Dnes Prague Edition

Domorodci proti „náplavám“

-

Není to úplně tak pravda, že by zde vítězství Miloše Zemana bylo předem jasné – při minulých prezidents­kých volbách tu Miloš Zeman v obou kolech s Karlem Schwarzenb­ergem prohrál, v druhém kole měl Zeman necelých čtyřicet procent, což odpovídá zhruba poměru mladých a starousedl­íků ve Srubci.

„My máme v celé obci věkový průměr 37 let. Mladí žijí nahoře, staří, kteří volí konzervati­vněji, dole. Při každých volbách je obec rozdělená. Nové domky volily v parlamentn­ích volbách ANO, lidé ze statků volili ČSSD,“doplňuje starostka Lenka Malá.

Rozdílnost a rozdělenos­t vsi je vidět na první pohled. Za vraty usedlostí v dolní části Srubce štěkají psi, z parapetu u zdejší hospody civí šedá kočka na unuděnou náves s kapličkou a knihobudko­u. Všichni se tu s vámi ochotně baví a navzájem se znají. Novostavby zase hlídají nejčastěji kamery, neprůhledn­é či betonové dvoumetrov­é ploty. Místo kapličky zde stojí moderní dětské hřiště. I sousedé navzájem znají maximálně jméno. „Volíme Jiřího Drahoše, chceme na Hradě slušnost a ne buranské chování,“vysvětluje jedna z mladých maminek.

Ačkoliv volby začnou až za hodinu, přesto před hospodu v „Zemanově“okrsku už přijíždí první voliči ve stříbrném passatu. Dívka s občankou v ruce se hrne k zavřené hospodě. „Ještě se nevolí?“zeptá se zklamaně, když vezme za kliku. Mezi prvními dvaceti voliči, kteří přišli v prvních deseti minutách od otevření místnosti, volili i starší manželé. „Jdu volit Zemana. Drahoš mi není sympatický, navíc ho znám z Akademie věd, kde jsem pracovala,“vysvětluje dáma v bílém kabátku.

Za mě volí manželka

Zdá se, že volební účast tady bude vysoká a možná překoná i tu minulou, jež činila bezmála 70 procent. Příběhy některých voličů znějí bizarně.

„Koho volím?“zopakuje otázku nedoslýcha­vý stařík za drátěným plotem domku. Pak pokrčí rameny. „Za mě volí manželka. Vždycky mi něco strčí do obálky,“dodává. Jestli půjde volit i v druhém kole, zatím neví. „Jsem doma sám,“dodává.

Situace ve Srubci, kde Jiřího Drahoše volí mladší lidé ze satelitu a starousedl­íci volí Miloše Zemana, politology nepřekvapu­je. Je to jeden z charakteri­stických rysů – věk a příjem. „Mladší lidé inklinují k Drahošovi. Starší k Zemanovi. S rostoucím příjmem stoupá pravděpodo­bnost, že dotyčný bude volit Drahoše. Ale nejsou to jediné dominantní znaky,“vysvětluje Petr Jüptner s tím, že roli může hrát i religiozit­a.

Srubec se od devadesátý­ch let trojnásobn­ě rozrostl a od roku 2006 se počet lidí zvýšil o 927 na současných 2,5 tisíce. Stal se tak jednou z nejrychlej­i se rozrůstají­cích vesnic v republice, mladí lidé měli zájem o parcely nedaleko krajského města, ale obec na to víceméně dneska doplácí. Chce stále fungovat jako vesnice, jenže nemá vlastní kulturní dům, školu ani sál. A tak třeba obecní ples se příští týden koná v Českých Budějovicí­ch v kulturáku na jednom z největších sídlišť v krajském městě a právě o vlastní škole – malotřídce – místní nejvíce sní.

Náš soused Vratislav Kulhánek

Místní mají o volby takový zájem, že obec vydala i stovku voličských průkazů, se kterými budou místní volit jinde – nejčastěji na dovolených v horách. Naopak s voličským průkazem přijde osmička lidí, všichni „místní“, kteří tu bydlí v nových domech, ale ještě nemají ve Srubci bydliště. Kupříkladu nově zde bydlí kandidát na prezidenta Vratislav Kulhánek. „Lidé to ani nevěděli, až když v novinách uviděli fotku, na které uklízel sníh před domem, zjistili, že je to jejich soused,“dodává starostka Malá.

 ??  ?? Rozdělená vesnice „Mladí žijí nahoře na kopci, staří, kteří volí konzervati­vněji, dole. Při každých volbách je obec rozdělená,“říká starostka Srubce Lenka Malá.
Rozdělená vesnice „Mladí žijí nahoře na kopci, staří, kteří volí konzervati­vněji, dole. Při každých volbách je obec rozdělená,“říká starostka Srubce Lenka Malá.
 ?? 2x foto: Petr Lundák, MAFRA ?? Remíza V jihočeském Srubci volilo v prvním kole prezidents­ké volby shodně 375 lidí Miloše Zemana i Jiřího Drahoše.
2x foto: Petr Lundák, MAFRA Remíza V jihočeském Srubci volilo v prvním kole prezidents­ké volby shodně 375 lidí Miloše Zemana i Jiřího Drahoše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia