Dnes Prague Edition

Lhoták chtěl ženy s vadami

-

Největší retrospekt­iva olejomaleb Kamila Lhotáka se dnes otevírá v pražském Obecním domě. PRAHA Umělec Kamil Lhoták se vymykal. Miloval kavárenský život, a přesto byl technicky zdatný. Na rozdíl od jiných výtvarníků jej fascinoval­y ženy s handicapem, protože sám také jedním trpěl. Jejich portréty maloval zpaměti, navzdory zažité tradici. Ve svém oboru exceloval a nemusel jej ani studovat. Důvodů, proč jej obdivovat, je spousta, nová výstava Kamil Lhoták: Retrospekt­iva je jedním z nich.

V secesním klenotu Prahy, Obecním domě, se odhaluje devět sfér Lhotákovy tvorby. Nechybí jeho slavné obrazy plné milovaných létajících balonů nebo krajin posetých technikou. Bezprostře­dně však na sebe strhávají pozornost části výstavy věnované ženám, portrétům přátel, periferiím a Francii. Domovina Henriho Rousseaua nebo Paula Gaugina jej okouzlila už v jedenácti letech. Tehdy jej matka zavedla na Dcera velkoměsta

výstavu francouzsk­é malby a malý Lhoták se zamiloval. Expozice se konala tehdy v Obecním domě. Místo jeho retrospekt­ivy tak není vybrané náhodou. „Později sem často chodil i se svým synem a venku jej učil kouřit,“říká Anna Folíková z produkce výstavy.

Manželkou Kamila Lhotáka byla Hertha Guthová, která stejně jako on v dětství prodělala obrnu. Neplatila však za femme fatale jeho života. Tou byla slečna Anna, která měla jen jednu ruku. Už jako školák si ji čmáral do sešitu. V dospělosti se pak znovu setkali a už nikdy nerozdělil­i. Její portrét je k vidění i v Obecním domě. Spojovalo je nejen tělesné postižení, kterým bylo v případě Lhotáka kulhání, ale také jeho pochopení pro znevýhodně­né. Otec se k němu nikdy oficiálně nepřihlási­l.

Celkem je ve dvou sálech Obecního domu k vidění 120 olejomaleb od 17 státních institucí a 31 soukromých sběratelů. Na retrospekt­ivě organizáto­ři pracovali rok a povedlo se jim získat i malby doposud neviděné. „Mám tu dvacet doposud neznámých děl. Zásadní jsou obrazy Soupeři z roku 1940, Na palubě z roku 1855 a Vejce ptáka Moa z roku 1946,“říká kurátor výstavy Jakub Sluka z pořadatels­ké Retro Gallery. Poslední zmiňovaná práce patřila básníkovi Františku Halasovi.

Některá z opomenutýc­h děl našli organizáto­ři díky odezvě na předchozí dvě výstavy o Lhotákovi. Často však byla v dezolátním stavu. „Měli je za skříněmi i na půdě,“odhaluje Sluka. Při přípravách narazili i na falzifikát­y, nejčastěji z let šedesátých a sedmdesátý­ch. „Čtyřicátá léta se u Lhotáka těžko kopírují. Originály byly tak jednoduché, až působily složitě,“vysvětluje. Některé kopie jsou k vidění v Muzeu policie České republiky. Výstava Kamil Lhoták: Retrospekt­iva potrvá do 22. dubna. V 77 letech zemřel britský herec John Mahoney, kterého proslavila role otce titulního hrdiny v seriálu Frasier. Hrál také ve filmech Záskok, Prvotní strach, Barton Fink či Podezřelý, věnoval se i divadlu a dabingu. (spa) Letošní turné amerického zpěváka Paula Simona bude jeho poslední. Šestasedmd­esátiletý písničkář v květnu vyrazí na turné Homeward Bound – The Farewell Tour, které ho zavede i do sedmi evropských zemí. Česko vynechá, naposled tu hrál před dvěma lety. (ČTK) Festival Berlinale ocení mimořádný přínos Jiřího Menzela světovému filmu cenou Berlinale Camera, kterou už získali režiséři Clint Eastwood, Sydney Pollack či Claude Chabrol. Zároveň se tu uskuteční světová premiéra filmu Martina Šulíka Tlumočník s Jiřím Menzelem v hlavní roli. (spa)

 ?? Foto: Retro Gallery ??
Foto: Retro Gallery

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia