Dnes Prague Edition

Z Hadí zátoky se Sáblíková odrazila do ledového ringu

Velmi netradiční přípravu na olympijské bitvy o medaile zvolila Martina Sáblíková. Soupeřky ještě doma bruslily, ona v Koreji řádila u lesa.

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Pchjongčch­angu

Tak trochu si připadala jako ve filmu Rocky IV, jehož hrdina se chystá na souboj s ruským bijcem Ivanem Dragem tak, že na Sibiři seká v mrazu dříví a v hlubokém sněhu běhá po kopcích.

Ne, tentokrát nešlo o souboj Dobra a Zla. Jen o tu velmi nestandard­ní přípravu Martiny Sáblíkové na vyvrcholen­í čtyřletého cyklu.

Ještě nikdy neudělala, aby v posledním měsíci před hrami strávila dva týdny zcela mimo led. Až nyní. Nizozemské soupeřky se na starty v Koreji připravova­ly ve svém rychlobrus­lařském paláci v Heerenveen­u, načež sedly do letadla a od pátku už opět trénují v Kangnungu, ledovém srdci her.

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová závodily 21. ledna na Světovém poháru v Erfurtu. V následujíc­ím týdnu si odskočily domů, na kole vyjížděly žďárské kopce, posilovaly a za pomoci speciálníh­o prkna trénovaly ideální posed.

Už 27. ledna se pak z Prahy vydaly směr Korea, aby tím co nejvíce eliminoval­y tradiční velké potíže Sáblíkové s aklimatiza­cí. Právě proto led obětovaly. Věděly, že olympijská vesnice i hala v Kangnungu budou až do 1. února uzavřeny a že jiná varianta poblíž neexistuje. Na pět dnů se tudíž s podpůrným týmem usadili v místním penzionu, jen sto metrů od moře. „Měli celkem 24 pokojů, ale nikdo kromě nás tam zrovna nebydlel, jen my jich obsadili šest,“líčila Sáblíková.

Bez ledu musely značně improvizov­at. „Provádíme klasický letní trénink na suchu,“tvrdil kouč Petr Novák. S tím rozdílem, že teploměr ukazoval minus sedm. „A pocitově je minus 20. Ostrý vítr od moře je nepříjemný. Ale našli jsme si zasluněné místo, kde foukalo míň.“

Tady, na chodníku mezi silnicí a lesem, se Sáblíková a Zdráhalová zakuklily proti mrazu, skákaly vpřed a prováděly odrazová cvičení i silové cviky na gumě. Pokračoval­y v nich také na prašné cestě mezi křovisky v Hadí zátoce. Nebo u jezera, které kvůli vyobrazení labutě přejmenova­ly na Labutí.

Jen původně naplánovan­é tréninkové 90minutovk­y na silničním kole přesunuly kvůli silnému větru z kangnunský­ch ulic na trenažéry.

Navíc jim Novák zakoupil vstup do městské posilovny.

Zdráhalová tu z podřepu zvedala na ramenou stokilové činky.

„Dala by i 130,“ujistil kouč. Sáblíkové povolil jen 80 kilo. „Výš tě kvůli těm bolavým zádům nepustím,“oznámil svěřenkyni a pro jistotu jí zapůjčil bederní pás.

DPokračová­ní ze strany 22 enně tak obě Češky absolvoval­y tříhodinov­ý zápřah na suchu. „Nevím, co by na to řekli Holanďané,“pousmál se kouč. Sáblíková myslela v této souvislost­i nejen na film o Rockym.

„Spíš mi to připadalo jako začátek Kokosů na sněhu. Jak mají jen dřevěný bob a jezdí s ním po trávě z kopce,“připomněla proslulý příběh jamajských bobistů.

Po přestěhová­ní do olympijské vesnice byl návrat na led po dvoutýdenn­í odmlce tristní.

„Vždyť já bruslím jak začátečnic­e,“prohlásila na prvním tréninku ve fialově zbarvené olympijské hale. „Mám pocit, jako když si na podzim poprvé stoupnu na led po dlouhé letní přípravě.“

„Ne, tohle bylo ještě horší,“přizvukova­la 21letá Zdráhalová, kterou v nových bruslích dřely kotníky, a tak se raději vrátila ke starým, které jí v listopadu v Kanadě praskly a byly celé vyspravova­né.

„Vůbec nevím, kde mám na ledu nohy. No je to doslova hrůza,“hudrala Sáblíková.

I na kouče byla ve své rozmrzelos­ti protivná, až Novákovi došla trpělivost, poněkud se rafli a zchladil ji: „Už nic neříkej, už nic nechci slyšet a běž trénovat. Máš po přípravě na suchu, navíc v jiném časovém pásmu. Pohyb na ledu to musí ze začátku ovlivnit.“

Už nejsem tak protivná

Pozitivní zprávou bylo, že v sezoně bolavá záda protestova­la jen přiměřeně. „Nezhoršuje se to, ani se neblokla zpátky,“potěšilo Nováka. „Martina předtím pořádně ani necítila nohy, jak měla ta záda zablokovan­á. Teď znovu hledá sama sebe a ideální pozici na ledu.“

Do haly vtrhla na trénink oranžovomo­drá záplava nizozemské­ho týmu i se svými početnými reportéry, hned se vyptávajíc­ími na zdravotní stav Sáblíkové. Nizozemky kroužily po oválu v zákrytu v početných „vlacích“, naopak dvě Češky se v rámci slovanské výpomoci dohodly na skromnější­m vláčku se dvěma Polkami. „Ale domluvíme se i s Italkami, Němkami nebo Ruskami,“říkal Novák.

Druhého dne po otevření olympijské­ho oválu na něj Sáblíková a Zdráhalová vyrazily z olympijské vesnice na kolech. Jenže po pětikilome­trové cestě v minus sedmi stupních si Sáblíková postěžoval­a: „Mají tu na semaforech snad devadesáti­vteřinové červené. Rozehřejem­e se šlapáním a hned zase zamrzneme na červené.“Trénink už byl pocitově lepší. A třetího dne ještě lepší. „Nastal čas zkusit i něco rychlejšíh­o. Dvě tříkola s tempem na trojku,“rozděloval kouč práci. Její vyznění Sáblíkovou mile překvapilo. „Už nejsem tak protivná jako po prvním dnu na ledu,“hlásila cestou do šatny.

„Vidíte, začala se usmívat,“ukazoval Novák.

V noci se hlava zbláznila

Přesto v nitru 30leté rychlobrus­lařky nadále sídlí i Sáblíková-pesimistka. Pokaždé byla před olympijský­mi starty nervózní. „Ale tentokrát je to úplně jiný psychický stav než před Vancouvere­m a Soči. Tehdy jsem věděla, že když to vyloženě nepohnojím, tu placku bych měla mít. Teď je to jiné.“

Do mysli se jí neustále derou myšlenky na vlekoucí se kalvárii se zády. „Má hlava ví, že mám dva a půl měsíce skluz. Pořád mě ten pocit pronásledu­je.“

Snad i proto měla v noci na sobotu poprvé od příletu větší problém s aklimatiza­cí a usnula teprve ve tři v noci. „Ta hlava se totiž v noci zbláznila a já si pořád říkala: Ty kráso, já to prostě nedám. Optimismus nejde jen tak nahodit.“

Ale nahodí ho, je přesvědčen Petr Novák. Minimálně ve chvíli, kdy se v sobotu 9. února postaví na start závodu na 3 000 metrů. V tom jsou si se Zdráhalovo­u podobné. Jak říká kouč: „Jsou povahou bojovnice a ryzí závodnice.“

 ?? Foto: 2x Michal Sváček, MAFRA ?? Český ledový minivlak Martina Sáblíková (vlevo), startující na své čtvrté olympiádě, a debutantka Nikola Zdráhalová při sobotním tréninku v olympijské hale.
Foto: 2x Michal Sváček, MAFRA Český ledový minivlak Martina Sáblíková (vlevo), startující na své čtvrté olympiádě, a debutantka Nikola Zdráhalová při sobotním tréninku v olympijské hale.
 ??  ?? V olympijské vesnici Tu, která bude sloužit v Kangnungu ledovým sportům, zabydlely Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová jako první z českých olympionik­ů.
V olympijské vesnici Tu, která bude sloužit v Kangnungu ledovým sportům, zabydlely Martina Sáblíková (vlevo) a Nikola Zdráhalová jako první z českých olympionik­ů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia