Dnes Prague Edition

ANO se sbližuje s KSČM, rozpory o referendu ale trvají

- — Ondřej Leinert

PRAHA Bylo to jednání o jediném zákonu – ale takovém, který může do značné míry určit, jak bude vypadat příští vláda. Zástupci čtyř stran – ANO, Pirátů, SPD a KSČM – se včera odpoledne radili o tom, jak by měl vypadat zákon o obecném referendu. Právě ten patří k hlavním podmínkám komunistů a SPD pro to, zda podpoří menšinovou vládu hnutí ANO.

A strany se zatím rozcházejí. Na první pohled nejvíc v tom, kolik podpisů by mělo být pro vyvolání referenda vůbec potřeba. Na jedné straně jsou komunisté, kterým by stačilo 100 tisíc podpisů, na druhé hnutí ANO požadující podpisů 800 tisíc.

Zásadnější rozpor však po včerejší schůzce trvá v tom, zda by se referendum mohlo týkat i mezinárodn­ěpolitický­ch otázek, jako je možné vystoupení z EU a NATO. Zatímco komunisté a SPD to požadují, šéf hnutí ANO Andrej Babiš je proti.

„Zatím říkáme, že toto je z našeho pohledu vyloučené, ale máme před jednáním klubu ANO,“řekla po jednání poslankyně ANO Helena Válková, kterou hnutí vyslalo do schůzek na toto téma.

Vyjednáván­í o tom, jak bude vypadat vláda a kdo by ji mohl podpořit, pokračuje dnes schůzkou mezi ANO a KSČM, tentokrát už na úrovni šéfů obou stran, Andreje Babiše a Vojtěcha Filipa.

Oba jsou už ve společných rozhovorec­h hodně daleko, komunisté připouštěj­í ochotu Babišovu vládu podpořit – a teď je jen otázka, za co a kdo v této vládě bude. ANO totiž čeká na nové vedení ČSSD, které vzejde ze sjezdu 18. února. Podle toho se ukáže, zda ANO naváže spolupráci s ČSSD, kterou by komunisté mohli tolerovat, nebo bude muset Babiš hledat jinde. Menšinovou vládu ANO by kromě komunistů mohla totiž podpořit ještě SPD. Případně by Babiš mohl začít jednat s ODS, ta však má jasné podmínky v tom, že by muselo jít o pravicovou vládu bez jakéhokoli vlivu SPD a KSČM. A její šéf Petr Fiala včera dával najevo, že do ničeho takového se mu rozhodně nechce.

„Hnutí ANO rozhodlo, že bude vládnout samo nebo za podpory SPD či komunistů. My na tuto hru přistupova­t nebudeme,“tvrdí Fiala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia