Dnes Prague Edition

Ruml i Okamurův bratr. Chtějí s Piráty do Senátu

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Sál pod pražskou kavárnou s nezvyklým názvem V Lese obchází Hayato Okamura a rozdává vizitky, pirátský senátor Libor Michálek se zase zdraví s přítomnými jako starý známý, pod černým kloboukem v poslední řadě se ukrývá Jan Ruml, disident a někdejší ministr vnitra.

Piráti mají nezvyklý problém. Strana, jejímuž předsedovi je třicet sedm a šéfovi poslanců dvacet devět, hledá čtyřicátní­ky, kteří by za ni mohli kandidovat na podzim do Senátu. A právě Ruml či Okamura by mohli být řešením.

Jenže zdaleka to nemají jisté. Pražská buňka Pirátů senátní nominaci řeší dost nezvykle, případné kandidáty si sezvala na jedno místo – do kavárny, kde si je nejdříve vyzpovídal­i. Hlasovat o nich budou až doma, po internetu. A že o nominace je zájem, je nasnadě. V parlamentn­ích volbách získali Piráti v hlavním městě zhruba 18 procent, což dává slušnou šanci na zvolení.

První se v úterý Pirátům představil stávající senátor Libor Michálek, který chce obhajovat na pražských Vinohradec­h. Druhou možnou kandidátko­u je Eva Tylová, bývalá členka předsednic­tva Zelených. Ta by se chtěla za Piráty do Senátu probojovat ve volebním obvodu v Praze 12. „Líbí se mi vaše neotřelost, je to svěží vítr. Chci kandidovat v Praze 8,“prohlásil zase zmiňovaný Hayato Okamura. Neopomněl ani poznamenat, že je prakticky ve všem protiklade­m svého známějšího bratra Tomia.

Známá tvář 90. let Jan Ruml si přišel říct o podporu v obvodě zahrnující­m Rokycansko. Posledním, pátým zájemcem o hlasy Pirátů byl úspěšný pražský právník a filantrop Jan Holásek. „Proč chci kandidovat za Piráty? Překrýváme se v programu,“řekl. Kde se chystá kandidovat, nemá ještě zcela jasno.

V sále ale chyběl jeden očekávaný zájemce, Marek Hilšer, kterého Piráti podpořili v prezidents­ké volbě. „Máme ještě další zájemce a jednáme i s panem Hilšerem,“říká jeden z organizáto­rů Vít Šimral.

Jeho účast plány Pirátů i záměry kandidátů možná ještě zamíchá. „Když jsem se dozvěděl, že má zájem o vinohradsk­ý obvod Hilšer, tak jsem se, nechci říct vyděsil, ale rozhodl kandidovat mimo Prahu,“svěřil se Ruml.

„Já před prezidents­kými kandidáty couvat nebudu,“zdůraznil naopak Michálek. Na „jeho“Vinohradec­h přitom plánují svou kandidatur­u do Senátu i někteří další z prezidents­kých uchazečů. „Měli by kandidovat jinde než tam, kde to mají jisté,“dodává.

Podobná setkání se chystají i v dalších krajích. Kdo vyhraje v hlasování, dostane stranickou podporu.

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Libor Michálek, Eva Tylová a Hayato Okamura.
Foto: F. Vlček, MAFRA Libor Michálek, Eva Tylová a Hayato Okamura.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia