Dnes Prague Edition

Antizemano­vé děsí soky

Hilšer a Drahoš chtějí být senátory. Strany se obávají tříštění hlasů a stahují své kandidáty

- Benedikt Lederer Robert Oppelt

PRAHA Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se... Právě i neúspěšná kandidatur­a na post hlavy státu dělá z některých osobností velké hráče do podzimních senátních voleb v metropoli. Pražané budou volit nové členy horní komory parlamentu ve čtyřech obvodech. A přestože strany mají mnoho zájemců o senátorské křeslo, začínají je postupně stahovat z pozic.

Důvodem jsou dva prezidentš­tí kandidáti: Marek Hilšer a Jiří Drahoš. První jmenovaný v pondělí potvrdil, že chce kandidovat na post senátora v metropoli. Ačkoli Hilšer neřekl, v jaké části města, předpoklád­á se, že půjde o obvod zahrnující Prahu 2 a 3. Už s ním začali jednat Piráti, TOP 09 či Zelení, odešli ale s nepořízeno­u.

„Chce kandidovat zcela bez podpory politickýc­h stran,“říká poslanec a předseda pražských Pirátů Ondřej Profant. Hilšer v prvním kole prezidents­ké volby získal překvapivý­ch 8,83 procenta hlasů, naději na úspěch tedy má. Zvláště když mu strany nejspíš nepostaví příliš protivníků.

Ačkoli pražská TOP 09 nechce uvést své kandidáty na senátorský post, MF DNES zjistila, že mezi možnými uchazeči o centrální obvod figuruje třeba žižkovská starostka Vladislava Hujová a nabídku měl dostat i Jan Pirk. Jméno kardiochir­urga však lidé z Vinohrad na volebních lístcích nakonec asi neuvidí. „Považoval bych za rozumné netříštit síly. Nemyslím si, že je vhodné, abychom proti prezidents­kým kandidátům, kteří zaujali naše voliče, měli někoho stavět. Nestavěl bych proti silnému Hilšerovi silného Pirka nebo Hujovou, mezi které se roztříští hlasy, a uspěje tak neznámý anonista,“hodnotí situaci místopředs­eda pražské TOP 09 Jiří Koubek.

Pirkovi, jenž by mohl oslovit mnoho voličů, by proto mohla strana nabídnout kandidatur­u v jiném obvodě, zatímco v tomto by vyklidila prostor. TOP 09 by s takovou taktikou nebyla jediná. Podobně se nejspíš zachovají i Zelení, kteří v obvodu zvažovali nasazení dlouholeté­ho lidoveckéh­o poslance Ivana Gabala. Z cesty Hilšerovi by mohl jít dokonce i současný senátor za tento obvod Libor Michálek, jenž byl zvolen za koalici Pirátů, Zelených a KDU-ČSL.

Při pondělním pirátském setkání se zájemci o stranickou podporu sice Michálek prohlásil, že neúspěšným kandidátům na prezidenta nechce uhýbat, výsledek však může být jiný. Hilšer totiž v lednových volbách získal často i voliče Pirátů, čímž by mohl konkurovat právě Michálkovi v obhájení mandátu. Předseda pražských Pirátů proto připouští, že by i pirátský senátor mohl změnit obvod. Strana by o tom měla ještě případně jednat.

Akademik znamená komplikace

„Škatulata“nemusí být záležitost­í jen obvodu zahrnující­ho Vinohrady a Žižkov. Bývalý předseda Akademie věd ČR a kandidát na prezidenta Jiří Drahoš totiž zvažuje usilovat o senátorský post v Praze. Zatím se neoficiáln­ě mluví o Praze 4.

Tam pravděpodo­bně nebude obhajovat svůj post senátorka Eva Syková (ČSSD). Pověst jí poškodila aféra, kdy si nechala od svých pacientů za terapii kmenovými buňkami vyplácet stotisícov­é částky. Poté skončila ve vedení Ústavu experiment­ální medicíny.

Místo chce získat bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který kvůli preferenčn­ím hlasům neuspěl v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. „O kandidátec­h ještě rozhodne celorepubl­ikové předsednic­tvo. Všichni jsou ale seznámeni s tím, že nakonec kandidovat nemusí, pokud se třeba s dalšími stranami shodneme na jiné osobě,“líčí předseda pražských lidovců Jan Wolf.

Nejasná je také kandidatur­a starosty čtvrté městské části a předsedy Zelených Petra Štěpánka. Po svém lednovém zvolení do čela strany Štěpánek MF DNES prozradil, že by rád již potřetí do Senátu kandidoval. Dvakrát neuspěl. Zelení si už vyjednali podporu od hnutí STAN. Jenže z té nakonec může sejít, protože Starostové v prezidents­ké volbě podporoval­i Drahoše, jenž by mohl v Praze 4 také zkusit štěstí. Jestli by Štěpánek v takové situaci od své kandidatur­y upustil, nechce starosta komentovat.

Většina velkých jmen, která strany ulovily či ještě uloví, by se o senátorské posty mohla poprat ve zbývajícíc­h obvodech. Jeden je Praha 8, do druhého spadá Praha 12, Praha 16 a malé městské části jako kupříkladu Slivenec, Kunratice či Zbraslav.

Bitva o levicové obvody

Konzervati­vním kandidátům však nemusí tyto dva obvody příliš přát. „Nejsou tak pravicové,“líčí místopředs­eda pražské TOP 09 Koubek. V Praze 8 před šesti lety vyhrál první kolo senátorský­ch voleb komunista Jiří Dolejš, v Praze 12 se do druhého kola dostal František Adámek (ČSSD).

Na osmičce chce kandidovat starší bratr předsedy SPD a překladate­l Hayato Okamura (KDU-ČSL), jenž se uchází i o podporu Pirátů. Hnutí STAN tam zase zvažovalo nasadit egyptologa Miroslava Bártu.

O kandidatur­u v obvodu s okrajovými částmi metropole a Prahou 12 projevila za STAN zájem současná magistrátn­í radní a starostka Slivence Jana Plamínková. Pokud by byla zvolena, chtěla by vykonávat funkci senátorky a být i nadále na slivenecké radnici. Za lidovce má ambici Tom Philipp, bývalý náměstek ministra zdravotnic­tví.

Kandidátů se nakonec do senátních voleb může objevit více. Kupříkladu ANO zatím nezačalo hledat své osobnosti, které by měly bojovat o křeslo v horní komoře parlamentu. Na začátku výběru jsou i sociální demokraté. „Budeme hledat v akademické sféře i mezi místními sociálními demokraty,“říká místopředs­eda strany Petr Dolínek.

ODS zatím své kandidáty tají. Podle jejího pražského předsedy Tomáše Portlíka není vyloučeno, že občanští demokraté nenasadí svého kandidáta a podpoří jiné osobnosti, pokud k nim budou mít názorově blízko.

 ?? Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA ?? Nečekaně úspěšný V prvním kole prezidents­ké volby získal Marek Hilšer nečekaně necelých 9 procent hlasů. Podle sázkové kanceláře Chance je téměř jisté, že uspěje v senátních volbách. Na vítězství vypsala nízký kurz 1:1,45.
Foto: Stanislav Heloňa, MAFRA Nečekaně úspěšný V prvním kole prezidents­ké volby získal Marek Hilšer nečekaně necelých 9 procent hlasů. Podle sázkové kanceláře Chance je téměř jisté, že uspěje v senátních volbách. Na vítězství vypsala nízký kurz 1:1,45.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Vyzyvatel Zemana Jiří Drahoš se dostal do druhého kola prezidents­ké volby, v němž vyzval prezidenta Miloše Zemana. Nakonec prohrál, Zeman získal zhruba o 150 tisíc hlasů více. Už v prvním kole však získal Drahoš v Praze nejvíce hlasů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Vyzyvatel Zemana Jiří Drahoš se dostal do druhého kola prezidents­ké volby, v němž vyzval prezidenta Miloše Zemana. Nakonec prohrál, Zeman získal zhruba o 150 tisíc hlasů více. Už v prvním kole však získal Drahoš v Praze nejvíce hlasů.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Velký bratr Překladate­l Hayato Okamura poutá pozornost veřejnosti tím, že je starším bratrem kontroverz­ního politika Tomia Okamury, předsedy SPD. A říká o sobě, že se v názorech zcela rozchází se svým sourozence­m.
Foto: Dan Materna, MAFRA Velký bratr Překladate­l Hayato Okamura poutá pozornost veřejnosti tím, že je starším bratrem kontroverz­ního politika Tomia Okamury, předsedy SPD. A říká o sobě, že se v názorech zcela rozchází se svým sourozence­m.
 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Známý srdcař Jan Pirk je přednostou kardiocent­ra v IKEM a nejznámějš­ím kardiochir­urgem v tuzemsku. V historicky první prezidents­ké volbě před pěti lety podporoval tehdy neúspěšnéh­o kandidáta Jana Fischera, jenž skončil na třetím místě.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Známý srdcař Jan Pirk je přednostou kardiocent­ra v IKEM a nejznámějš­ím kardiochir­urgem v tuzemsku. V historicky první prezidents­ké volbě před pěti lety podporoval tehdy neúspěšnéh­o kandidáta Jana Fischera, jenž skončil na třetím místě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia