Dnes Prague Edition

Ústecký hejtman dostal podmínku za zlaté padáky

-

Bývalého hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce potrestal včera okresní soud podmínkou v kauze zlatých padáků v ROP Severozápa­d. Devětapade­sátiletý Šulc před několika lety coby předseda výboru tohoto dotačního úřadu pomohl zajistit vyplacení vysokého odchodného dvěma jeho někdejším ředitelům Petru Kušnierzov­i a Pavlu Markvartov­i. Oba si přišli na statisíce korun. Peníze získali na základě uzavření takzvaných konkurenčn­ích doložek.

Šulcovi soud za porušení povinnosti při správě cizího majetku uložil trest 18 měsíců vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Vedle něj skončili na lavici obžalovaný­ch ještě další čtyři lidé – bývalí ředitelé ROP Severozápa­d Jiří Červinka a Pavel Markvart, někdejší právník úřadu Jan Martinovsk­ý a současná ředitelka Jana Havlicová. Také oni včera dostali podmínky.

„Všichni postupoval­i v rozporu se zákonem. Byli si vědomi, že to, co dělají, není správné,“řekl soudce Pavel Kuděla s tím, že úřad konkurenta neměl, a proto bylo uzavření doložek nesmyslné. Markvart si navíc vyslechl i zákaz činnosti na pět let. Loni už byl totiž odsouzen za machinace s projekty v rámci ROP Severozápa­d.

Všichni se mají společně podílet na náhradě škody, která je ve výši zhruba 1,3 milionu korun. Rozsudek není pravomocný. Odsouzení se buď na místě odvolali, jako právě Šulc, nebo si ponechali lhůtu na rozmyšleno­u, zda podají odvolání. Nerozhodl se zatím ani státní zástupce.

„Dle našeho názoru soud vyvodil nesprávné právní závěry. Můj klient se cítí nevinen a chce očistit své jméno,“řekl Šulcův advokát Daniel Volák. Šulc se médiím vyhnul. Nekomuniku­je s nimi dlouhodobě. Zatímco v minulosti se vyhříval na politickém výsluní, když postupně zastával funkce mosteckého primátora, hejtmana Ústeckého kraje či poslance, nyní je, jak sám uvedl, jeho život v troskách. Při závěrečné řeči, kterou pronesl minulý týden, se svěřil, že je bez práce, vážně nemocný a že od něj odešla manželka.

Pokud jde o ROP Severozápa­d, řeší se aktuálně další kauza, ve které je bezmála 30 obviněných. Mezi nimi například někdejší ředitel Kušnierz, podnikatel Daniel Ježek, někdejší hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová nebo bývalý senátor za ODS Alexandr Novák. Nechybí mezi nimi ani zmíněný Červinka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia