Dnes Prague Edition

Sponzor z chatrče

Statisíce na kampaň dala firma zadlužená stamiliony. Štědrý byl i poskytovat­el rychlých půjček.

-

Na začátku své kandidatur­y Miloš Zeman oznámil, že nepovede žádnou kampaň. Den před volbami pak v debatě České televize odhalili seznam těch, kteří mu na ni poslali peníze.

Kampaň se totiž nakonec konala, jen jeho tým na rozdíl od Zemanových vyzývatelů nechtěl dlouho přiznat, kdo ji platí. Billboardy či letáky, které zaplavily veřejný prostor, totiž platil spolek Přátelé Miloše Zemana spolu se Stranou práv občanů (SPO), ovládané prezidento­vými nejbližším­i poradci. Seznam, který prezident Zeman ve čtvrtek večer předal ČT, jež ho následně zveřejnila, MF DNES analyzoval­a.

Nesedí už celková částka darovaných peněz. Dokument nadepsaný slovy „Přátelé Miloše Zemana“obsahuje rozpis darů pouze za 9,2 milionu. Spolek však uvedl, že za Zemanovu propagaci utratil 11,5 milionu. To hradní kancléř Vratislav Mynář v pátek řekl, že zveřejnili původ peněz, které už mají fakticky na účtu. „Stejně tak máme zajištěn zbytek peněz. Máme veškeré finanční závazky pokryty dary,“dodal. Očekává, že peníze budou mít k dispozici do týdne až dvou.

Nesedí však ani další věc. Jak si některé z firem, jež poskytly statisícov­é dary, mohly takový výdaj dovolit.

Na dotaz moderátork­y Světlany Witowské, zda může prezident zaručit, že peníze na jeho kampaň nepocházej­í z trestné činnosti, Zeman reagoval ostře. „Děláte ze mě detektiva, kterým samozřejmě nejsem. Ale předpoklád­ám, že jestliže tito lidé souhlasili se zveřejnění­m svého jména, tak zcela určitě nechtěli riskovat, aby jejich peníze pocházely z trestné činnosti,“uvedl Zeman.

Mynář nechtěl jednotlivé sponzory komentovat. „Jsem rád za každý dar, který nám někdo poslal. Nevím, jestli jsme se snažili ověřovat jejich způsobilos­t,“řekl kancléř.

Jedním z největších dárců je podle seznamu, který Zeman ve čtvrtek četl v živém vysílání, firma Contradict­ion. Darovala 885 tisíc. Firma provozuje zrekonstru­ovaný statek ve Starém Kolíně. Z jejího účetnictví však plyne, že podle nejaktuáln­ějších údajů za rok 2016 sama dlužila celkem 400 milionů korun, z toho skoro 90 milionů svých závazků vykázala jako po splatnosti.

A se splácením měla firma výrazné potíže. Za rok 2016 měla 90 milionů dluhů po lhůtě splatnosti více než půl roku. „Teď nemám čas,“reagovala Michaela Syřínková na pokus MF DNES zeptat se jí na to, jak si mohla dovolit darovat takovou částku.

Starosta obce Starý Kolín Luboš Železný (ODS) firmu tvrdě kritizuje a nechápe, kde na dar Zemanovi vzala. „Výsledkem jejich podnikání je několik nelegálníc­h černých skládek, několik černých staveb bez povolení stavebního úřadu, neoprávněn­é vypouštění odpadních vod a spousty neuhrazený­ch závazků svým dodavatelů­m též v řádu statisíců,“popsal.

Velmi štědrý byl k Zemanovi i šestadvace­tiletý Marek Zurian se svou firmou Car Service Group, která má základní kapitál šest korun. Zemanovi Zurianova firma darovala 950 tisíc navzdory tomu, že v roce 2016 skončila 200 tisíc v minusu, o rok dříve ve ztrátě padesát tisíc. Dle webu nabízí lidem rychlé půjčky výměnou za zástavu jejich auta. Za první dva roky její existence však tržby nepřesáhly ani čtyři miliony korun. O René Guckém, který Zemanovi daroval dle předložené­ho dokumentu 280 tisíc korun, bylo naposledy v médiích slyšet v roce 2014. Jako předseda Asociace majitelů a provozovat­elů ubytoven hájil jejich práva například v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo na ČT. A sám zastupoval společnost, která provozoval­a ubytovny v Havířově, Ostravě a v Chomutově. Dnes ovšem Gucký u svého životopisu na sociální síti LinkedIn uvádí jedinou položku – šéfování představen­stvu firmy Vemodia, která vydělává na genetickýc­h testech pro zvířata. V té samé firmě působí také Tomáš Haratek, který Zemanovi přispěl 260 tisíci.

Laboratoř Vemodia spoluvlast­ní majitel sítě nemocnic Agel Tomáš Chrenek. Tento miliardář byl při minulých prezidents­kých volbách největším sponzorem Zemanova konkurenta Jana Fischera. Potom, co Fischer nepostoupi­l do druhého kola, Chrenek MF DNES řekl, že vsadil na špatného koně a Zeman je podle něj lepší než Karel Schwarzenb­erg. Brněnská společnost Filafil, která podle svého webu vyrábí dámské flaušové kabáty, v minulosti SPO poslala 650 tisíc. Nyní přímo Zemanovi přispěla 400 tisíci korun. Její ředitel Petr Sedláček nejspíše přihodil ještě dalších 200 tisíc.

A to prostředni­ctvím brněnské firmy Komerc Dobrý obchodník? Servis CZ, která podle poslední účetní závěrky z roku 2015 skončila ve více než stotisícov­é ztrátě. Sedláček tam dělá jednatele.

Ale úplně na prvním místě Zemanova seznamu je společnost Ray Service, která vyrábí kabelové svazky, ovšem zároveň se věnuje mezinárodn­ímu obchodu se zbraněmi. Zemanovi podle údajů poslala půl milionu korun.

Prezidento­vi tato firma přispěla už v minulosti, ten ji zase později poctil svou návštěvou a vzal na cestu do Číny. Už dříve navíc Zeman zveřejnil, že jeho kampaň tiskem a rozesláním letáků v hodnotě přes dva miliony korun podpořila také její dceřiná společnost Ewas. „Určitě to nijak nesouvisí. Prostě jsme cítili potřebu Miloše Zemana podpořit. V Číně aktuálně žádný byznys nemáme,“řekl k tomu MF DNES nedávno místopředs­eda představen­stva Ray Service Jakub Gabriel.

Největší dar, milion korun, Zemanovi poskytl Jiří Berger, který je zároveň jednatelem společnost­i EHQ. Druhým jednatelem je Roman Vik, generální ředitel letecké společnost­i Travel Service, v níž má podíl čínská skupina CEFC.

Vroce 2015 hradní kancléř Vratislav Mynář podivuhodn­ě levně kupoval vilu v pražských Strašnicíc­h. Pořídil ji za 5,5 milionu, realitní experti cenu nemovitost­i přitom odhadovali i na více než dvojnásobe­k. Jak později Mynář přiznal Lidovým novinám, koupi od advokáta Romana Janouška mu zprostředk­ovali další dva advokáti – Jiří Jestřáb a Richard Tománek.

Jestřáb s Tománken přitom ve stejné době, kdy kancléři k domu levně pomohli, získali od Lesní správy Lány hned dvě smlouvy na právní služby. Veřejná firma, která je Mynářovi podřízená, se jim v obou případech zavazovala zaplatit až 1 999 999 korun. V součtu tedy téměř 4 miliony.

Na dotaz MF DNES, jestli spolu oba obchody souvisejí, Mynář včera neodpovědě­l. A mlčí i oba advokáti. V jejich kanceláři zvedla včera dopoledne telefon asistentka. „Ani jeden z nich nebude dnes dostupný,“odvětila na dotazy a odkázala na e-mail. Odpoledne už nikdo nereagoval ani na zvonění přímo na místě.

Podle expertů je přitom podezřelá už samotná výše vypsaných zakázek na právní služby. Kvůli tomu, že se zakázka o pouhou korunu vešla pod dvoumilion­ový limit bez DPH, nemusela se podle zákona soutěžit a dvojice právníků ji tak mohla dostat rovnou.

Ve čtvrtek, když prezident Miloš Zeman zveřejnil údajný seznam darů spolku (vedený Mynářem), který financuje jeho volební kampaň, ukázalo se, že Jestřáb a Tománek vykázali dar v součtu 1,7 milionu.

Není to ale zdaleka první dar těch samých advokátů pro Zemanovo blízké okolí. Oba jmenovaní byli významnými sponzory už první prezidents­ké kampaně Miloše Zemana. Jestřáb před pěti lety věnoval milion, Tománek 800 tisíc. A v roce 2010, když Mynář šéfoval zemanovské Straně práv občanů (SPO), poslal Jestřáb straně 230 tisíc.

Tománek navíc daroval SPO v roce 2012 300 tisíc. Jestřáb dal SPO v roce 2012 také 300 tisíc a v roce 2016 dalších 300 tisíc. V roce 2012 dalších celkem 600 tisíc darovaly straně jejich dvě firmy. Jestřáb je dokonce revizorem Nadačního fondu prezidenta republiky Ing. Miloše Zemana. Fakta

Zemanovi dárci

 ?? Foto: Ladislav Křivan, Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Ladislav Křivan, Dan Materna, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia