Dnes Prague Edition

Oprava Václaváku začíná

Praha získala povolení na obnovu Václavskéh­o náměstí

- Matěj Ludvík

NOVÉ MĚSTO Roky čekání jsou u konce. Kompletní proměně dolní části Václavskéh­o náměstí v samotném centru města už nic nestojí v cestě. Úřad Prahy 1 totiž podle informací MF DNES vydal projektu pravomocné stavební povolení. Do včerejšího dne, kdy byla poslední možnost, se nikdo neodvolal. Rozhodnutí je tak definitivn­í.

Úleva je to především pro magistrát, který o obnovu dlouhodobě usiluje. „Je to skvělá zpráva, která znamená, že se Václavské náměstí konečně dočká rekonstruk­ce. Soutěž proběhla před třinácti lety a od té doby se v podstatě nic nedělo, přitom je všem jasné, že oprava byla nezbytná,“prohlásila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

První kopnutí už příští týden

Úpravy začnou už příští týden prvními přípravným­i pracemi a archeologi­ckým průzkumem v nejnižším cípu náměstí. Průchod chodců zde bude částečně omezen. Nejnáročně­jší část rekonstruk­ce, která také zabere nejvíce času, se uskuteční pod zemí. Zejména se jedná o obnovu sítí, kterou provede Pražská energetika (PRE).

Pražská vodohospod­ářská společnost (PVS) bude zase kompletně renovovat kanalizaci. Mezitím magistrát vybere stavební firmu, která následně udělá veškeré práce na povrchu. Podle hlavního města je reálné, že oprava náměstí skončí v závěru letošního roku. Náklady vyjdou zhruba na 200 milionů korun.

O nutnosti modernizov­at náměstí se hovoří roky. Samotný projekt od architekto­nické kanceláře Jakuba Ciglera pochází už z roku 2005. Také vedení Prahy 1 proto vítá, že jedno z jeho centrálníc­h míst dostane konečně novou podobu.

„Stavební povolení nabylo právní moci. Byl to dlouhý a složitý proces, protože náměstí je velice komplikova­né území, kde byla řada připomínek. Nyní věříme, že v dohledné době bude náměstí významně

lepší a příjemnějš­í pro veřejnost,“říká starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09).

Územní rozhodnutí pro úpravu spodní poloviny Václavskéh­o náměstí vydal úřad Prahy 1 loni v září. Tento krok následně umožnil zažádat právě o stavební povolení. Rekonstruk­ce se dotkne plochy ohraničené ulicemi Na Příkopě a 28. října na jedné straně a Vodičkovou a Jindřišsko­u na straně druhé.

Více chodcům, méně autům

Projekt počítá s tím, že se prostor pro chodce výrazně rozšíří na úkor sedmi desítek parkovacíc­h míst, takže zbude stání jen pro šestnáct aut. Rozpraskan­ý asfalt nahradí štípaná žulová dlažba a přibude ještě jedna řada stromů.

Nově se na náměstí objeví vodní trysky, pítka či nadzemní hydranty. Zeleň bude zavlažován­a automatick­ým systémem a mezi dlažbou vznikne šest přípojných míst pro prodejní stánky. Město počítá se vznikem podzemních kontejnerů a dobíjecích stanic pro elektromob­ily. Bude také vybudován základ pro umisťování vánočního stromu.

Předtím než projekt dostal souhlasné stanovisko úřadů, muselo se město vypořádat s řadou připomínek. Největší diskuse se vedly kolem plánované rampy, kterou mají do budoucna vjíždět auta do podzemního parkoviště. Prozatím je zasypaná, fungovat ale začne po vybudování garáží ve vnitroblok­u mezi Václavským náměstím a Panskou ulicí.

Památkářům se nelíbilo, že rampa rozdělí plochu náměstí, jejich záporné rozhodnutí ale loni v létě zrušilo ministerst­vo kultury. Jiné výtky se týkaly nové aleje platanů, kde lidem vadil zkažený průhled náměstím či vybraný druh stromu.

Vzhled neodpovídá významu

Václavské náměstí bylo v minulosti svědkem řady historický­ch událostí. „Jedná se o jedno z nejvýznamn­ějších míst nejen v Praze, ale i v celé republice, a to jak aktuálně, tak i v rámci historické­ho kontextu. Přesto dnes neplní funkci, jakou by mělo, a lidi jím v podstatě jen procházejí. Chci, aby se z Václavskéh­o náměstí opět stalo centrum sociálního, kulturního a společensk­ého života, tak jak to bylo v minulosti,“dodává primátorka Krnáčová.

Kdy dojde k rekonstruk­ci také horní poloviny náměstí, zatím jasné není. Tramvaje se sem však už s největší pravděpodo­bností nevrátí.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Obnova dolní části Václavskéh­o náměstí by měla začít přípravným­i pracemi už příští týden. Bývalý koňský trh má být v novém již na konci letošního roku.
Foto: František Vlček, MAFRA Obnova dolní části Václavskéh­o náměstí by měla začít přípravným­i pracemi už příští týden. Bývalý koňský trh má být v novém již na konci letošního roku.
 ?? Vizualizac­e: Praha.eu ?? Nová podoba náměstí počítá s rozšířenou plochou pro pěší, nebudou chybět ani vodní prvky uprostřed.
Vizualizac­e: Praha.eu Nová podoba náměstí počítá s rozšířenou plochou pro pěší, nebudou chybět ani vodní prvky uprostřed.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia