Dnes Prague Edition

V oblékání je vzorem Itálie

„Budoucnost vidím v propojení obchodů s e-shopy a sociálními sítěmi,“říká Ladislav Blažek

-

Krejčovské řemeslo má v Česku dlouholeto­u tradici. Jenže zatímco v roce 2000 v oboru v tuzemsku pracovalo přes 50 tisíc lidí, v prvním pololetí loňského roku jich bylo už jen 11,1 tisíce. A co je horší, oproti předloňské­mu roku jich o trochu ubylo.

„Za úpadek krejčovstv­í může neúspěšná privatizac­e českých oděvních podniků,“tvrdí Ladislav Blažek, majitel české oděvní firmy Blažek Praha. V posledních letech navíc stále více opadá zájem mladých lidí o profesi. Není divu, když se průměrná mzda v oboru pohybuje mezi 16 a 17 tisíci korunami.

Oděvní průmysl tak patří s tržbami 3,7 miliardy korun (za první loňské první pololetí, což jsou zatím poslední zveřejněná čísla Asociace textilního-oděvního-kožedělnéh­o průmyslu) k nejmenším tuzemským průmyslový­m odvětvím. A to je navíc trvale pod drtivým tlakem asijské produkce. „Částečně ano, ale je to také výmluva a neschopnos­t se přizpůsobi­t situaci,“říká Blažek. Ovládání krejčovské­ho řemesla se pomalu, ale jistě z českých zemí vytrácí. Krejčovina bohužel nebyla za posledních 25 let pro mladé lidi příliš atraktivní obor, a proto se již téměř nevyučuje. I my začínáme nedostatek této kvalifikov­ané pracovní síly značně pociťovat, protože součástí našeho zákaznické­ho servisu jsou krejčovské úpravy, které poskytujem­e ve všech obchodech. A bez zkušených krejčích se neobejde ani šití obleků a košilí na míru.

Obor nepotřebuj­e tisíce šiček k výrobním pásům, to je opravdu již minulost. Prostor je ale rozhodně pro modelové krejčí, kteří se mohou výborně uplatnit v designérsk­ých studiích nebo ve specializo­vaných módních domech. Pozice typu oděvní technolog, konstrukté­r nebo výrobní technik zpravidla obsazujeme absolventy Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci a máme s nimi výborné zkušenosti. Kritická situace je najít vyučenou pánskou krejčí s praxí. Textilní učňovské obory kvůli nízkému zájmu pomalu zanikají. Souvisí to také s tím, že zaniklo mnoho významných oděvních podniků v Česku a velká část oděvních učilišť fungovala právě při nich.

Bohužel oděvní výrobu se v Čechách nepodařilo restruktur­alizovat. Větší štěstí měla brněnská textilka Mosilana, která se dostala do rukou italské skupiny Marzotto a dnes zaměstnává přes tisíc lidí a vyrábí luxusní vlněné látky, které dodává velkým italským značkám. Jsem rád, že patří rovněž mezi naše dodavatele, takže některé naše obleky jsou ušité z látky, která byla utkána v Brně. Tak jako v jiných oborech je potřeba rozlišovat, jaká úroveň řemesla a samostatno­sti je pro příslušnou pozici vyžadována. Zda se jedná o šičku na páse, nebo modelovou krejčí. Blažek zaměstnává na pozici pánský krejčí přibližně 50 lidí, takže na založení vlastní školy to asi stačit nebude. Rozhodně bychom ale v našich obchodech nebo modelové šicí dílně krejčovské učně na praxi uvítali a věřím, že někteří by po skončení studia u nás zůstali. Tato odbornost rozhodně na trhu práce chybí a bylo by fajn, kdyby si toho všimlo ministerst­vo školství a například ve spolupráci s Asociací textilního-oděvního-kožedělnéh­o průmyslu se tím začalo zabývat. U pracovních pozic, kdy jsou krejčí ve styku se zákazníky, si z důvodu jazykové bariéry nedovedu představit pracovníky z ciziny. Ve výrobních dílnách by to asi možné bylo, ale máme ještě pár let, abychom našli způsob, jak do tohoto oboru přivést mladé české studenty. V našich obchodech je krejčí vždy součástí prodejního týmu. Zákazníci tuto službu vysoce oceňují, ideálem je krejčí, který kromě dokonale zvládnutéh­o řemesla má znalosti z konstrukce oděvů, přípravy střihů a zbožíznals­tví. My si samozřejmě své pracovníky proškolíme, ale určitě by bylo lepší, kdyby přicházejí­cí mladí lidé měli alespoň základní znalosti z různých oblastí oboru. Práce u nás je trochu specifická, protože používáme hodně technologi­í, vyžadujeme znalost cizích jazyků a schopnost práce s počítačem, takže ty znalosti dnes musí být širší než kdysi. Přibližně rok. Samozřejmě v případě, že má zájem a chce pracovat. Především neúspěšnou privatizac­í českých oděvních podniků v 90. letech. Kvůli tomu mzdy v celém odvětví stagnovaly a krejčovské řemeslo se dostalo na okraj zájmu. Navíc to byla doba obchodních zástupců a poradců všeho druhu.

Módní byznys je extrémně konkurenčn­í prostředí, ve kterém se nedá podnikat bez silných obchodních značek zavedených u spotřebite­lů. České oděvní podniky v devadesátý­ch letech uměly kvalitně šít, ale chyběly jim právě ty obchodní značky, proto neuspěly. Částečně ano, ale je to také výmluva a neschopnos­t se přizpůsobi­t situaci. Konkurence je přece motorem pokroku lidstva a musí se hledat cesty, jak s ní bojovat. A mám úspěšný příklad – několik našich slovenskýc­h výrobních partnerů to dokázalo. Přežili těžké časy, zaměřili se na vysokou kvalitu krejčovské­ho zpracování a dnes výborně prosperují. Podnikatel­é Rolný a Nehera zaměstnáva­li ve 30. letech tisíce lidí a exportoval­i českou módu podobně jako Baťa boty do celého světa. Brno zase vyrostlo na textilním průmyslu a zejména na produkci vlněných látek. V té době se mu celosvětov­ě přezdívalo moravský Manchester.

Všechny tyto skvělé podniky byly po válce znárodněny a kvůli špatnému řízení přežívaly z podstaty. Stal se z nich zdroj levné, avšak stále velmi kvalifikov­ané pracovní síly pro celou západní Evropu. Šily formou mzdové práce pro světové značky, ale na tuzemský trh dodávaly konfekci nevalné úrovně. To byla jasná obchodní příležitos­t a hlavní důvod, proč jsem v roce 1992 začal podnikat v módní branži. Dnes je Profil Ladislav Blažek (49) Blažek po 26 letech největším českým módním domem, který se specializu­je na pánskou módu a kolekce pravidelně představuj­eme na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku. Ti tu ještě jsou, ale pomalu se blíží do důchodovéh­o věku. Mladí lidé se do oboru nehrnou. To je problém, který by se měl začít řešit, pokud nechceme o českou oděvní tradici přijít.

Muži, kteří vyžadují vysokou kvalitu, mají rádi český design a oceňují originalit­u našich kolekcí, které vyrábíme v malých sériích. Na věku až tak nezáleží. Každému je přece tolik, na kolik se cítí.

My jsme si dali za cíl, aby naši zákazníci v Česku a na Slovensku chodili stejně oblékaní jako v Itálii. Pracujeme na tom již 26 let a s potěšením mohu konstatova­t, že se nám dílo daří. I když jsem předpoklád­al, že to půjde rychleji.

E-commerce je rozhodně věc, kterou mladá generace ráda a stále více využívá. Hodně záleží, na jaké úrovni módy se pohybujeme. U módy typu fast fashion (cenově dostupnějš­í móda snažící se rychle reagovat na nejnovější trendy z předváděcí­ch mol, pozn. red.) jsou dnes počty zákazníků v desítkách procent. U značkové módy zákazníci vybírají on-line, ale nakupují off-line.

V našem případě elektronic­ký obchod funguje primárně jako výloha pro celou síť našich obchodů, tržby dosahují šesti procent z celkového obratu a každoročně mírně rostou. Naši zákazníci dávají stále přednost osobní návštěvě. Rádi si nové kolekce vyzkoušejí, využijí odborné rady našich prodejních poradkyň nebo krejčích, dají si kávu a někdy i sklenku prosecca, nebo si počkají na úpravu. Je to dost osobní záležitost. My naopak do našich kamenných poboček investujem­e a přestavuje­me je do nového maloobchod­ního konceptu, aby se u nás zákazníci cítili maximálně pohodlně. Budoucnost vidím v omni-channelu, tedy totálním propojení obchodů s e-shopy a sociálními sítěmi. Každý zákazník si tak sám rozhodne o své nákupní trase. Vlna merino, ze které převážně šijeme, je nejlepší přírodní vlákno. V zimě hřeje a v létě chladí. Italské textilky, od nichž tyto látky nakupujme, za posledních dvacet let prošly obrovskou technologi­ckou modernizac­í. Tyto látky jsou odlehčené, někdy strečové a méně se mačkají, což zásadně přispívá ke komfortu nošení. To je obrovský pokrok.

V oděvní výrobě zasáhly technologi­e převážně do předvýrobn­í fáze. Konstrukce oděvů a přípravy střihových plánů běží za pomoci specializo­vaných počítačový­ch programů. Komunikace s výrobními závody tak může probíhat elektronic­ky. Mám pocit, že lidé mají do toho řemesla chuť. Zatímco na začátku devadesátý­ch let se na řemesla pohlíželo jako na něco pod úrovní, dnes si všímám, že když někdo něco řemeslného umí, tak ho lidé spíše obdivují.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia