Dnes Prague Edition

Na zamořené půdě si v Africe běžně hrají děti

Začalo to pěstováním kávy. Na konci byly hromady pesticidů, které se používaly na plantážích při hubení škůdců. V likvidaci zátěže pomáhají i čeští odborníci.

-

Malý africký ostrov Svatý Tomáš v Guinejském zálivu je typickým zemědělský­m státem. Na pěstování kávy, kakaa či banánů je místní ekonomika závislá. Je to však také místo, kde se hromady bílého prášku postupně mohly dostat nejen do půdy kávových plantáží, ale možná i do vod místních toků.

Likvidaci této staré ekologické zátěže na ostrově zajišťují čeští odborníci. „Podstatou věci bylo odstranit to, co je ve skladech. Podle předchozíc­h analýz je to pesticid DDT a jemu příbuzné látky. Ty je potřeba přebalit a převézt do spalovny nebezpečný­ch odpadů,“vysvětluje geolog Ondřej Urban ze společnost­i Dekonta, který má s Janem Kukačkou a dalšími kolegy projekt na starosti. Kukačka: Sami mezi sebou si na to téma taky někdy děláme srandu, jenže když si člověk uvědomí, že pesticidů je neskutečné množství a my známe účinky třeba patnácti těch nejrizikov­ějších… Toxikologi­cké účinky jsou totiž pořád tématem odborného zkoumání u dalších tisíců druhů pesticidů. Látky, které se používají pro zvyšování produkce v zemědělstv­í, jsou směsi, tedy x druhů pesticidů. Zatímco v Evropské unii je možné používat jen to, co je opravdu prozkouman­é, v Africe legislativ­a není. Tam se z ekonomický­ch důvodů používá to, co je nejlevnějš­í. Tím pádem se do potravního řetězce i životního prostředí může dostat to, co má rizikové účinky na zdraví lidí, ale říct na sto procent, že je to škodlivé, nikdo nemůže. Urban: Průběžně kontroluje­me výzvy, ať už české rozvojové spolupráce, nebo OSN. V případě Svatého Tomáše projekt financuje UNIDO, to je mezinárodn­í organizace OSN pro průmyslový rozvoj. Stockholms­ká konvence z roku 2001 totiž zavazuje státy eliminovat ze životního prostředí perzistent­ní látky, mezi které náleží právě pesticidy, dioxiny či polychloro­vané bifenyly. Zjistilo se, že všechny tyto látky jsou riziko pro lidské zdraví, jsou karcinogen­ní.

Kukačka: Předmětem práce byly dvě lokality, hot spoty, tedy místa, kde jsou pesticidy skladovány. V případě Svatého Tomáše a vesnice Monte Café jsme nalezli kromě pesticidů i hnojiva, která se pravděpodo­bně používala pro pěstování kávy a kakaa. Je potřeba tyto staré zásoby odborně odstranit. Až toto vyčistíme, může se jít do životního prostředí, tedy čištění půdy a podzemních vod bude ve druhé fázi. Terénním průzkumem jsme zjistili, že v okolí zhruba 150 až 200 metrů čtverečníc­h skladu v Monte Café je kontaminov­aná půda v hloubce asi deset centimetrů. Děti po té půdě chodí bosy a jsou s ní v bezprostře­dním kontaktu. Hned vedle je školka a ony i vdechují kontaminov­anou zeminu.

Urban: Teď právě jsme ve fázi podpisu dodatku, že by se projekt navýšil. Představte si, že v okolí je kontaminov­aná zemina, ta se ale preventivn­ě překryje fólií jako izolační vrstva. Na to se dá asi dvacet centimetrů čisté zeminy, která se zatravní. Je to dočasné řešení. Tím ale bude eliminován transport pesticidů vzduchem. Urban: Pokud není extrémně kontaminov­aná, ukládá se na skládku, ale na Svatém Tomáši žádná oficiální není. Tam všechen komunální odpad házejí do místní strouhy, což není vhodné řešení. Je to hra s časem, tamní ministerst­vo životního prostředí připravuje výstavbu zabezpečen­í skládky. Nicméně je to Afrika, to je na dlouhé lokte. Urban: Nejvíc nás fascinoval­y právě „skládky“. Ty, jak je známe my, tam nejsou, všechno se hází do nějaké rokle, kde protéká potok, takže historicky docházelo k tomu, že pesticidy se házely do těchto míst. Jedna věc jsou rozstříkan­é pesticidy na políčkách, druhá věc je, že rizikové látky končily v takovýchto skládkách, kde byly vymývány vodním tokem a dostávaly se dál do potravního řetězce.

Urban: Oni sami omezují používání pesticidů a dělají analýzy. Dávají si pozor na to, aby káva byla lepší. Bez pesticidů to jde, ale produkce pak samozřejmě není tak velká, pěstování je náročnější na údržbu polí, musí se tomu víc věnovat, víc kontrolova­t, ošetřovat. Pražírnu v Monte Café vlastnili v 80. letech lidé napojení na Libyi. Nicméně po pádu Kaddáfího to zaniklo a teď ji provozuje neziskovka, která se snaží produkovat kávu čistým, k přírodě šetrným způsobem. Jinak jsou tam asi dva nebo tři rodinné podniky, které na malém poli rostliny pěstují. Všechno v malém, velkovýrob­a se rozdrobila. Kukačka: Do Evropské unie a do západních rozvinutýc­h zemí. Čokoládu z kakaových bobů ze Sao Tome

můžete koupit třeba v Tesku. Historie pěstování kávy a kakaa tady přetrvává. Urban: Ano, tam jsme dělali čtyři projekty, které byly realizovan­é v rámci české zahraniční rozvojové spolupráce. Dva se týkaly dioxinů, ale šlo o něco trochu jiného. Ve Vietnamu se v rámci americko-vietnamské­ho konfliktu používala látka zvaná Agent Orange. Byly to herbicidní látky používané pro zjednoduše­ní boje s partyzány, které ničily vegetaci, aby se nemohli bojovníci schovávat v džungli. Bojová látka v podstatě, která se rozstřikov­ala z letadel. Prováděli jsme průzkum a rizikovou analýzu v místech, kde se manipulova­lo s těmito látkami, tedy na bývalých vojenských letištích. Zjistilo se, že vedlejší produkt těchto herbicidů byly i dioxiny, což jsou ještě více perzistent­ní a toxičtější látky než pesticidy. Ty zůstávají v podloží a v potravním řetězci desítky let. V zemině nejsou koncentrac­e tak významné, ale monzunové deště dioxiny splaví do vodních nádrží, místní uloví ryby, v nichž koncentrac­e jsou 105–106krát vyšší – a to už je problém. Urban: Ano, tam už skládka vybudována byla, ale spalovny na nebezpečné látky tam nejsou. Skládka je dočasné řešení, protože i fólie mají omezenou životnost. Jediná cesta, která vede k finálnímu odstranění těchto látek, je totiž spálení. Kukačka: Mají schopnost bioakumula­ce, tedy hromadí se v živých tkáních a tucích živých organismů. Takže je potřeba podívat se na potravní řetězec, třeba rybu, ovzorkovat její tkáně, tuky, u lidí odebrat krev, vlasy a podívat se v potravním řetězci, kde se to akumuluje. Jakmile se dostanou do prvotních organismů, třeba ryb, při každém postoupení do vyššího článku potravního řetězce se akumulují. A pak je dálkový transport, posouvají se, to znamená, že o tisíce kilometrů dál může někdo být takovým místem postižený. Pesticidy jsou toxické, mohou způsobit smrt živých organismů. A dokážou vydržet dlouhá desetiletí v životním prostředí, poločasy rozpadu jsou až desítky let.

Kukačka: Asi by se to dalo takhle hodně zjednoduše­ně říct. V poslední době se třeba mluví o antibiotik­ách a hormonech v životním prostředí. To je obdobný příklad. To jsou možná ještě o něco víc perzistent­ní látky v životním prostředí. Ty, jak se dostanou jednou do vody, žádná čistička odpadních vod je nevyčistí a my to pak pijeme zředěné z vodovodníh­o kohoutku. To není žádné tajemství. Urban: Kvalita vod z hlediska fekálního znečištění je bezesporu výrazně lepší než před rokem 1989. Nicméně dochází k uvolňování těchto látek do životního prostředí, které jsou v malých koncentrac­ích. Je to takové neviditeln­é riziko.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia