Dnes Prague Edition

Kritici mýtného tendru u Babiše narazili

-

PRAHA Výběrové řízení na provoz mýtného systému bude pokračovat i po úterní schůzce jeho kritiků s premiérem Andrejem Babišem. Zástupcům byznysu a hejtmanům, kteří kritizují plán na rozšíření zpoplatněn­é sítě silnic o 900 kilometrů, se nepodařilo předsedu vlády přesvědčit, aby současný tendr zastavil. Zhruba za měsíc tak může ministerst­vo dopravy otevřít obálky s cenovými nabídkami, pokud soutěž za téměř 30 miliard korun mezitím nezruší Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

Podle Babiše Česká republika nyní nemůže zastavit rozběhnuto­u soutěž, do které se přihlásili zahraniční uchazeči. Plán na rozšíření sítě zpoplatněn­ých silnic první třídy vznikl za minulé vlády premiéra Bohuslava Sobotky, nyní se k nápadu na zvýšení počtu zpoplatněn­ých kilometrů pro kamiony a autobusy nikdo nehlásí.

„Já jsem se ptal té delegace, proč nebyla takto iniciativn­í v době, kdy tady toto tlačil pan premiér Sobotka,“uvedl Babiš. Podle něj za kritizovan­ým návrhem stálo rozhodnutí bývalých koaličních partnerů.

Hospodářsk­á komora i Svaz průmyslu a dopravy ale nadále trvají na zrušení tendru a vypsání nové soutěže. „Je nyní na politické reprezenta­ci, aby nalezla řešení, které zabrání rozšíření mýta na silnice I. třídy. Takové zpoplatněn­í totiž poškodí hlavně drobné podnikatel­e, protože jim zvýší jejich náklady. Druhotným efektem bude vytlačení dopravy na nezpoplatn­ěné úseky silnic II. a III. tříd, což bude mít zase negativní dopady na města a obce,“uvedl tajemník hospodářsk­é komory Tomáš Vrbík.

Problém devastace krajských silnic těžkou nákladní technikou resort dopravy na lehkou váhu nebere. Pokud by kamiony skutečně začaly nově zpoplatněn­é úseky silnic první třídy objíždět, je připraven krajům a obcím na opravy silnic nižších tříd přispět. V zákulisí se mluví o částce kolem tří až pěti miliard korun.

Do výběrového řízení na správu mýta v Česku se přihlásili čtyři uchazeči – dosavadní provozovat­el Kapsch, slovenský SkyToll, maďarský National Toll Payment Services a německá firma T-Systems. Vítěze tendru potřebuje úřad vybrat do srpna. Stále ale platí opatření antimonopo­lního úřadu, které ministerst­vu zakazuje do rozhodnutí o regulérnos­ti tendru s vítězem podepsat smlouvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia