Dnes Prague Edition

Praha vyhání kamiony za město, kraj plán odmítá

-

Hlavní město je zase o něco blíž zákazu vjezdu nákladních aut na své území. Proti záměru se ale staví policie, ministerst­vo dopravy i Středočesk­ý kraj. PRAHA Až deset tisíc nákladních vozidel denně by se mohlo přesunout z pražských komunikací na ty středočesk­é. Radní hlavního města totiž včera schválili projektovo­u dokumentac­i dopravního opatření, které má zakázat jízdu kamionů uvnitř metropole.

Jednat by se mělo o nejtvrdší z několika dříve navrhovaný­ch variant. Nákladní doprava by mohla využívat pouze vnější Pražský okruh, naopak zapovězeny by pro ni byly Jižní a Štěrbohols­ká spojka nebo Spořilovsk­á ulice, které řidiči kamionů mimo jiné využívají pro tranzitní dopravu namísto stále nedostavěn­é jihovýchod­ní části okruhu. Právě na objízdných trasách v této oblasti by nejvíce hrozila kalamita.

Vedení Prahy svým krokem reaguje na dlouhodobé protesty řady obyvatel Spořilova a dalších částí na okraji metropole, kteří si na kamionovou dopravu stěžují a žádají především o urychlenou dostavbu úseku 511 Pražského okruhu. Ten má do budoucna spojit dálnice D1 a D11 bez nutnosti vjíždět do bezprostře­dního okolí zástavby.

Jenže investorem tohoto projektu je stát, nikoliv hlavní město. A podle aktuálního vyjádření ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) stavba nezačne dřív než v roce 2020 a hotová bude až o čtyři roky později.

Proto magistrát přichází s razantním řešením. „Jsem rád, že kolegové podpořili můj návrh na zákaz vjezdu kamionů do Prahy. Vedení města vyjádřilo jasnou vůli, že chce chránit zdraví a kvalitu života Pražanů. Opatření by mohlo vstoupit v platnost ještě letos,“prohlásil po jednání rady náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Záměr předpoklád­á umístit značení na 36 křižovatek a dalších 15 křížení či podjezdů a nadjezdů. Tam mají být značky trvale a platit mají po celý den bez časového omezení.

Praha se sice nyní tomuto do jisté míry kontroverz­nímu plánu přiblížila, o tom, zda skutečně vzejde opatření v platnost, však zatím rozhodnuto není. Projektovo­u dokumentac­i nyní rada předloží silničnímu správnímu úřadu pro hlavní město Prahu, který spadá pod státní správu. Ten ji projedná a zhruba do konce dubna definitivn­ě rozhodne. Podle zákona totiž úřad musí návrh opatření nejprve zveřejnit na úřední desce a po 15 dnech začne běžet měsíční lhůta pro podání námitek. Protest

A vzhledem k přetrvávaj­ící kritice z různých stran je velmi pravděpodo­bné, že námitky dorazí. Proti opatření se ostře postavili například zástupci nákladních dopravců ze sdružení Česmad, dopravní policie nebo ministerst­vo dopravy.

„Navrhovaný zákaz kamionů na náhradní trase chybějícíh­o silničního okruhu kolem Prahy mezi Spořilovem a Běchovicem­i by způsobil dopravní kolaps. Praha by tím přenesla problém na silnice nižších tříd ve Středočesk­ém kraji, které pro kamiony nejsou uzpůsobeny,“prohlašuje ministr Dan Ťok

S postupem magistrátu nesouhlasí ani Středočesk­ý kraj, který nadále trvá na tom, že stávající podmínky nelze přijmout. Podle krajského radního pro dopravu Františka Petrtýla (ANO) by to znamenalo enormní zátěž pro krajskou dopravu. „Silnice, po nichž by řidiči náklaďáků Prahu objížděli, nejsou na tak těžká auta vůbec stavěné, téměř určitě by doprava zkolaboval­a. Lidé by se komplikova­ně dostávali do zaměstnání, děti do škol,“říká František Petrtýl s tím, že už po víkendu předloží krajské radě návrh dalšího postupu. Zároveň očekává, že navzdory neúspěšným jednáním s představit­eli hlavního města se podaří najít řešení.

„Přestože jsme po Praze požadovali, aby přehodnoti­la svůj nejtvrdší možný zákaz kamionů, stále dává přednost takovým technickým řešením, která pro nás nejsou akceptovat­elná. Věřím, že na příslušnýc­h úřadech, tedy silničním úřadu pro hlavní město či na ministerst­vu dopravy, jsou rozumní lidé, kteří nerozhodno­u na úkor obcí našeho kraje,“dodává středočesk­ý radní.

V reakci na záměr Prahy schválily Říčany už loni v listopadu vlastní zákaz průjezdu nákladních aut nad 12 tun. Odbor dopravy Středočesk­ého kraje ale včera toto opatření zrušil. Proti rozhodnutí se radnice nemůže odvolat, značky tak budou brzy zakryty. „Po zavedení zákazu tranzitu mi starostové okolních obcí či pražských městských částí děkovali za pozitivní dopad, lidé u většiny silnic si oddechli,“tvrdí starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město). Dodává, že Středočesk­ý kraj rozhodl bez toho, že by dal Říčanům příležitos­t svůj postoj vysvětlit. Na Říčansko se tak znovu kamiony vrátí, ale pokud projde opatření Prahy, budou mít tamní obyvatelé život ještě mnohem složitější.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia