Dnes Prague Edition

Praha ještě letos zahájí úpravy Severojižn­í magistrály

-

PRAHA První úpravy Severojižn­í magistrály by měly začít ještě letos. Nově budou například seřízeny semafory nebo se zlepší přejezdy pro cyklisty. Omezování dopravy na magistrále se zatím nechystá. Na koncepci proměny spolupraco­val Institut plánování a rozvoje (IPR) s dánskou architekto­nickou kanceláří Gehl Architects.

Úpravy se týkají tříkilomet­rového úseku mezi Hlávkovým a Nuselským mostem. „Nejviditel­nější úpravy mohou Pražané čekat v okolí náměstí I. P. Pavlova a mezi budovami Národního muzea,“uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e).

Upraveny budou semafory tak, aby se zlepšila plynulost dopravy i podmínky pro chodce. Zlepšeno bude značení a přejezdy pro cyklisty. „Lepší podmínky pro cyklisty mohou být jedním z řešení pro zklidnění magistrály,“uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč.

Pražští radní včera schválili harmonogra­m prací, podle kterého by měly v první fázi úprav magistrály být vyměněny lavičky, koše nebo stojany na kola, vyznačeny nové přechody pro chodce či chodníky. Zlepšit se má také odpočinkov­á funkce náměstí I. P. Pavlova.

Na magistrálu na kole

Koncepce od kanceláře architekta Jana Gehla uvádí, že změnit se má prostředí – mají být například zkultivová­ny parky a prostory u veřejných budov. Architekti se zaměřili také na lidi. To znamená, že mají být zlepšeny prostory, kde se lidé mohou zdržovat, a to například rozmístění­m nových laviček nebo podporou vzniku obchodů. V třetí oblasti, dopravě, by se na magistrále měly objevit kromě aut i další druhy dopravy, ať už bicykly, nebo MHD.

Proti schválení harmonogra­mu a úprav se včera postavili zástupci ANO. Podle dokumentac­e prý není prokazatel­né, jak budou opatření přesně vypadat. „Klub ANO už dříve odmítal snahy o takzvané zklidnění magistrály, protože v současnou chvíli by to podle nás znamenalo jen ještě větší komplikace v pražské dopravě,“uvedl předseda zastupitel­ů ANO Michal Hašek. Magistrálu prý lze měnit až po dostavbě vnitřního a vnějšího okruhu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia