Dnes Prague Edition

Mynářovy lánské zakázky

- Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

PRAHA Lánský zámek je skoro sto let sídlem prezidentů. Co se děje za jeho zdmi, zůstává veřejnosti skryto. Po svém znovuzvole­ní tam zmizel odpočívat i Miloš Zeman. Analýza MF DNES ukazuje, jak z uzavřenost­i Lán těží i nejvyšší hradní úředník, kancléř Vratislav Mynář.

Rozpočet Lesní správy Lány, který Mynář sestavuje, narostl za Zemanovy éry čtyřikrát. Vloni dokonce Hrad překročil schválený rozpočet o desítky milionů.

MF DNES prošla 80 lánských zakázek za víc než 530 milionů korun zadaných od nástupu Mynáře na Hrad. Propojení na někoho z Hradu, kdo o udělování rozhodoval, či jiné nesrovnalo­sti našla u 25. Jejich celková hodnota je téměř 440 milionů.

Zakázku za 4,4 milionu za právní služby v letech 2015 a 2016 z Lán například získala advokátní kancelář Jestřáb & Tománek. Ta Mynářovi zprostředk­ovala podivuhodn­ě levný nákup jeho pražské vily a zároveň před volbami poslala miliony na Zemanovu kampaň.

Další advokáti Halva & Olejár z Brna získali zakázku za 1,8 milionu. Advokát Michal Halva v minulosti pomáhal Mynářovi se získáním evropské dotace na stavbu jeho penzionu v Osvětimane­ch. Sídlí na stejné adrese jako některé Mynářovy firmy. Zmíněný dům patří Mynářovu dlouholeté­mu společníko­vi.

Technický dozor u zakázky na zpevnění svahů, po níž jdou nyní detektivov­é, přitom dělala za 2,3 milionu brněnská společnost GEOtest. Předseda představen­stva firmy a její spolumajit­el Martin Teyschl zároveň sedí v Mynářově nadaci, jejímž prostředni­ctvím podporují pomocnou školu kousek od Osvětiman. „To je historická věc. To s tím vůbec nesouvisí. Těmto věcem se věnujeme, tak jsme se o zakázku přihlásili,“uvedl Teyschl.

Zvěřinu do obřího panství za 200 tisíc letos dodal Miroslav Schön, jehož PR agentura podle Mynáře Zemanově kampani věnovala inzeráty v tisku v hodnotě 3,2 milionu.

Mnohé lánské zakázky jsou rozporcova­né. Vejdou se tak pod zákonný limit, nad který zákon nařizuje soutěž. Hrad, potažmo Lesní správa Lány, je proto mohl zadat konkrétním firmám. Například právní služby, které získali sponzoři Miloše Zemana, advokáti Tománek, Jestřáb, Lány vypsaly na 1 999 999 korun. Limit je 2 miliony.

„Znamená to, že se chtěli vyhnout tomu, aby se dostali do režimu o zadávání veřejných zakázek, takže nemuseli zadávat výběrové řízení. V tomto případě tedy neexistují žádná striktní, vymahateln­á pravidla pro výběr toho, kdo tu zakázku dostane,“uvedl právník protikorup­ční organizace Transparen­cy Internatio­nal Petr Leyer.

Zda to vše je jen velká shoda náhod, sám kancléř nekomentov­al. „Rušíte mě, pane kolego. Mám teď nějaké jednání před panem prezidente­m,“konstatova­l Mynář a položil telefon. Na další otázky už neodpovědě­l.

Mynář dění v Lánech jako kancléř sám neřídí. Po nástupu Zemana na Hrad do čela organizace bez soutěže dosadil Miloše Baláka. Právě on je za zakázky zodpovědný, pod řadou z nich je podepsaný jeho dlouholetý blízký spolupraco­vník Eduard Gaisler, kterého si do Lán přivedl.

O oba se zajímala policie. Baláka vloni po třech a půl letech ve funkci obvinila v souvislost­i se zakázkou na zpevnění břehů lánské nádrže Klíčava za 68 milionů korun.

Ve funkci však Balák přes stíhání zůstává. A zůstane i nadále. „Plně ctíme princip presumpce neviny. Nikdo nebyl pravomocně odsouzen. Presumpce neviny platí pro každého občana, pro ředitele lesní správy nebo třeba pro politiky,“vyjádřil se mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Kancléř Mynář se Baláka opakovaně zastával třeba i v televizi. A z rozpočtu lánské obory se platí dokonce i náklady na Balákovy právníky, které činí dva tisíce korun za hodinu. Vedení lánské obory včera na žádosti o reakci nereagoval­o. Baláka se redakce pokoušela kontaktova­t telefonick­y i mailem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia