen dvou biatlonist­ek, jednoho biatlonist­y, běžce na lyžích a sjezdařky. Až o víkendu trenéři rozhodnou.

Otázky vyvolává i zdraví a výkonnost dvou žen, které se postaraly o dvě zlaté olympijské medaile v Soči 2014. Obě čeká v závěru týdne ostrý předolympi­jský test po dlouhé závodní absenci.

Snowboardk­rosařka Eva Samková závodila naposledy 10. září v Argentině. V prosinci ji zranění ramene vyhnalo ze svahů. Nyní se vrací v tureckém Erzurumu a je to pořádně divoký návrat. Letiště totiž bylo kvůli sněhu uzavřené, muselo přistát jinde. „Autobusem jsme se přesouvali na hotel, dorazili jsme až nad ránem. Naše pokoje byly obsazené, trvalo několik hodin, než nás ubytovali.“

Rychlobrus­lařka Martina Sáblíková se naposledy představil­a na závodním ledu 10. prosince v Salt Lake City, tehdy byla druhá na 3 000 metrů. Pak dostala přednost léčba stále bolavých zad, kvůli nimž si ze zahraničí odskočila i na speciální procedury za profesorem Pavlem Kolářem do Prahy. V neděli nastoupí při Světovém poháru v Erfurtu na trati 3 000 metrů. Dalším jejím startem bude opět trojka, ale už ta olympijská 10. února. Až ta zodpoví, zda její léčba a příprava byly dostatečné.

Ester Ledecká, dle aktuální výkonnosti jednička výpravy, naopak zdravá je a po náročných dvou měsících ve dvou sportech snad nebude ani přetížená či přemotivov­aná. Aby měla na hrách veškerý komfort, na který je zvyklá, figuruje v doprovodu výpravy coby trenérka i její matka Zuzana. Složení skupiny

českých medailovýc­h kandidátů, kam můžeme zařadit i biatlonist­y Vítkovou a Moravce nebo snowboardi­stku Pančochovo­u, je z velké části shodné s hrami v Soči 2014, pokud pomineme chybějící Gabrielu Koukalovou.

Jádro výpravy tudíž zůstalo stejné, jen o čtyři roky zestárlo. Z mladší generace patří v porovnání se Soči v individuál­ních kláních mezi aspiranty na stupně vítězů už jen rychlobrus­lařka Erbanová – a kdo ví, třeba i biatlonist­a Krčmář.

Šéf mise Martin Doktor nechce říkat prognózy počtu medailí. S velkou pravděpodo­bností jich nebude devět jako v Soči. Moudřejší budeme 25. února, kdy už poznáme i odpovědi na další otázky.

Potvrdí biatlonist­é lednový vzestup formy a sedne jim aklimatiza­ční soustředěn­í v Kazachstán­u?

Podaří se poskládat konkurence­schopný tým v nevyzpytat­elném hokejovém turnaji, či budou fanoušci polemizova­t, zda by byl kvalitnějš­í s opomenutým­i hráči Nečasem či Martinem Růžičkou?

Dnes začnou olympionic­i fasovat výstroj na dalekou cestu. Historicky třetí nejpočetně­jší česká výprava na zimní hry však chce v Koreji zanechat i jinou stopu, než o jakou se vždy pokouší svou olympijsko­u kolekcí. Rychlobrus­lení (3): Rychlobrus­lení na krátké dráze (1):

Saně (6), muži: Ženy: Dvojice: Alpské lyžování (4), ženy: Muži: Běh na lyžích (6), ženy: Muži:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia