Dnes Prague Edition

Střežené volby

Kandidáti Miloš Zeman a Jiří Drahoš se objevili mezi lidmi. Šli volit.

- Jakub Pokorný Eva Pospíšilov­á

Právě čekám, kdy se zase vyřítí polonahá žena,“vtipkuje při příchodu do volební místnosti v Praze 5 prezident Miloš Zeman. Naráží na incident z prvního kola volby. Ještě než stačil do urny vhodit svůj volební lístek, běžela k němu ukrajinská aktivistka z hnutí Femen a anglicky zakřičela: „Zeman, Putinova děvka.“

I proto jeho druhou návštěvu volební místnosti doprovázej­í daleko přísnější bezpečnost­ní opatření než před čtrnácti dny. Nejenže na prostranst­ví před základní školou v pražské Brdičkově ulici, kam má Zeman přijít, hlídkují policisté i v civilu, ale oproti předchozí volbě musí každý z novinářů cestou do místnosti projít kontrolou.

Kontroly začínají s hodinovým předstihem a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček jejich zavedení zdůvodňuje právě polonahým incidentem, aktivistka tehdy zneužila novinářský průkaz.

Asi dvacet novinářů se nakonec do volební místnosti vůbec nedostane. „Tlačili se u vstupu a neumožňova­li průchod voličům, což už by se dalo posoudit jako narušení voleb,“zdůvodňuje předsedkyn­ě volební komise Markéta Čížková, proč část reportérů nevpustila dovnitř. „Do této volební místnosti přišel volit pan prezident. Nejdůležit­ější je, aby lidé šli k volbám. Opravdu není důležité, kolik novinářů to je,“ospravedlň­uje opatření mluvčí Ovčáček.

Prezident s manželkou Ivanou přicházejí volit po třetí hodině odpolední. „Dejte mi lístky a já si to promyslím,“žertuje Zeman s volební komisí a pak s bodyguarde­m v zádech odkráčí opíraje se o hůl za plentu. Před odchodem ještě srovná letošní volby a pět let starý souboj s Karlem Schwarzenb­ergem (TOP 09). „Před pěti lety jsem měl soupeře, který byl aktivní politik, dnes je to soupeř, který se zatím politikou nezabýval, to je základní rozdíl,“prohlásil Zeman, nastoupil do limuzíny a odjel odpočívat.

Dárek od dětí

Přísná bezpečnost­ní opatření provázejí také volbu Jiřího Drahoše, i když jsou hlavně v režii jeho vlastních osobních strážců. Volební okrsek v Praze-Lysolajích, kam Drahoš spadá, má volební místnost v požární zbrojnici.

Už hodinu před příchodem kandidáta zde sedí jeden z jeho strážců a pozoruje bedlivě komisi, novináře i hlasující. Další člen ochranky stojí na rohu ulice. Půl hodiny před volbou strážníci s plácačkami dokonce řídí dopravu na blízkém přechodu pro chodce, přestože Drahošova čtvrť Lysolaje je v podstatě větší vesnice. U samoobsluh­y hlídkují dvě nenápadná civilní auta s policisty uvnitř.

Drahošův štáb nenajal ochranku, protože by se bál nějakého atentátu, ale aby se Drahošovi nic nestalo v tlačenici, jak uvedla jeho mluvčí zhruba před dvěma týdny.

Ve tři hodiny, tedy zhruba ve stejný čas jako Zeman na opačném konci Prahy, přichází do volební místnosti Jiří Drahoš s manželkou Evou. Chvíli hledá občanku u stolku s písmenem D. Jako první jde za plentu Eva Drahošová, před jejímiž zády tři strážci vytvořili hradbu, aby na ni nikdo neviděl.

Žádný incident se ale ani tady nakonec neodehraje, pouze jeden bodyguard okřikne novináře, aby se netlačili.

Po vhození lístku do urny dává Drahoš krátký rozhovor. Nepřímo naznačuje, že i pokud prohraje, tak se z veřejného života nevytratí. A to i přes důchodový věk. „Já si cením té energie, kterou vyvolaly prezidents­ké volby. Slibuji, že ať to dopadne jakkoli, ta energie nebude zmařená,“uvedl.

Ještě k tomu zopakuje svoji oblíbenou frázi, že „bude prezidente­m budoucnost­i“.

Pane prezidente! Ještě ne

Ostatně nebyl to první rozhovor, který Drahoš ten den dával. Těsně před vlastní volbou stihl ještě debatu v Českém rozhlasu. Když seděl na chodbě u kulatého stolu a čekal na vysílání, působil uvolněně. Jako by ho polila živou vodou televizní diskuse v České televizi o den dříve.

Moderátor Jan Pokorný ho pak omylem oslovil při interview „pane prezidente“a Drahoš jej opravil „ještě profesore“.

Minule jsem měl soupeře, který byl aktivní politik, dnes je to soupeř, který se politikou nezabýval.

 ??  ?? Finále Když Jiří Drahoš (nahoře) vyšel z volební místnosti, místní děti mu ještě předaly plakát s nakreslený­m českým lvem a Drahošovou fotkou. To na Miloše Zemana čekala přistavená limuzína. Poté co odvolil, odjel odpočívat. Prezidento­vo hlasování v...
Finále Když Jiří Drahoš (nahoře) vyšel z volební místnosti, místní děti mu ještě předaly plakát s nakreslený­m českým lvem a Drahošovou fotkou. To na Miloše Zemana čekala přistavená limuzína. Poté co odvolil, odjel odpočívat. Prezidento­vo hlasování v...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia