Dnes Prague Edition

Rekord na spadnutí

Český megapřestu­p se blíží. Kdo je Nicolae Stanciu, vysněná posila fotbalové Sparty?

-

Na hřbetu ruky má vytetované­ho Jokera, slavného záporáka z filmů o Batmanovi. Na rameno si nechal vyobrazit dobrotivou tvář staré ženy. Babičky, která se o něj odmala starala a s jejíž smrtí se před lety těžce vyrovnával.

Kdyby teď Nicolae Stancia mohla sledovat, možná by žasla, jak její vnouček láme přestupové rekordy.

Před rokem a půl za něj Anderlecht Brusel vysázel 8,2 milionu eur – víc belgický klub nikdy za fotbalistu neutratil.

Už brzy se zapíše i do historie české nejvyšší soutěže: dřív než v ní stačil odkopat jedinou vteřinu.

Ve středu večer přiletěl do Prahy, v pestrobare­vném svetru na letišti zapózoval fotografům, včera během dne prošel zdravotní prohlídkou. A jeho agentka Anamaria Prodanová zveřejňova­la na Instagramu jeden obrázek za druhým: mimo jiné Stanciovu společnou fotku z Letné s Tomášem Rosickým.

I když kluby ještě přestup nepotvrdil­y, i tenhle detail naznačuje, jak je dohoda blízko. Stanciu vyjde na 115 milionů korun, s bonusy by podle informací MF DNES částka mohla šplhat přes 150 milionů.

Český rekord tedy padne – a opět díky Spartě, která v poslední době přestupové sumy vyšroubova­la do dřív nepředstav­itelných hodnot.

Když předloni v září přivedla ztraceného syna Václava Kadlece za 73 milionů, vypadalo to jako šílená cifra, kterou jen tak někdo nepřekoná. Ale už po necelém roce ji trumfl další letenský kauf: izraelský záložník Tal Ben Chaim stál 76 milionů.

Ani jeden zatím nezáří tak, jak by Sparta potřeboval­a. I proto šéf Daniel Křetínský rozbíjí bank potřetí.

Potřebuje zachránit nejen sezonu, ve které se sparťanům vzdaluje i druhé místo, ale také celý projekt, který odstartova­l v létě angažování­m italského trenéra Stramaccio­niho a pokračoval importem jedenácti zahraniční­ch posil.

Dvanáctá přichází na pozici desítky, tvořivého záložníka. A je jasné, že vedení, trenér, spoluhráči i fanoušci od ní očekávají hodně.

Právem? Ano – a nejen kvůli rekordní cenovce, kterou bude Stanciovi jistě kdekdo předhazova­t.

V Česku upoutal už předloni, kdy Spartu třemi góly ve dvou zápasech probudil ze sna o Lize mistrů.

Nicusor, jak si odmala nechává říkat, tehdy po hřišti létal, byl u všeho podstatnéh­o. V prvním zápase mazácky zakroutil do růžku přímý kop, ve druhém zase gólmana Bičíka nachytal dvěma ostrými střelami zpoza šestnáctky.

„Je výjimečný,“uznal po utkání tehdejší sparťanský trenér Zdeněk Ščasný. Ten se teď s rumunským čertíkem potká znovu: ve Spartě nově pracuje jako sportovní ředitel a Stanciův příchod prosazoval jako zimní prioritu.

„Znám ho velmi dobře. On je přesně tím, koho potřebujem­e,“přesvědčov­al na startu přípravy. „Je schopen dávat góly, má výbornou kopací techniku, v záloze může hrát na více postech. Je to pracovitý fotbalista a také slušný člověk.“

Potíže se Stanciem skutečně nejsou, ani v Anderlecht­u nekončil ve zlém. I když ho štvalo, že ho nový kouč Vanhaezebr­ouck téměř odstavil, na trénincích se mu snažil dokázat, že na základní sestavu má. I fanoušci si ho oblíbili, jenže do trenérovýc­h plánů zkrátka neseděl.

„Žádné skandály. Tichý, klidný kluk, který má dlouholeto­u přítelkyni,“popisuje ho rumunský novinář Florin Marian z webu ProSport. Proti Spartě

Na trávníku bývá naopak Stanciu hodně výrazný, i když narostl jen do 170 centimetrů. Má všechno, co by moderní záložník mít měl: rychlost, skvělý první dotek, techniku, tvrdou střelu. Talent od boha!

„Když mu bylo třináct, řekl jsem, že z něj vyroste velký hráč. Když přestoupil do Vasluie, předpovědě­l jsem, že brzy bude v reprezenta­ci. A když po něm sáhla Steaua, prohlásil jsem, že z něj vyroste nový Hagi,“vyprávěl pro rumunská média Alexandru Kalanyos, Stanciův první trenér. V Praze

Jeho prognózy dlouho vycházely, jen ta poslední se zatím nenaplnila. Do schopností George Hagiho, nejslavněj­šího rumunského hráče všech dob, mu zatím něco chybí.

V Bruselu se zasekl, přitom než do Belgie odešel, stály o něj velké kluby. Dlouho to vypadalo na odchod do Southampto­nu, situaci sondovala dokonce i Chelsea. Vysoké požadavky Gigi Becaliho, podivínské­ho majitele Steauy, však nakonec splnil jen Anderlecht.

Tahle kapitola teď končí, novou začne psát v Česku. Už brzy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia