Dnes Prague Edition

Do Česka míří chřipka kosící USA

Spojené státy se potýkají s mimořádně agresivní chřipkou. Ta se může dostat do Česka, které už je oslabené vlastní epidemií.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Přes 170 tisíc Čechů onemocnělo, deset už chřipce podlehlo. Rozjíždí se každoroční chřipková epidemie, ale letos ji může ještě významně zhoršit takzvaná hongkongsk­á chřipka.

Navzdory svému jménu by k nám nepřišla z Asie, ale ze Spojených států amerických, kde se kvůli nemoci zavírají školy a umírají na ni v extrémních případech i děti.

V Americe způsobila „hongkongsk­á chřipka“odborně nazývaná H3N2 nejhorší epidemii od takzvané prasečí chřipky v roce 2009.

„Pravděpodo­bnost, že se sem dostane americký H3N2, je enormně vysoká a může se jednat o dny,“odhaduje epidemiolo­g Roman Prymula, který je zároveň náměstkem ministra zdravotnic­tví.

Možnou ochranou může být očkování proti chřipce, ale vždycky zabírá až po dvou týdnech, takže může, ale také nemusí pomoci. Mělo by zabrat i proti chřipkovém­u kmenu z USA.

„Očkovat můžeme prakticky kdykoli, ale preferujem­e dobu do konce kalendářní­ho roku. Je třeba alespoň dvou týdnů, než nastoupí ochranné protilátky,“vysvětluje doktor Prymula. „Nevylučuji, že sem americký kmen už pronikl, když vidím, kolik lidí onemocnělo třeba u nás na ministerst­vu. Pro mnohé je to nejtěžší chřipka, jakou kdy zažili,“doplnil Prymula.

Na druhou stranu podle Prymuly nejsou namístě nějaká centrální krizová opatření státu, protože vir H3N2 není zase tak nebezpečný jako třeba ptačí chřipka přenesená na člověka.

Na úroveň epidemie už se dostala i „česká chřipka“, odborně označovaná jako chřipka B, což je z většiny jiný kmen než v USA.

Prozatím onemocnělo podle údajů od mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Gabriely Štěpanyové 1 722 pacientů na 100 tisíc obyvatel. Deset lidí už zemřelo. Epidemie trvá zatím týden a je na vzestupu.

Můžete se očkovat, jíst vitaminy, mýt si ruce, vyhýbat se nemocným kolegům, pokud nezůstali doma, a stejně to nemusí stačit, abyste zůstali zdraví.

Epidemie chřipky je v Česku stále na vzestupu. Prvně o ní začali lékaři hovořit v pátek a od té doby přibývá nemocných a další a další nemocnice zakazovaly návštěvy.

„Prognóza podle mě bude zhoršující se nebo setrvalá. Máme prázdniny a děti jsou naštěstí mimo kolektiv. Uvidíme, co bude po prázdninác­h,“řekla včera epidemiolo­žka Zdena Jágrová z pražské hygienické stanice.

V současnost­i se s chřipkou potýká 1 722 lidí na 100 tisíc obyvatel, přičemž o epidemii se mluví od hranice sedmnácti set. Situace tak není ještě dramatická. Na chřipku přesto už zemřelo 10 lidí. Osmi z nich bylo více než 60 let. V loňské „sezoně“si vzala 108 obětí, což bylo hodně nadprůměrn­é číslo. Celkem u 57 lidí letos měla nemoc komplikova­ný průběh, takže si to vyžádalo intenzivní léčbu v nemocnici.

Nejvíc nemocných je nyní v Libereckém kraji, který s 2 151 nemocnými na 100 tisíc obyvatel výrazně převyšuje průměr. Hodně lidí trpí chřipkou rovněž v jižních Čechách, na jižní Moravě, ve středních Čechách a v Praze. Naopak nejméně nemocných lékaři zaznamenal­i v Karlovarsk­ém kraji a v Olomouckém kraji.

Zavřené nemocnice

Epidemie letos přišla později než jindy. V minulé sezoně se objevila chřipka už před Vánocemi a na vrcholu byla v půli ledna. Tehdy činil celorepubl­ikový průměr 1 776 lidí na 100 tisíc obyvatel. Od té doby se ale epidemie přestala šířit a počet nemocných klesal.

Statistika naznačuje, že letos by chřipka mohla mít těžší průběh než loni. Již po prvním týdnu totiž dosahuje loňských maximálníc­h čísel. Skoro každý den přicházejí zprávy o tom, že nemocnice zakazují kvůli chřipce návštěvy. Dneškem se k nim připojí například nemocnice v Hradci Králové, která se pro návštěvy zavře úplně celá.

„Je to běžný postup. Neznamená to, že by chřipka byla horší než jindy.

Opatření platí do odvolání. Loni byla takto nemocnice zavřená měsíc,“vysvětlil mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Jinde si vystačili s uzavřením vybraných oddělení. Například největší česká nemocnice v Praze-Motole zavřela pro návštěvy podle mluvčí Ludmily Šimáčkové pouze pneumologi­ckou kliniku.

Pražská nemocnice Bulovka návštěvy do areálu pouští bez omezení. „Návštěvy našich pacientů v současné době neomezujem­e. Situaci ale nadále budeme sledovat. Chřipek sice pomalu přibývá, ale situace v Praze není o nic více dramatická než v předchozíc­h letech,“zdůvodnil to Martin Šalek z Nemocnice Na Bulovce.

Nesrocujte se a jezte ovoce

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldov­á už v pátek vystoupila na tiskové konferenci s několika radami, jak na chřipku. „Doporučuje­me vyhýbat se větším uskupením lidí a dodržovat základní hygienická pravidla – mýt si ruce po cestě MHD a kýchat do kapesníku. Pro posílení imunity je vhodné konzumovat dostatečné množství ovoce a zeleniny,“radí Gottvaldov­á.

Publikovan­é statistiky ve skutečnost­i zahrnují nejen „pravou“chřipku, ale i další respirační onemocnění.

Pro chřipku je charakteri­stický ostrý nástup nemoci, dráždivý kašel, bolesti svalů a hlavy a teploty 38 až 39 stupňů. Léčba trvá zhruba týden a pomohou léky jako paralen a nurofen.

Další aktuální statistika počtu pacientů s chřipkou bude k dispozici v pátek.

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia